Dit recept voor gerookte 3-2-1 ribben is een geweldige manier om de fall-off-the-bone barbecueribben te reproduceren waar je van houdt. Onderverdeeld in drie eenvoudige fasen, wordt dit recept je go-to voor je volgende achtertuin cook-off.

Inhoudsopgave
- Wat is de 3-2-1 methode?
- De waarheid over ‘val van het bot’ ribben
- Hoe de 3-2-1-methode te doen
- Rook gedurende 3 uur
- Wikkel gedurende 2 uur
- Rook 1 uur in saus
- Makkelijke 3-2-1 BBQ Ribben
- FAQ
Is er een betere manier om de val-van-het-bot ribben te krijgen waar iedereen naar hunkert?
Gerookte BBQ-ribben zijn een van de barbecue-nietjes die elke beginnende pitmaster moet leren koken. En een van de beste manieren om ribben te roken, wordt gedaan met behulp van de 3-2-1-methode.
Als dit nieuw voor je is, ben je hier aan het juiste adres. In het rookrecept van vandaag ga ik je door alles leiden wat je moet weten om perfecte, malse 3-2-1 ribben te maken.

Wat is de 3-2-1 methode?
De 3-2-1 ribmethode is een eenvoudige manier om prachtig malse ribben te koken door drie belangrijke fasen te volgen:
- 3 uur op de roker
- 2 uur gewikkeld in folie met vloeistof
- 1 laatste uur gerookt met saus eroverheen
De methode zorgt ervoor dat je vlees gelijkmatig wordt gekookt en garandeert dat ze vocht vasthouden en mooie gerookte barbecuesmaken vasthouden.
Kortom, als je perfecte BBQ-ribben op wedstrijdniveau wilt, is het leren van de 3 2 1-methode een must.
De waarheid over ‘val van het bot’ ribben
Nu schreeuwen een paar van jullie misschien al naar je scherm: “Maar ik dacht dat fall-off-the-bone slecht was?”
Het is waar dat veel wedstrijdwinnende barbecue pitmasters afstand nemen van ribben die streven naar wegsmelt texturen. Voor mij is het echter puur een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Natuurlijk win je misschien geen wedstrijden, maar soms moet je gewoon genieten van wat je leuk vindt. En als val-van-het-bot ribben zijn wat je wilt, is dat wat je zult hebben!

Hoe de 3-2-1-methode te doen
Zoals de naam al doet vermoeden, is deze barbecuemethode onderverdeeld in drie hoofdonderdelen. De ene duurt drie uur, de andere duurt twee uur en het laatste deel duurt een uur.
Drie. Twee. Een.
Elk van deze onderdelen is belangrijk, dus wees voorzichtig om ze precies te volgen! Laten we eens kijken naar wat elk van deze fasen inhoudt.
Rook gedurende 3 uur
Om de ribben te laten renderen, moeten we ze drie uur lang roken. Dit doen we bij een lage temperatuur boven zware rook.

Ga voor een temperatuur van 225 ° F (107 ° C), wat onze standaardwarmte is voor het roken van vlees. Het creëert een goed niveau van laag en langzaam rook die helpt om je ribben soepel en gelijkmatig op temperatuur te brengen.
Deze lange blootstelling aan rook zal niet alleen het vlees met smaak doordrenken, maar ook het vetgehalte in het vlees van het vlees afbreken.
We gebruiken op fruit gebaseerde houtsoorten zoals appel, kers of esdoorn voor varkensvlees. Ontdek waarom met onze gids voor de beste rokende houtsoorten voor varkensvlees.
Zorg ervoor dat je je ribben voorbereidt door er een royale hoeveelheid BBQ-wrijven op aan te brengen. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke favoriet, maar als je op zoek bent naar inspiratie, bekijk dan deze lijst met mijn favoriete in de winkel gekochte rib rubs.
Als je er zelf een wilt maken, probeer dan mijn varkensvlees kruiden rub. Het heeft een mooie laag paprika, cayennepeper en mosterd.
Een belangrijke opmerking hier is dat drie uur perfect is voor spareribs van varkensvlees, maar als u baby rug ribben je moet ze slechts twee uur koken. Babyrugribben zijn vaak gevoelig voor uitdroging wanneer ze langer dan dit worden gekookt.
Meer informatie: Hoe lang duurt het om babyrugribben te roken?

Wikkel gedurende 2 uur
OK, dus de eerste fase gaat helemaal over het koken van de ribben, maar het tweede deel is waar het echte werk wordt gedaan.
Deze uiterst belangrijke tweede fase is waar we het vlees mals kunnen maken. Dit is waar we gewone BBQ-ribben veranderen in fall-off-the-bone malse schoonheden.
Zodra de 3 uur voorbij zijn, moet je de ribben stevig in een zakje van aluminiumfolie wikkelen. In het zakje voeg je een beetje vloeistof toe die tijdens het koken zal stomen, waardoor je meer smaak en vocht aan de ribben toevoegt.
Dit zal helpen bij het creëren van een soort gearomatiseerde stoom, die de ribben met smaak zal doordrenken terwijl het vlees ook mals wordt.
Wat je hier als je vloeistof gebruikt, is aan jou, maar een goede go-to hier is een kleine mix van appelcider, boter en donkere suiker.
Zodra je je ribben stevig hebt ingepakt, plaats je ze terug in je roker en kook je nog 2 uur op 225 ° F (de standaard rooktemperatuur). Deze fase zal je vlees effectief stoven en het vet in de ribben verder laten renderen.
Een goed visueel hulpmiddel hierbij is om te zoeken naar het vlees om aan het einde een aanraking in te trekken. We willen streven naar ongeveer 1,4-inch retractie.
Als het helpt om dingen gemakkelijker te maken Kon gebruik hier een gewone keukenoven en bak de ribben in het foliezakje, maar kom op. Laten we het reëel houden.

Rook 1 uur in saus
Nu het rechte stuk naar huis. Deze fase draait helemaal om het bakken van de ribben en het erop te laten koekelen.
Voor de laatste stap bast je de ribben in je BBQ-saus naar keuze. Zorg ervoor dat je saus zo royaal mogelijk aanbrengt, zowel aan de boven- als onderkant van de rekken.
Breng de ribben terug naar de roker voor een laatste uur om de saus bovenop het rek te laten zetten.
Nogmaals, rook op 225 ° F. Door de temperatuur op deze temperatuur te houden, kan de BBQ-saus worden ingesteld zonder de ribben te overkoken of uit te laten drogen.
Aan het einde van dat alles moet je rokerige 3-2-1 ribben hebben die prachtig zijn gelaagd met BBQ-rub en saus.
Het is een gemakkelijke barbecuemethode en laat je achter met je nieuwe favoriete methode voor het roken van ribben!
FAQ
Heb je brandende vragen? Onze veelgestelde vragen zijn hier om te helpen met de meest voorkomende vragen van onze lezers.
Wat is de beste temperatuur voor het roken van 3-2-1 ribben?
De kooktemperatuur voor de hele kok moet 225 ° F (107 ° C) zijn. Dit omvat alle drie de fasen, inclusief wanneer de ribben in folie zijn gewikkeld en wanneer ze worden gekookt in BBQ-saus.
Hoe lang duurt de 3-2-1 methode?
De gehele kooktijd is 6 uur. Dit omvat de eerste fase, waarbij de ribben gedurende 3 uur worden gerookt; de tweede fase, waar de ribben gedurende 2 uur in aluminiumfolie worden gekookt, en de laatste fase waarin ze worden gestoofd in BBQ-saus.
Wat doe je in folie bij het inpakken van ribben?
Voor dit recept hebben we appelsap gebruikt. Andere opties zijn appelcider, bier, boter en bruine suiker, of zelfs gewoon water.