13 Beste vlees om te roken bij uw volgende BBQ (Infographic)

Barbecue roken is ’s werelds beste kookmethode. Of je nu varkensschouder, brisket of vis maakt, er is geen voedsel dat niet kan worden verbeterd met de klassieke techniek. Dus verwarm je BBQ-roker of houtskoolgrill: hier zijn 13 van de beste vleessoorten om te roken.

gerookte brisket pastrami op pan

Inhoudsopgave


 1. Rundvlees Brisket
 2. Heel Turkije
 3. Varkensribbetjes
 4. Karper
 5. Geit
 6. Hert
 7. Ever
 8. Hele kippen
 9. Lamsschouder
 10. Kippenkwartieren
 11. Boston Kont
 12. Lamsbout
 13. Zalm

Als het gaat om het roken van vlees, is het meestal een geval van hoe vetter het stuk vlees, hoe beter. De reden hiervoor is dat tijdens het koken het vetgehalte smelt en het bindweefsel in het vlees begint af te breken, waardoor we een veel malsere en sappigere smaak krijgen. Stukken vlees die perfect zijn om te roken, zijn varkensschouder, ribben, runderborst, gevogelte en nog veel meer!

Dit vlees is echter slechts het topje van de vlezige ijsberg, en in mijn gids van vandaag ga ik je door de allerbeste stukken vlees leiden om te roken, hoe je ze kunt bereiden en hoe lang je ze moet koken.

de online grill beste vlees voor roken infographic

Roken is een vorm van koken die past bij zeer lage kooktemperaturen met zeer lange kooktijden om voedsel te bereiden. Het spreekt voor zich dat de meeste van de beste rokersrecepten op vlees zijn gebaseerd, zoals laag en langzaam aanpak helpt de vet- en marmeringsinhoud langzaam weer te geven, waardoor het met smaak wordt doordrenkt.

Omdat roken zo gericht is op vlees, is het de perfecte bijbehorende kookmethode bij het grillen. In sommige gevallen worden sommige vleessoorten zelfs eerst gerookt voordat ze op de grill worden afgewerkt.

Als je geen roker hebt, bekijk dan zeker mijn gids voor de beste offset rokers.

De rooktijden zijn aanzienlijk langer dan bij andere vormen van koken. Dit komt omdat het proces voornamelijk bestaat uit het verzachten en smelten van het vet in het vlees, dat het bast en doordrenkt met rokerige smaken. Dit maakt het vlees ongelooflijk mals, vochtig en rijk aan smaak.

De algemene vuistregel is om vlees laag en langzaam te koken op 225 ° F, maar er zijn speciale omstandigheden waarin u bij lagere temperaturen kunt roken.

Kooktijden met roken zijn vaak afhankelijk van de hoeveelheid en grootte van je vleessnede, dus je zult me rooktijden zien noemen met betrekking tot hun gewicht. De meeste vleessoorten doen er bijvoorbeeld minstens 30 minuten per pond of halve kilo over.

Bij het selecteren van je stuk vlees om te roken, kan het eigenlijk een beetje contra-intuïtief aanvoelen. Meer klassieke en dure stukken vlees zijn bijvoorbeeld veel beter op de houtskoolgrill zonder gerookt te worden.

Goedkoper vlees met een hoger vetgehalte is daarentegen fantastisch om te roken. Niet alleen verbetert het vetgehalte de smaak aanzienlijk, maar de lage relatief lage kosten van de snede betekenen dat u ze in bulk kunt kopen en in grote hoeveelheden kunt roken. De pure aanwezigheid van het vlees zelf helpt het doordrenkt te raken met zijn eigen smaken.

Goedkoop vlees biedt je ook iets wat niet veel andere stukken doen: de vrijheid van experimenteren. En dat is iets waar rokende superfans enthousiast van worden.

Met dat alles in gedachten, zijn hier 13 van de beste vleeswaren om te roken.

Rundvlees Brisket

runderborst op de grill
Foto: Cookbook Man

Laten we onze lijst beginnen met een klassieke en oude favoriet. Runderborst is de officiële keuze voor Barbecue in Texas-stijl, en met goede reden.

Terwijl het in standaard kookomgevingen taai en taai kan zijn, kan het koken via een roker het naar een ander niveau tillen. Het vet smelt en verspreidt zich door het vlees, waardoor het mals en draadachtig wordt. De smaak ligt prachtig ergens tussen rosbief en biefstuk.

Wat is er vooral geweldig aan rundvlees brisket is dat het relatief gemakkelijk is om te roken. Het vereist weinig tot geen voorbereiding en vereist weinig meer dan alleen een wrijven of pekel erop voordat je het in je roker stopt. Het hoeft dan alleen maar ‘laag en langzaam’ gerookt te worden om al het taaie bindweefsel in het vlees af te breken.

Er zijn nogal wat geweldige houtsoorten voor het roken van brisket, maar ik raad aan om voor eiken, hickory of mesquite te gaan.

AANWIJZINGEN

Rook voor 90 minuten per pond van vlees bij 225°F/107°C. Rook tot de interne temperatuur van de brisket is bereikt 195°F/90°C.

Als het klaar is, snijd je het in dunne plakjes en je bent klaar om te gaan!

Als alternatief, voor een meer authentieke Texaanse stijl, als je het eenmaal in plakjes hebt gesneden, kun je het 5-10 minuten weken in een dienblad met barbecuesaus voordat je het serveert.

Welk hout te gebruiken: Hout, eik of mesquite.

Bekijk mijn gids voor de beste stukken rundvlees om te roken

Heel Turkije

De Thanksgiving-special is altijd populair, maar het bereiden ervan in een roker brengt het echt naar een nieuw niveau.

kalkoen rusten voor BBQ

Het roken van kalkoen maakt het prachtig vochtig en stevig, terwijl de smaken romig en zoet zijn. Niet alleen dit, maar het aroma zorgt er echt voor dat het zich onderscheidt van zijn in de oven gekookte tegenhanger.

Net als kip komt kalkoen pas echt tot zijn recht als het laag en langzaam wordt gekookt op een goede pelletroker.

Een belangrijk ding om in gedachten te houden is dat het vlees pekel nodig heeft om te voorkomen dat het droog wordt. Het zal wat tijd en voorbereiding kosten, maar ik beloof je dat het de extra inspanning waard is.

Zie onze gids op hoe een hele kip te roken

AANWIJZINGEN

Pekel het gewoon voor een uur per pond vogel. Eenmaal klaar, moet er gerookt worden voor 30 minuten per pond, bij 230ºF/110ºC. Rook tot de interne temperatuur bereikt 165°F/73°C.

Beste hout om te gebruiken: Hickory of mesquite.

Varkensribbetjes

Misschien tweede na runderborst, gerookte varkensribbetjes zijn een van de meest populaire vleessoorten om te bereiden in een roker met barbecueliefhebbers.

basting varkensribbetjes op grill

En geen wonder: ribben bevatten veel vet en collageen, waardoor ze uitstekend geschikt zijn om te roken. Jazeker, als ze gerookt worden, worden ze mooi mals en vochtig. Wat nog beter voor ons is, is dat, in vergelijking met andere stukken vlees, ribben de neiging hebben om vrij goedkoop en op grote schaal beschikbaar te zijn.

Varkensribbetjes vereisen een behoorlijke voorbereiding, maar laat je niet afschrikken: als je dit doet, krijg je resultaten die het wachten waard zijn. Je moet het taaie membraan uit het rek verwijderen door het eraf te trekken en dan moet je ze 45 minuten per pond pekelen.

AANWIJZINGEN

Net als bij runderborst, zul je ze langzaam moeten roken, op een laag vuur rond 230ºF/110ºC voor 6 uur. Streef naar een interne temperatuur van 185ºF/85ºC.

Welk hout te gebruiken: Rode eik, hickory of mesquite.

Karper

Vis wordt vaak over het hoofd gezien als het gaat om barbecueën, maar het verdient het zeker niet om dat te zijn. En bij geen enkele vis klinkt deze ring meer waar dan karper.

karper geserveerd op bord met garnering

Karper is een vet wit vlees, dus absoluut perfect om te roken, en ook beschikbaar voor een groot deel van het jaar.

Je kunt het met heel weinig voorbereiding recht in de roker doen. Als je je echter ongemakkelijk voelt met sterke vissmaken, raad ik je aan ze 1-2 uur in karnemelk te weken voordat je ze rookt. Dit helpt een deel van de olie van het vlees te verwijderen, terwijl de vis ook enkele van de meer subtiele, romige smaken van de karnemelk kan opnemen.

AANWIJZINGEN

Je zou vier gezonde visfilet van één karper moeten kunnen krijgen. Snijd de filets uit voor het roken of weken. Rook voor 1 uur per pond op 250ºF/120ºC, of totdat u een interne temperatuur bereikt of 180ºF/82ºC.

Welk hout te gebruiken: Appel, hickory of kers

Geit

Niet voor iedereen, geit is een van de gezondste vormen van rood vlees die er zijn als het gaat om calorie- en vetgehalte.

Gerookte geit is stevig, zoet en… goed… Smokey. Het gaat briljant in asun, cabrito en zelfs taco’s.

Er zijn een aantal grote verschillen tussen geit en lam, en het magere vetgehalte is wat het echt onderscheidt als een mooi, taai stuk vlees.

AANWIJZINGEN

Geit heeft pekel nodig voor het roken. Het heeft echter maar een vrij korte tijd nodig in vergelijking met ander vlees op deze lijst. Pekel het voor 60 minuten per pond geit.

Het heeft ook een lagere rooktemperatuur nodig dan sommige andere vleessoorten. Rook gedurende een uur per pond bij 200ºF/90ºC, en totdat je een interne t bereiktemperature van 170ºF/76ºC.

Welk hout te gebruiken: Mesquite

Hert

Een zeer wild vlees normaal gesproken, hert is bijna onherkenbaar wanneer gerookt. Het krijgt een heerlijke rosbiefsmaak terwijl het in een sliertige vorm prachtig uit elkaar trekt.

gerookt hertenvlees
Foto: Traeger Grills

Hoewel alle delen van herten kunnen worden gebruikt, werken ossenhaas en schouder het beste voor roken.

AANWIJZINGEN

Om het meeste uit het hert te halen, pekel je het een nacht. Dit proces zal het vlees mooi bevochtigen.

Rook gedurende 90 minuten per pond vlees, bij 250ºF/120ºC, of totdat de inwendige temperatuur bereikt 165ºF/73ºC.

Welk hout te gebruiken: Appel, Eik, Kers

Ever

Berengeurvlees wordt vaak ten onrechte verondersteld uitwisselbaar te zijn met varkensvlees, maar niets is minder waar. Het is een heel ander vlees. Het is mooi en uniek, terwijl sappig, zoet en zacht om te eten.

zwijnvlees en ribben geserveerd op dienblad
Foto: Field & Stream

Hoewel veel ervan kan worden gerookt, zou ik aanraden om voor de ribben, should of lendenen te gaan. Hoewel – en dit zal dapper klinken – als je een grote roker hebt, zou ik zeggen ga voor het vrij letterlijke hele varken.

Nogmaals, net als bij zoveel van de vleessoorten op deze lijst, raad ik sterk aan om ‘laag en langzaam’ te roken. En als ik langzaam zeg, bedoel ik langzaam. Om er het maximale uit te halen, moet je het zwijn niet minder dan 12-14 uur roken bij 200ºF / 90ºC. Hoewel dit een zeer lange tijd lijkt, zal het vet van het vlees het in die tijd helpen om zichzelf te basten. Het smaakt net zo ongelooflijk als het klinkt.

AANWIJZINGEN

Om er het maximale uit te halen, moet je het zwijn roken voor niet minder dan 12-14 uur op 200ºF/90ºC. Hoewel dit een zeer lange tijd lijkt, zal het vet van het vlees het in die tijd helpen om zichzelf te basten. Het smaakt net zo ongelooflijk als het klinkt.

Kook tot je een inwendige temperatuur van 165ºF/73ºC.

Welk hout te gebruiken: Mesquite, esdoorn of appel.

Hele kippen

hele kip in bakje

AANWIJZINGEN

Bereid ze voor door de spiermaag en nek te verwijderen en pekel gedurende een uur per pond. Breng vervolgens op smaak met een rub voordat je de roker erin doet.

Bedankt voor hun kleine formaat, hele kippen hebben de neiging om veel minder tijd te roken dan ander vlees op deze lijst, dus probeer te koken op 225ºF/110ºC voor 45 minuten per pond. Streef naar een interne temperatuur van 165ºF/75ºC.

Welk hout te gebruiken: Mesquite of hickory.

Lamsschouder

Hoog in vetgehalte en perfect voor een roker, gerookte lamsschouder heeft een gamey gevoel als het eenmaal is gerookt. Een beetje duurder dan de andere vleeswaren op deze lijst, wilde ik deze lijst afsluiten met iets pittigs.

gerookte lamsschouder
Foto: Taming Twins

Lamsschouder moet worden voorbereid door het overtollige vet eraf te laten knippen en vervolgens te wassen. Hierna kunt u het injecteren met appelciderazijn en vervolgens op smaak brengen.

AANWIJZINGEN

Cook bij 225°F/110°C voor 45 minuten voor elk pond vlees. Streef naar een interne temperatuur van 165ºF/75ºC.

Welk hout te gebruiken: Appel of kers

Kippenkwartieren

Ik denk niet dat een BBQ-lijst compleet zou zijn zonder een paar goede ouderwetse kipstukjes erop. Het zou verleidelijk zijn om voor de vleugels te gaan, maar ik ga deze sport reserveren voor de beenkwartieren.

kippenpootkwartier gekookt en rustend op houten aanrecht

Wat maakt ze echter zo goed om te roken? Nou, in vergelijking met de rest van de vogel zijn kippenkwartieren en -poten relatief hoog in vetgehalte, en als je iets van deze lijst hebt geleerd, is het dat vlees met grotere hoeveelheden vet erop leidt tot sappigere sneden die primair zijn om te roken.

Bekijk mijn recept voor gerookte kipkwartieren

AANWIJZINGEN

Om ze te roken, verwijdert u eenvoudig overtollig vet en brengt u de door u gekozen rub aan. Cook bij 220°F/105°C voor 2 uur. Kook tot de inwendige temperatuur is bereikt 165°F/75°C.

Welk hout te gebruiken: Appel

Boston Kont

Dit is een echte publiekstrekker en een van de echte iconische rookrecepten waarmee je aan de slag kunt.

boston kont bereid op snijplank

Er kan nogal wat verwarring zijn rond Boston butt, zoals het soms wordt aangeduid als varkensschouder of varkenspeuk. In wezen verwijzen ze allemaal naar hetzelfde stuk vlees, namelijk de varkensschouder. Wees gerust, geen van hen komt uit de kont van het varken.

Het taaie bindweefsel waaruit de varkensschouder bestaat, maakt het perfect om te roken, want alleen met laag en langzaam koken kunnen we beginnen met het afbreken van deze. Als we het niet op deze manier zouden koken, zouden deze vezels en weefsels veel moeilijker af te breken zijn.

Meer weten? Bekijk mijn gids over het roken van varkenspeuken.

AANWIJZINGEN

Cook bij 225°F/107°C voor 2 uur voor elk pond varkensvlees. Kook tot de inwendige temperatuur is bereikt 203°F/95°C.

Welk hout te gebruiken: Appel of Hickory

Lamsbout

Lamsvlees is niet het gemakkelijkste vlees om te vinden in sommige slagers, maar als je er een paar kunt bemachtigen, is dit zeker het proberen waard. Het kan worden verkocht in de keuze van een van de twee uiteinden: het onderste ‘schacht’-uiteinde en het bovenste entrecote-uiteinde. Van de twee raad ik aan om voor de bovenste entrecote te gaan, omdat deze de neiging heeft veel dikker te zijn, wat zich goed leent voor roken.

lamsbout bereid in bak

Als je de keuze krijgt tussen bot in, of bot uit, ga dan zeker voor bot uit. Dit maakt dingen veel gemakkelijker en kan helpen het lam veel gelijkmatiger te koken.

Om te voorkomen dat het lam uitdroogt, is het belangrijk om het elk uur te basten met azijn en olie.

AANWIJZINGEN

Cook bij 225°F/107°C voor 30 minuten voor elk pond vlees. Meestal gaat dit over 4-5 uur, maar zal afhangen van de grootte van uw vlees. Zoals met veel van het vlees op deze lijst, willen we streven naar een interne temperatuur van 145°F/62°C.

Welk hout te gebruiken: Esdoorn

Zalm

We kennen allemaal gerookte zalm, dus zijn plaats op deze lijst zou geen verrassing moeten zijn.

zalm zat op rookroosters

Vis heeft de neiging om veel minder tijd in beslag te nemen bij een roker dan andere stukken vlees, maar het vereist andere bereidingsstappen die iets tijdrovender zijn.

Het vereist pekelen, uitharden en drogen aan de lucht, allemaal voordat je er eindelijk aan toekomt om het te roken. Het kan een beetje een moeizaam proces zijn, maar, oh boy, is het de moeite waard.

AANWIJZINGEN

Rook bij 180°F/82°C voor ten minste 3 uur, of totdat de inwendige temperatuur van de zalm bereikt 140°F/60°C.

Welk hout te gebruiken: Els of Eik