7 Beste houtsoorten voor het roken van ribben [Hickory, Mesquite, Pecan]

Koken met rokende houtsoorten is de beste manier om je barbecueribben elke keer zacht en rokerig te maken. Van mesquite tot kers en hickory tot pecan, hier zijn de beste houtsoorten om te gebruiken op je BBQ-ribben.

Geglazuurde gerookte babyrugribben

Inhoudsopgave


 1. In één oogopslag: het beste hout voor het roken van ribben
 2. Hickory
 3. Eik
 4. Mesquite
 5. Appel
 6. Pecan
 7. Kers
 8. Esdoorn
 9. FAQ

Gerookte ribben is een van de beste stukken vlees die je buiten kunt koken. De combinatie van de fall-off-the-bone textuur en ongelooflijke smaak vertegenwoordigt alles wat geweldig is aan outdoor BBQ koken.

In één oogopslag: het beste hout voor het roken van ribben

 • Hickory: sterke en rijke aroma’s die een spekachtige smaak uitstralen die het perfect maakt voor gerookte varkenssneden
 • Eik: een aards aroma dat een lichte en mooie laag rooksmaak toevoegt
 • Mesquite: sterke en kruidige tonen maken dit een gouden standaard hout dat populair is bij BBQ-experts over de hele wereld
 • Appel: zoete en zeer milde tonen die goed combineren om het ultieme fruithout voor barbecue te produceren
 • Pecan: een milde en nootachtige smaak die goed gemengd kan worden met hickory
 • Kers: perfect voor het toevoegen van een mooie dieprode kleur aan varkensribbetjes
 • Esdoorn: perfect voor een zoete en subtiele laag rook

De soorten houtbrokken die het beste zijn voor varkensribbetjes zijn traditionele houtsoorten zoals hickory, eik en mesquite. Varkensvlees past echter ook heel goed bij chips die zoet en fruitig van smaak zijn, zoals appel, pecan, kers en esdoorn.

BBQ roken omvat veel stappen en zoveel variabelen die u kunt wijzigen om uw gerookte vlees naar wens aan te passen. Hiermee is er echter veel kans op fouten, vooral als het gaat om het kiezen van het juiste hout om te gebruiken.

Doe het goed en je zult in staat zijn om een aantal heerlijk mooie smaken te combineren met je vlees. Doe het echter verkeerd en je zou kunnen eindigen met een aantal echt bizarre smaakprofielen en de textuur van je vlees verpesten.

Hier is mijn gids voor de 7 beste houtsoorten voor het roken van ribben.

bbq ribben bedekt met zelfgemaakte barbecuesaus

Hickory

Hickory vindt vaak zijn weg naar een lijst van de beste rokende houtsoorten, maar het is zo’n rijk en betrouwbaar hout om te gebruiken dat het ongetwijfeld zijn plaats verdient als het beste hout voor het roken van ribben.

Het is vooral populair in het zuiden en middenwesten van de VS, en de kans is groot dat als je een gerookte BBQ uit deze regio’s hebt gehad, je iets hebt gekookt over hickory-rook.

Het heeft een onmiskenbaar stevige, zoete en zelfs licht spekachtige smaak.

Het is een zwaar hout dat veel rook kan genereren, dus je moet voorzichtig zijn bij het gebruik ervan. In tegenstelling tot gerookte brisket bieden ribben niet veel vlees, dus het is belangrijk dat we het niet te veel blootstellen aan te veel rook, anders worden alle natuurlijke smaken van het vlees overmeesterd.

Naast de rokerige smaken, heeft het een echt stevig gevoel dat ook een aantal zoete tonen biedt. Dit maakt het een bijzonder goede optie als je ook een soort BBQ-saus gebruikt om de ribben te glazuren, omdat het het perfect zal aanvullen.

Pas wel op dat je niet te veel hickory gebruikt. Het is een hout dat gemakkelijk de natuurlijke smaken van vlees kan overmeesteren en zelfs kan leiden tot een vrij bittere smaak. Als gevolg hiervan vind je het misschien een goed idee om het met een ander hout te mengen, om de smaken te temperen.

Onze keuze: Oklahoma Joe’s Hickory Wood Chips

Dit hickory-hout heeft een bewonderenswaardige brandtijd en is gemaakt zonder toevoegingen, waardoor u een lange, schone rooksnelheid krijgt. Deze chips zullen je ribben doordrenken met een sterke, zoete smaak die niet een miljoen mijl verwijderd is van de smaak van spek.

KOOP OP AMAZON
Oklahoma Joe Hickory

Eik

Samen met hickory is eikenhout lang een van de go-to-woods gebleven voor goed BBQ-roken. Het genereert ook een behoorlijke rook, maar doet dit met een aardse toon die een mooie laag rooksmaak toevoegt als het licht wordt gedaan.

best houtpellets om te roken

Dit maakt het een geweldige keuze van hout voor beginners, omdat het een sterke rooksmaak heeft die vrij gemakkelijk te beheersen is.

Het probleem is dat wanneer een kok overboord gaat met het hout, het de smaken van de ribben echt kan overweldigen en overweldigen. Het zou zonde zijn om urenlang te roken en je voor te bereiden, om het vervolgens te verpesten door er een stapels eikenhout te veel in te gooien, dus loop licht.

Onze keuze: Camerons Oak Wood Chips

Om het meeste uit deze chips te halen, moet je ze ongeveer 20-30 minuten weken voordat je ze rookt, voordat je ze overbrengt naar je hete kolen. Ook verkrijgbaar in verschillende smaken zoals els, appel en kers. Maar voor mij is hun klassieke eikenmix hun beste.

KOOP OP AMAZON
camerons eiken brokken om te roken

Mesquite

Mesquite verpakt in een smaak die gewoon perfect is voor ribben. Het is erg sterk en aards, en kan eigenlijk heel intens zijn, dus zeker het beste om in kleinere hoeveelheden te gebruiken.  Het is ook relatief gevoelig voor verbranding vanwege het natuurlijke oliegehalte.

Onze keuze: Western Premium BBQ-producten

Deze grote houtbrokken zijn geweldig voor houtskool, gas en elektrische grills, evenals BBQ-rokers. Warmtebehandeld om contact met ongedierte te voorkomen, blazen deze houtsnippers prachtige, zware mesquite gearomatiseerde rook uit.

KOOP OP AMAZON
Western Premium BBQ Producten

Appel

Dit is een favoriet van mensen die de voorkeur geven aan een zoete noot boven hun hout, wat uitstekend samengaat met ribben, vooral als je BBQ-saus als glazuur hebt gebruikt.

Het heeft een iets subtielere en zachtere smaak, vooral in vergelijking met mesquite.

Een belangrijke overweging is echter dat omdat het zo subtiel is, appelhout er een tijdje over kan doen om door het vlees te dringen en het met smaak te doordrenken. Dit kan betekenen dat het de kooktijd voor uw vlees kan vertragen, omdat u op een iets lagere temperatuur moet koken. Hierdoor zie ik appel meer als een geavanceerd hout om te gebruiken.

Onze keuze: Weber Wood Apple Chips

Alles wat Weber altijd in het oog springt, is altijd het proberen waard. Gelukkig stellen deze appelchips niet teleur. Deze royale tas moet bijna een half jaar meegaan als u een gasgrill rookdoos, of ten minste een paar maanden als u het gebruikt voor regelmatig roken.

KOOP OP AMAZON
Weber appel

Pecan

Net als appel is pecan een zeer zoet smakend hout. Maar waar het verschilt, is dat het veel rijker van smaak is en ook noten van noot biedt onder al die zoetheid.

Als je op zoek bent naar een hout om te matchen en op te gaan in hickory, dan denk ik dat het een fantastische optie is om voor te gaan, omdat het een heel goede balans creëert tussen aardse rook en een rijke, zoete smaak.

Onze keuze: Weber Wood Pecan Chips

Deze houtbrokken zijn geweldig met varkensvlees, maar zijn ook briljant met biefstuk. Ze voegen een mooie rokerige laag toe aan je vlees zonder het te overweldigen. Deze zijn vooral geweldig als je een gas grill en wil meer smaak toevoegen.

KOOP OP AMAZON
weber roken pecan

Kers

Kers is mild en fruitig, en wanneer gemengd met ander hardhout zoals hickory, vullen de twee smaken elkaar goed aan voor een geweldig resultaat.

Naast extra smaak kan kers ook helpen om je vlees te kleuren. In het geval van ribben is dit fantastisch, omdat het er een heel mooie rode en mahoniehouten laag aan toevoegt.

Onze keuze: Traeger Cherry Wood Chips

Deze met kersen doordrenkte chips zorgen voor schoon brandend hout doordrenkt met een prachtig rijke kersensmaak. Gemaakt van 100% natuurlijk hardhout, zonder kunstmatige toevoegingen of bindmiddelen. Dit spul is het echte werk.

KOOP OP AMAZON
traeger kersenhout

Esdoorn

Een van de meest subtiele rokende hout, esdoorn is geweldig voor een zoete, lichte, milde rokerigheid.

Net zoals je zou aannemen met ahornsiroop, past ahornhout prachtig bij ribben omdat het een echt mooie zoete en licht gerookte smaak creëert. Als je van zoetheid houdt, dan is dit een geweldige optie omdat het niet zo rijk is als de andere zoete bossen.

Onze keuze: Camerons roken esdoornhoutsnippers

Werkt geweldig met rookdozen, houtskoolgrills en rokers. Gemaakt met 100% natuurlijk ruw hout en ovengedroogd. Geen toegevoegde chemicaliën, dus wat je krijgt is puur biologisch hout. Dit spul is gemakkelijk aan te steken en brandt in een gelijkmatig tempo om je een stabiele, rokerige smaak te geven.

KOOP OP AMAZON
camerons roken esdoornhout

FAQ