7 Beste houtsoorten voor het roken van biefstuk [Oak, Hickory, Cherry & More]

Beste houtsoorten voor het roken van biefstuk, van eiken en hickory hardhout tot fruitkers en esdoorn. Vind vandaag nog de juiste rookhoutsmaak voor je volgende barbecuerook.

barbecue roken houtsnippers voor biefstuk

Inhoudsopgave


  1. Els
  2. Kers
  3. Pecan
  4. Esdoorn
  5. Hickory
  6. Eik
  7. Mesquite

Steak is een klassiek stuk vlees om te serveren voor date night, 4 juli of een ander moment waarop je mensen een maaltijd wilt geven die speciaal voelt. Het roken van biefstuk voegt een extra dimensie van smaak toe die alleen het gooien op de grill of in de koekenpan niet oplevert.

Biefstuk is niet het meest betaalbare stuk vlees, dus je wilt er zeker van zijn dat je het goed rookt met behulp van het juiste hout. De beste houtsoorten voor het roken van biefstuk zijn elzen- of fruitbossen zoals appel of kers. U kunt ook duurzamer hardhout gebruiken, zoals eikenhout.

Hier is je gids voor de beste bossen voor het roken van biefstuk.

gesneden barbecue gerookte runderflank steak

Els

Els is een delicaat hout dat afkomstig is van de elzenboom, leden van de berkenfamilie die in heel Noord-Amerika groeien, maar dicht op elkaar liggen in de Pacific Northwest. Al het hout dat wordt gebruikt om te roken is hardhout, maar els is een van de zachtste hardhoutsoorten. Het heeft een milde, zoete smaak.

Elzenhout is goed voor een delicate rook die je biefstuk niet overweldigt. Als je echter meer smaak wilt, probeer dan een robuuster hout.

Kers

Kersenhout komt van de kersenboom, een fruitboom afkomstig uit Euraziƫ maar groeit nu overal in Noord-Amerika. Kersenhout heeft een kenmerkende roodbruine kleur en zoete rook, hoewel de fruitige smaak minder overweldigend is dan andere fruithoutsoorten.

Als je een milde, zoete smaak voor je biefstuk wilt, dan is kersenhout een goede keuze. Cherry is zeer veelzijdig, dus als je je voorraad later gaat hergebruiken voor een andere maaltijd, is het een goed hout om bij de hand te hebben. Kersenhout heeft een tijdje nodig om voldoende rook op te bouwen, dus het is het beste als je je biefstuk goed gaar vindt, omdat je vlees veel tijd aan de roker zal besteden als je met kersen werkt.

Pecan

Pecan is een duurzaam hardhout van de pecanboom, een notenboom afkomstig uit het zuiden van de Verenigde Staten. Pecanhout wordt gebruikt voor vele soorten barbecue dankzij de rijke, nootachtige smaak. Van de notenbomen heeft het de meest assertieve smaak.

Pecanhout is een goede keuze als je een smaakvolle, zoete dimensie wilt toevoegen aan de rook op je biefstuk. Het brandt echter niet zo lang of zo stabiel als eiken of hickory, waardoor het een betere keuze is voor zeldzame of medium-zeldzame steaks wanneer je een snelle schroei wilt.

Esdoorn

Esdoornhout is afkomstig van de esdoornboom, een zoete sapproducerende boom die wijdverspreid is over het noorden van de Verenigde Staten. Esdoorn heeft een zoete smaak, wat wordt verwacht omdat de stammen het zoete sap bevatten dat ahornsiroop maakt, maar de rook is eigenlijk niet zo zoet als sommige van de fruitbomen op deze lijst.

Esdoorn is een goede keuze als je op zoek bent naar een subtiele manier om wat zoete smaak aan je biefstuk toe te voegen. Het is echter moeilijker te vinden in winkels dan andere houtsoorten.

Hickory

Hickory is een van de hardste houtsoorten afkomstig uit de Verenigde Staten, afkomstig van de nootachtige hickory-boom die overal in de Verenigde Staten groeit. Hickory is een hoofdbestanddeel van Carolina barbecue.

Hickory is een dicht hout dat lange tijd gestaag brandt, waardoor het een goede keuze is als je je steaks langer wilt roken zonder gedoe met je roker. Het heeft een nootachtige, rokerige smaak die aardser is dan de milde smaken van de andere fruit- en notenbomen op deze lijst.

Eik

Eik is een van de meest duurzame houtsoorten die er zijn, afkomstig van de stevige eik. Het is populair om te barbecueƫn dankzij de duurzaamheid (eikenhout produceert een constante toevoer van rook die lang meegaat) en de veelzijdige smaak.

Hoewel eiken een assertieve rooksmaak heeft, is het niet overweldigend zoals sommige andere houtsoorten. Het is perfect als je de smaken van je biefstuk wilt aanvullen, maar je je zorgen maakt over het overweldigen ervan. Het langzame en gestage roken maakt het ook een ideale keuze voor alle methoden om biefstuk te bereiden, van zeldzaam tot goed gedaan.

Mesquite

Mesquite-hout komt van een boom afkomstig uit het droge zuidwesten en is een populaire houtkeuze in de traditionele Barbecue van Texas. Het produceert een onderscheidend type houtrook dankzij de rokerigheid en intense aardse smaak.

Mesquite werkt goed met biefstuk omdat biefstuk een assertieve smaak van zichzelf heeft, en mesquite zal met die smaak werken in plaats van het te overmeesteren. Als je je biefstuk een zeer onderscheidende rokerige smaak wilt geven, dan is mesquite de beste keuze. Mesquite brandt langzaam en produceert meer rook dan veel andere houtsoorten, waardoor het voor beginners wat lastiger is om mee te werken dan andere houtsoorten.