Koken met rokende houtsoorten is de beste manier om je barbecueribben elke keer zacht en rokerig te maken. Van mesquite tot kers en hickory tot pecan, hier zijn de beste houtsoorten om te gebruiken op je BBQ-ribben.

Inhoudsopgave
- In één oogopslag: het beste hout voor het roken van ribben
- Hickory
- Eik
- Mesquite
- Appel
- Pecan
- Kers
- Esdoorn
- FAQ
Gerookte ribben is een van de beste stukken vlees die je buiten kunt koken. De combinatie van de fall-off-the-bone textuur en ongelooflijke smaak vertegenwoordigt alles wat geweldig is aan outdoor BBQ koken.
In één oogopslag: het beste hout voor het roken van ribben
- Hickory: sterke en rijke aroma’s die een spekachtige smaak uitstralen die het perfect maakt voor gerookte varkenssneden
- Eik: een aards aroma dat een lichte en mooie laag rooksmaak toevoegt
- Mesquite: sterke en kruidige tonen maken dit een gouden standaard hout dat populair is bij BBQ-experts over de hele wereld
- Appel: zoete en zeer milde tonen die goed combineren om het ultieme fruithout voor barbecue te produceren
- Pecan: een milde en nootachtige smaak die goed gemengd kan worden met hickory
- Kers: perfect voor het toevoegen van een mooie dieprode kleur aan varkensribbetjes
- Esdoorn: perfect voor een zoete en subtiele laag rook
De soorten houtbrokken die het beste zijn voor varkensribbetjes zijn traditionele houtsoorten zoals hickory, eik en mesquite. Varkensvlees past echter ook heel goed bij chips die zoet en fruitig van smaak zijn, zoals appel, pecan, kers en esdoorn.
BBQ roken omvat veel stappen en zoveel variabelen die u kunt wijzigen om uw gerookte vlees naar wens aan te passen. Hiermee is er echter veel kans op fouten, vooral als het gaat om het kiezen van het juiste hout om te gebruiken.
Doe het goed en je zult in staat zijn om een aantal heerlijk mooie smaken te combineren met je vlees. Doe het echter verkeerd en je zou kunnen eindigen met een aantal echt bizarre smaakprofielen en de textuur van je vlees verpesten.
Hier is mijn gids voor de 7 beste houtsoorten voor het roken van ribben.

Hickory
Hickory vindt vaak zijn weg naar een lijst van de beste rokende houtsoorten, maar het is zo’n rijk en betrouwbaar hout om te gebruiken dat het ongetwijfeld zijn plaats verdient als het beste hout voor het roken van ribben.
Het is vooral populair in het zuiden en middenwesten van de VS, en de kans is groot dat als je een gerookte BBQ uit deze regio’s hebt gehad, je iets hebt gekookt over hickory-rook.
Het heeft een onmiskenbaar stevige, zoete en zelfs licht spekachtige smaak.
Het is een zwaar hout dat veel rook kan genereren, dus je moet voorzichtig zijn bij het gebruik ervan. In tegenstelling tot gerookte brisket bieden ribben niet veel vlees, dus het is belangrijk dat we het niet te veel blootstellen aan te veel rook, anders worden alle natuurlijke smaken van het vlees overmeesterd.
Naast de rokerige smaken, heeft het een echt stevig gevoel dat ook een aantal zoete tonen biedt. Dit maakt het een bijzonder goede optie als je ook een soort BBQ-saus gebruikt om de ribben te glazuren, omdat het het perfect zal aanvullen.
Pas wel op dat je niet te veel hickory gebruikt. Het is een hout dat gemakkelijk de natuurlijke smaken van vlees kan overmeesteren en zelfs kan leiden tot een vrij bittere smaak. Als gevolg hiervan vind je het misschien een goed idee om het met een ander hout te mengen, om de smaken te temperen.

Eik
Samen met hickory is eikenhout lang een van de go-to-woods gebleven voor goed BBQ-roken. Het genereert ook een behoorlijke rook, maar doet dit met een aardse toon die een mooie laag rooksmaak toevoegt als het licht wordt gedaan.

Dit maakt het een geweldige keuze van hout voor beginners, omdat het een sterke rooksmaak heeft die vrij gemakkelijk te beheersen is.
Het probleem is dat wanneer een kok overboord gaat met het hout, het de smaken van de ribben echt kan overweldigen en overweldigen. Het zou zonde zijn om urenlang te roken en je voor te bereiden, om het vervolgens te verpesten door er een stapels eikenhout te veel in te gooien, dus loop licht.

Mesquite
Mesquite verpakt in een smaak die gewoon perfect is voor ribben. Het is erg sterk en aards, en kan eigenlijk heel intens zijn, dus zeker het beste om in kleinere hoeveelheden te gebruiken. Het is ook relatief gevoelig voor verbranding vanwege het natuurlijke oliegehalte.

Appel
Dit is een favoriet van mensen die de voorkeur geven aan een zoete noot boven hun hout, wat uitstekend samengaat met ribben, vooral als je BBQ-saus als glazuur hebt gebruikt.
Het heeft een iets subtielere en zachtere smaak, vooral in vergelijking met mesquite.
Een belangrijke overweging is echter dat omdat het zo subtiel is, appelhout er een tijdje over kan doen om door het vlees te dringen en het met smaak te doordrenken. Dit kan betekenen dat het de kooktijd voor uw vlees kan vertragen, omdat u op een iets lagere temperatuur moet koken. Hierdoor zie ik appel meer als een geavanceerd hout om te gebruiken.

Pecan
Net als appel is pecan een zeer zoet smakend hout. Maar waar het verschilt, is dat het veel rijker van smaak is en ook noten van noot biedt onder al die zoetheid.
Als je op zoek bent naar een hout om te matchen en op te gaan in hickory, dan denk ik dat het een fantastische optie is om voor te gaan, omdat het een heel goede balans creëert tussen aardse rook en een rijke, zoete smaak.

Kers
Kers is mild en fruitig, en wanneer gemengd met ander hardhout zoals hickory, vullen de twee smaken elkaar goed aan voor een geweldig resultaat.
Naast extra smaak kan kers ook helpen om je vlees te kleuren. In het geval van ribben is dit fantastisch, omdat het er een heel mooie rode en mahoniehouten laag aan toevoegt.

Esdoorn
Een van de meest subtiele rokende hout, esdoorn is geweldig voor een zoete, lichte, milde rokerigheid.
Net zoals je zou aannemen met ahornsiroop, past ahornhout prachtig bij ribben omdat het een echt mooie zoete en licht gerookte smaak creëert. Als je van zoetheid houdt, dan is dit een geweldige optie omdat het niet zo rijk is als de andere zoete bossen.
