6 Beste soorten rundvleesribben (kort, rug, chuck, bord, & meer)

Gerookte runderribben bieden een ongelooflijke hoeveelheid vlees, vet en beenmerg, waardoor ze de perfecte keuze zijn voor uw volgende barbecue. Van bord tot chuck, hier is alles wat u moet weten over de beste soorten rundvleesribben.

rundvlees short ribs

Inhoudsopgave


  1. De verschillende soorten runderribbetjes
  2. Chuck Korte Ribben
  3. Plaat Short Ribs
  4. Flanken
  5. Engels Cut
  6. Ribbels
  7. Rug Ribben
  8. Wat zijn de beste runderribbetjes voor barbecue?
  9. FAQ

Zeg ‘BBQ-ribben en het zou je vergeven zijn als je aan varkensvlees denkt, maar runderribben verdienen net zoveel een plaats aan tafel als hun varkenscollega’s. Zeker als het gaat om barbecue roken. Ze zijn rijk aan marmering en bindweefsel, waardoor ze perfect voor roken op laag vuur en andere lange kookmethoden zoals sous vide.

Runderribben zijn er in veel verschillende variëteiten, wat het kiezen van de juiste een moeilijke taak kan maken. In deze gids gaan we de verschillende soorten runderribben opsplitsen en welke het beste zijn voor uw volgende barbecuesessie.

De verschillende soorten runderribbetjes

In tegenstelling tot varkensribbetjes worden runderribben zelden als een heel rek verkocht. In plaats daarvan worden ze vaak afgebroken in achterribben of korte ribben, en dan zijn er subcategorieën daarbinnen.

De achterste ribben komen van dicht bij de wervelkolom naar de voorkant van het dier en overlappen elkaar de ribeye en prime rib gebieden. De korte ribben daarentegen komen uit de onderste delen. Ze worden geen korte ribben genoemd vanwege hun lengte, maar eerder omdat ze afkomstig zijn van de koe korte plaat. Dit gedeelte ligt dicht bij de taaie flanksteak en ook de immer populaire brisket.

Slagers kunnen enorm variëren in het snijden van vlees, wat niet anders is als het gaat om runderribben. Sommigen laten de vetdop zitten, anderen snijden de ribben wat korter. Dit kan betekenen dat hetzelfde rek met ribben er anders uit kan zien, ondanks dat het technisch gezien precies hetzelfde rundvlees is.

Er zijn drie hoofdtypen runderribben: Chuck Short Ribs, Plate Short Ribs en Back Ribs. Laten we eens een diepgaande blik werpen op elk van hen en de beste toepassingen voor elk.

Chuck Korte Ribben

beef chuck korte ribben

Deze ribben komen van onder het klauwgebied van de koe en bestaan meestal uit de eerste vier of vijf ribben op de ribbenkast.

Dit zijn vaak de meest voorkomende soorten runderribben die je kunt kopen, en met een goede reden: ze bevatten een goede hoeveelheid vlees en vet erop, waardoor ze heerlijk zijn om van het bot te eten.

Als je ooit gerookte chuck roast, zult u bekend zijn met de unieke smaak van de rundvleessnede. Je zult blij zijn om te weten dat chuck ribs niet anders zijn.

Zowel de chuck als het bord hebben rechte botten en meestal minstens 1-2 inch vlees.

Wat ze populair maakt, is dat hun botten kort zijn, waardoor het vlees nog groter en gemakkelijker te bereiken lijkt tijdens het eten.

Hun hoge vleesgehalte maakt ze geweldig om te marineren voor het grillen of roken. Evenzo maakt hun rijke rundvleessmaak ze erg populair in de Koreaanse keuken, omdat het goed past bij de diepe smaken van gochujangsaus.

Plaat Short Ribs

runderplaat korte ribben

Plate short ribs zijn misschien wel de papa van alle runderribbetjes. Ze zijn groot, vlezig en mooi mals als ze vers van de roker af zijn.

Ze bevatten zelfs meer vlees dan chuck ribs en zijn om deze reden ideaal om te roken. Dit is de reden waarom ze geen onbekende zijn voor Texas barbecue, dus als je ooit naar een rokerij in de regio rockt en korte ribben op het menu ziet, is dit wat je waarschijnlijk krijgt.

Plaatribben bestaan vaak uit slechts drie ribben, maar elk van deze ribben kan elk minstens een pond wegen. Dit zijn grote beesten van een snee en worden genomen uit de middelste ribben van de koerienkast, hoewel het niet ongewoon is om ze als enkele ribben te zien worden verkocht.

Het is niet alleen het vleesgehalte dat deze snit zo populair maakt. Het vetgehalte in de ribben maakt hun smaak rijk, terwijl ze een prachtig zacht mondgevoel hebben dat anders is dan elk ander type rib.

In feite is hun vetgehalte zo rijk dat de benadering van het roken van deze niet al te verschillend is van brisket. Ze hebben uren nodig voor de roker om het vetgehalte langzaam af te breken terwijl het vlees vochtig blijft.

Het nadeel is dat ze moeilijk te kopen kunnen zijn in een gewone winkel of supermarkt, maar je moet in staat zijn om tzoom bij sommige slagers.

Flanken

Flanken is geen gebied van de koe, maar eerder een snijstijl. Het zijn korte ribben die over het bot zijn gesneden in plaats van parallel, waardoor de botlengte slechts ongeveer een halve centimeter breed is. Flanken ribben hebben de neiging om veel hard vet te bevatten, maar kunnen marinades goed absorberen en zijn geweldig om te grillen.

Engels Cut

De meest voorkomende snee van runderribben en worden verkocht als een kort rek van ongeveer 4 botten of afzonderlijk. Ze worden parallel aan het bot gesneden in plaats van overdwars en kunnen worden aangebracht op zowel de korte ribben als de plaat. Ze hebben vaak een goede vetlaag bovenop, evenals een membraan dat je kunt verwijderen voordat je gaat koken.

close-up van korte ribjes van rundvlees

Ribbels

De vaak vergeten snee van ribben, riblets zijn kleine individuele brokken van enkele ribben die slechts een paar centimeter lang zijn.

Ondanks hun kleine formaat zijn deze minibrokjes korte rib uitstekend geschikt voor langzaam koken en stoven.

Rug Ribben

gerookte runderrugribben recept

Last but not least zijn de vaak vergeten rugribben. Afkomstig van het achterste deel van de ribben naar de wervelkolom, heeft dit stuk rundvlees nog steeds veel te bieden voor barbecuefans.

Rugribben komen van dicht bij waar de prime rib en ribeye beide verblijven, wat op zichzelf een duur stuk vlees kan zijn. Als je ooit een van deze sneden hebt gehad, weet je hoe zacht en sappig ze zijn.

Ribeye wordt vaak zonder been verkocht, wat goed nieuws voor ons is: de afgedankte ribben van de rug liggen voor het oprapen.

Deze botten zijn meestal licht gebogen en ongeveer 8 centimeter lang, maar dragen niet veel vlees op hen. Dit komt omdat het meeste vlees wordt gebruikt voor ribeye of prime rib wanneer het wordt gesneden.

Rugribben hebben de neiging om minder vlees te hebben dan chuck of bord, maar de kwaliteit van het vlees is niet om aan te snuffelen. Er zit serieus goed spul op deze ribben, wat betekent dat de achterste ribben – wanneer ze goed worden gekookt – vaak malser zijn dan andere runderribsneden. Bekijk onze gerookte runderrugribben recept om zelf te zien.

Het lagere vleesgehalte betekent dat ze niet zo lang nodig hebben om te koken als chuck- of bordsneden en indirect op de grill worden gekookt.

Pro tip: Rugribbetjes zijn rijk aan merggehalte, waardoor ze een geweldige aanvulling zijn op stoofschotels of soepen voor extra rundvleessmaak. Ze zijn ook geweldig om te stoven.

Wat zijn de beste runderribbetjes voor barbecue?

Plaat short ribs zijn het beste voor barbecue roken vanwege hun hoge vet- en bindweefselgehalte. Ze bevatten ook veel vlees, vooral in extreem grote stukken.

Plaatribben kunnen echter moeilijk te vinden zijn zonder de hulp van een gespecialiseerde slager, dus chuck ribs zijn een uitstekende back-up. Ze zijn ook rijk aan vlees en vet en gemakkelijker te begrijpen voor rokende beginners. Zorg er wel voor dat je bij het plukken van je chuck ribs gaat voor degene met het meeste vlees op! Er is geen misdaad in het proberen om de meeste waar voor je geld te krijgen.


FAQ