4 Beste houtsoorten voor het roken van Kalkoen (en 3 om te vermijden)

Alles wat je moet weten over hout voor het roken van de perfecte kalkoen bij je volgende barbecue.

Beste hout voor het roken van Kalkoen

Inhoudsopgave


  1. Kers
  2. Pecan
  3. Esdoorn
  4. Appel
  5. Wat te vermijden
  6. FAQ

Een hele kalkoen is gewoon een van de beste vleessoorten om te roken. En hoewel de meesten van ons het misschien beschouwen als vlees dat het beste wordt geserveerd met Thanksgiving en Kerstmis, is de waarheid dat een prachtig gerookte vogel het hele jaar door kan worden geserveerd.

De sleutel om die grote snee vogel precies goed te krijgen, is door hem te matchen met het perfecte type houtsnippers.

beste hout voor het roken van kalkoen

Maar met smaken variërend van appel tot pecan en hickory tot esdoorn, waar begin je zelfs te beslissen welke moet worden gebruikt om te matchen met je prijs gerookte kalkoen?

In de gids van vandaag ga ik je het beste hout laten zien voor het roken van kalkoen, evenals enkele nuttige tips en aanbevolen merken.

kalkoen roken op grill oppervlak

Kers

Kersenhout geeft een mooi vleugje zoetheid aan uw vogel, terwijl het niet overweldigt. Wanneer je enkele uren boven kersen kookt, zal er een mooie diepe kleur op je kalkoen ontstaan, waardoor je vogel zich onderscheidt van de massa!

Als je een beetje complexiteit aan je rooksmaak wilt toevoegen, overweeg dan om een vleugje toe te voegen (en ik bedoelen slechts een vleugje) van hickory ook. Dit zal helpen om er een beetje extra rook aan toe te voegen en vult de kers goed aan.

Aanbevolen kersenhout: Traeger Cherry Wood Chips

Deze met kersen doordrenkte chips zorgen voor schoon brandend hout doordrenkt met een prachtig rijke kersensmaak.

Gemaakt van 100% natuurlijk hardhout, zonder kunstmatige toevoegingen of bindmiddelen. Dit spul is het echte werk.

Prijzen bekijken op Amazon

Pecan

Net als kersen is pecan een zoet smakend hout. Maar in tegenstelling tot kersen is pecan veel rijker van smaak en voegt het een lichte nootachtige smaaklaag toe aan je kalkoen.

Ik vind dat het een beetje krachtiger is dan kers, dus als kers niet zoet of scherp genoeg voor je is, dan is pecan een geweldig alternatief.

Wees gewaarschuwd: misschien vindt u dat pecan een beetje te zoet is voor uw smaak, dus het beste is om eerst te testen en te zien hoe het kalkoenvlees reageert op pecanhout.

Ook zou ik, in tegenstelling tot kersenhout, pecan niet mengen met eiken of hickory voor een extra genuanceerde smaak. Pecan is rijk genoeg zoals het is, en elk extra ‘aards’ hout zoals hickory of eik dreigt het vlees te overweldigen.

Aanbevolen pecanhout: Weber Wood Pecan Chips

Deze pecanhoutsnippers doen precies wat we willen met pecan: ze voegen een prachtig zoete en rokerige smaak toe zonder de natuurlijke smaken van je kalkoenvlees te overweldigen.

Koop op Amazon

Esdoorn

OK zeker, dit is een ander hout dat aan het zoetere uiteinde van de schaal zit, maar hoor me uit.

Ondanks wat je zou denken, is esdoorn hardhout veel subtieler dan zijn andere zoete houten tegenhangers.

Het voegt een lichte, delicate smaaklaag toe aan kalkoen en is een geweldige keuze als je alleen een vleugje smaak wilt en toch trouw wilt blijven aan de natuurlijke smaken van kalkoenvlees.

Esdoornhout is altijd mijn go-to voor ribben (en voor elk varkensvlees dat wordt gesneden trouwens), maar is ook een onderschatte held als het gaat om gevogelte.

Als kersen of pecan te rijk of zoet klinken voor uw smaak, dan is esdoorn een geweldig alternatief voor een veel lichter smaakprofiel.

Aanbevolen esdoornhout: Camerons Roken Esdoornhout Spaanders

Net als Weber en Traeger is Camerons een houtsnippermerk dat consequent hout van uitstekende kwaliteit produceert, zonder toegevoegde chemicaliën of additieven. Dit is gewoon puur, natuurlijk hardhout en het doet het werk uitstekend.

Dit spul is gemakkelijk aan te steken en brandt in een gelijkmatig tempo om je een stabiele, rokerige smaak te geven.

Koop op Amazon

Appel

Weber Barbecue Appel Houtsnippers

Appelhout is een ander zoet en fruitig hout, maar heeft een veel zachtere smaak in vergelijking met kersen of pecan.

Hoewel veel mensen appel als hun nummer één keuze voor gerookte kalkoenbossen kunnen gebruiken, vind ik dat de smaken in appelrook zo subtiel zijn dat het zelfs lang kan duren om het kalkoenvlees te doordringen en het met smaak te doordrenken.

Het probleem hiermee is dat kalkoen zo gevoelig is voor uitdroging, dat het vinden van de perfecte balance tussen een rijk gearomatiseerde vogel en een die niet is uitgedroogd, is een heel moeilijke om te raken als het gaat om appelhout kalkoen.

Dit wil niet zeggen dat het niet kan – roken op een lagere temperatuur doet vaak de truc – maar als je nieuw bent in roken, zou ik om te beginnen naar de andere bossen op deze lijst leunen.

Beste appelhout: Weber houtsnippers

Alles van Weber is altijd het proberen waard, en deze appelhoutbrokken stellen niet teleur. Subtiel en zoet zoals elk goed appelhout zou moeten zijn, deze grote zak moet je het beste deel van een half jaar meegaan.

Koop op Amazon

bbq gerookte kalkoen in foliebakje

Wat te vermijden

Niet elk type smaak past bij elk type vlees, en dit geldt met name voor kalkoen. Zoals veel wit vlees is het vrij delicaat en kan het gemakkelijk worden overmeesterd door robuustere soorten hardhout.

Dus hier is een lijst van het hardhout dat ik zou proberen te vermijden als het gaat om het roken van kalkoen.

Mesquite

Mesquite is een prachtig hout dat al tientallen jaren wordt gebruikt voor traditioneel BBQ-roken. Het ding is, het wordt al lang gebruikt met taai rood vlees.

En het is niet moeilijk om te zien waarom.

Mesquite is een van de sterkste smaken hout die er zijn. Het is extreem robuust van smaak en wanneer het wordt gebruikt met vlees zoals brisket, moet het dat zijn.

Maar met kalkoen is het gewoon een te diepe smaak en zal het de smaken van je kalkoen overweldigen.

Sommige mensen gebruiken een beetje mesquite en matchen het met een fruithout voor balans, maar ik zou het gewoon helemaal vermijden.

Hickory

Een ander diep ‘aards’ hout, hickory wordt vaak gebruikt als basislaag voor veel verschillende soorten vlees.

Hoewel hickory ontegenzeggelijk een klassiek hout is, is het gewoon te veel een uitgesproken, zware smaak voor gevogelte.

Eik

Eikenhout is een ander klassiek rookhout met een diepe smaak, hoewel het in vergelijking met mesquite en hickory een beetje lichter is.

Het wordt niet vaak geassocieerd met pluimvee, en het is niet moeilijk om te zien waarom.

Omdat het echter relatief zachter is dan hickory en mesquite, kan het worden gebruikt in combinatie met kersen om een meer genuanceerde smaak te creëren.


FAQ

Heb je brandende vragen over waar te beginnen met het roken van hout? Onze veelgestelde vragen zijn er om u te helpen.

Hoeveel houtsnippers moet ik gebruiken?

Hoewel er hier geen vaste regel is, heb ik de neiging om me te houden aan de hoeveelheid die in een rokersdoos zou kunnen passen. Dit is meestal ongeveer 5 gram chips.

Houd er rekening mee dat zaken als temperatuur, rookgrootte en kooktijd van invloed kunnen zijn op de snelheid waarmee je chips verbranden.

Begin met 5 gram, en als je merkt dat je ze te vaak moet aanvullen (en de interne temperatuur van je kamer moet verstoren), of als ze niet genoeg smaak aan je kalkoen geven, voeg dan meer toe.

bbq gerookte kalkoen op elektrische rokersroosters

Hoe lang moet ik kalkoen roken?

Streef naar 30 minuten per pond vlees, bij 225 ° F / 107 ° C. Uw kalkoen is klaar wanneer de interne temperatuur van het vlees 165 °F / 73 °C bereikt.

Streef altijd naar de interne temperatuur, niet naar tijd.

Bekijk mijn volledige gids over hoe lang je een kalkoen moet roken.

Moet ik mijn houtsnippers weken voordat ik kalkoen rook?

Er is veel discussie over het weken van houtsnippers voor roken, met evenveel mensen die ervoor pleiten als er tegen zijn.

Persoonlijk doe ik het niet. Hoewel de gedachte is dat het je chips helpt om langer mee te gaan, is er genoeg bewijs om te suggereren dat water niet zo gemakkelijk het oppervlak van hout kan binnendringen als we misschien denken. Ondertussen zal de stoom die uit het water zal komen waarschijnlijk interfereren met uw kolen en rook.