7 Beste stukken rundvlees om te roken (> hoe ze perfect te koken)

Gerookt rundvlees is een van de definitieve Amerikaanse barbecuevleessoorten. Van brisket tot chuck roast, short rib tot flank steak, hier zijn 7 van de beste stukken rundvlees om te roken bij je volgende cook-off.

Beste stukken rundvlees om te roken

Inhoudsopgave


 1. Rundvlees Brisket
 2. Chuck Gebraden
 3. Runderribbetjes
 4. Tri-Tip
 5. Top ronde
 6. Flank biefstuk
 7. Top Entrecote Steak

Er is geen twijfel over mogelijk: rundvlees is de iconisch barbecuevlees.

En de echte schoonheid van BBQ-rundvlees? Het komt van zo’n groot dier dat het een krankzinnig scala aan smaken, texturen en aroma’s biedt. Elke snede brengt iets nieuws op tafel. Maar welke is het beste?

Hier zijn 7 van de beste stukken rundvlees, hoe ze te roken en waar je op moet letten.

beste stukken vlees om te roken infographic

Voor mij zijn de beste stukken rundvlees om te roken brisket, chuck roast, rib, top entrecote, flank steak, romp en rond.

In deze post ga ik schetsen waarom elke snee zo geweldig is en help ik je te beslissen voor welke rundvleessnede je moet gaan bij je volgende barbecue.

Rundvlees Brisket

Bovenaan deze lijst staat misschien wel de beroemdste en zeker de beste snee rundvlees om te roken: runderborst.

Brisket is de koning van BBQ. Het proces van het roken van een groot stuk rundvleesstad tot een mals, sappig bord vlees met een laag prachtige schors is waar buiten koken om draait.

hoe brisket recept te roken

Gerookte runderborst heeft alles wat je wilt van een goed stuk vlees. Dit iconische oerstuk van rundvlees is mals, het is taai en het zit boordevol smaak. Het heeft taaie vlezige vezels die zijn doordrenkt met smaak en mals door de bovenste vetlaag.

In tegenstelling tot veel andere soorten vlees, vereist brisket geen pekel of veel toegevoegde smaken om er het meeste uit te halen. Het geheim is om in plaats daarvan het perfecte stuk vlees te kiezen.

Smoking Brisket: belangrijkste feiten

 • Kooktijd: 10-14 uur
 • Voorkeur Rookhout: Eiken, Kers, Hickory, Pecan
 • Doel interne temperatuur: 205 ° F

Probeer een snit te kiezen met een sterke aanwezigheid van korrels, een goede vetlaag en een zachte textuur.

Pro tip: Wanneer u op zoek bent naar de beste snee brisket, houd het stuk vlees dan een beetje omhoog. Als het buigt, is dit een goed teken dat het zacht zal zijn als het wordt gekookt. Hoe meer het buigt, hoe malser het zal zijn.

Koop Brisket Online

Dry-aged runderborst voor next-level rundvleessmaak en ongelooflijke textuur. Het rundvlees van Porter Road is weide-gekweekt, hormoonvrij en zonder antibiotica.

KOOP OP PorterRoad.com
porter road beef brisket |

Chuck Gebraden

Hoewel beef brisket misschien de meeste krantenkoppen haalt, ben ik een enorme fan van gerookte chuck roast.

rundvlees chuck gebraden

Het heeft veel gemeen met brisket. Chuck roast’s taaie vlezige vezels en bindweefsel weerspiegelen de stevige constructie van Brisket.

Roken Chuck Roast: belangrijkste feiten

 • Kooktijd: 5-6 uur
 • Voorkeur Rookhout: Hickory, Pecan
 • Doel interne temperatuur: 205 ° F

Het voordeel van chuck roast is dat het een kleiner stuk vlees is, dus het kost veel minder tijd om te roken. In plaats van de meer dan 10 uur die je normaal gesproken aan brisket moet besteden, kan chuck roast in slechts 5 uur worden gedaan.

Koop Chuck Roast Online

Chuck roostert recht van de schouder. Porter Road’s weide-verhoogde vaarzen en ossen leven actief en gelukkig, wat resulteert in extra smaakvol rundvlees.

KOOP OP PorterRoad.com
porter road chuck gebraden
gerookte runderribbetjes

Runderribbetjes

Als we het over ribben hebben, bedoelen we vaak varkensribbetjes, maar runderribbetjes zijn net zo goed vers uit de roker … misschien nog wel beter.

Rundvleesribbetjes roken: belangrijkste feiten

 • Kooktijd: 5-6 uur
 • Voorkeur Rookhout: Eiken, Kers, Hickory, Pecan
 • Doel interne temperatuur: 135 ° F

Runderribben kunnen moeilijk te vinden zijn, maar zijn zeker de moeite waard. Wat het verwarrend kan maken, is dat er soms een paar verschillende stukken rundvlees worden verkocht onder het label ‘runderribben’. Wat je echt wilt zijn ribben van de chuck plate.

Net als baby back ribs zijn runderribben relatief snel om rook. Ze hebben ongeveer 5 uur nodig in de roker.

Koop Beef Back Ribs Online

Vanaf de bovenrug van de koe delen deze ribben dezelfde botten als de Ribeye, wat een ongelooflijk mals bord barbecue gerookt rundvlees oplevert.

KOOP OP PorterRoad.com
porter road beef rug ribben
Barbecue dry aged wagyu tri tip steak met BBQ saus

Tri-Tip

Niet iedereen is verkocht aan het idee om steaks te roken, maar ik denk dat ze een plaats op deze lijst verdienen. Tri-tip wordt soms verward met entrecote, maar het is eigenlijk een klein deel van de grotere entrecote. Het kan soms moeilijk te vinden zijn, maar gerookte tri-tip is zeker de moeite waard.

Roken Tri-Tip: belangrijkste feiten

 • Kooktijd: 90 minuten
 • Voorkeur Rookhout: Eiken, Kers, Hickory, Pecan
 • Hickory (Pecan)
 • Doel interne temperatuur: 135 ° F

In tegenstelling tot veel ander rokend vlees dat afhankelijk is van het vetgehalte om ze te maken en mals te maken, is tri-tip eigenlijk een zeer mager stuk vlees. Hierdoor heeft het slechts ongeveer een uur nodig om te roken voordat het een paar minuten op een grill wordt geschroeid.

Probeer mijn omgekeerde geschroeide tri-tip als je dit mooie stuk rundvlees eens wilt proberen.

Koop Tri-Tip Steak

Mals en boordevol smaak, deze rundvlees tri-tip is als geen ander. De vorm van het vlees betekent dat je veel kunt bereiken met slechts één snee.

KOOP OP PorterRoad.com
porter road tri tip steak |
Barbecue wagyu rosbief gesneden als bovenaanzicht op een metalen dienblad met kopieerruimte rechts

Top ronde

Beef top round is perfect om te roken en is geweldig, op zichzelf als biefstuk, of in plakjes gesneden en gebruikt in fajitas of taco’s. Bekijk ons recept voor gerookte toprondes voor meer informatie

Roken Top Round: Belangrijkste feiten

 • Kooktijd: 4-5 uur
 • Voorkeur Rookhout: Eiken
 • Roken Temperatuur: 225-250 °F
 • Doel interne temperatuur: 135 ° F

Dit moet vaak specifiek door uw slager worden gesneden, in plaats van voorverpakt in een winkel of supermarkt te worden gekocht. Ik vind dat in de winkel gekochte stukken meestal een beetje klein zijn, dus ik zou naar een slager gaan om te proberen een stuk van 5 pond te krijgen.

Het vereist ook een droge pekeling, maar dit is heel eenvoudig om te doen. In plaats van het in gezouten water te weken, bekleed je het in plaats daarvan lichtjes met koosjer of keukenzout en bewaar je het een nacht in de koelkast.

Het zout zal langzaam een deel van de sappen uit het vlees trekken voordat het opnieuw in het vlees wordt opgenomen. Dit zal de bovenste ronde helpen om veel van zijn natuurlijke vocht vast te houden tijdens het roken, zodat het niet uitdroogt.

Koop Top Round

Een stevige spier van het achterbeen van rundvlees. Extreem mager en zonder veel vet, kook het zeldzaam voor de beste resultaten.

KOOP OP PorterRoad.com
porter road beef rond
biefstuk

Flank biefstuk

Het klinkt misschien ongebruikelijk om steaks laag en langzaam te roken, terwijl in plaats daarvan de norm vaak is om ze op een grill te schroeien, vooral als je van je steaks houdt die zeldzaam of medium-zeldzaam zijn. Gerookte steaks zijn echter fantastisch en bieden een heel andere kijk op het vlees.

Roken Flank Steak: belangrijkste feiten

 • Kooktijd: 3 uur
 • Voorkeur Rookhout: Hickory, mesquite
 • Roken Temperatuur: 225 °F
 • Doel interne temperatuur: 145 ° F

Flank steak is soms goedkoper dan andere soorten biefstuk omdat ze minder vetgehalte hebben, maar als je ze goed kunt krijgen dan zijn ze super lekker.

Flank is rijk aan spiervezels, dus kan een zeer intense en vlezige smaak dragen. Dit betekent dat je er sterke houtsoorten zoals hickory of mesquite mee kunt matchen, omdat de smaak van de biefstuk er niet door wordt overweldigd.

In vergelijking met andere stukken rundvlees heeft flank niet veel tijd nodig bij de roker. Dit komt omdat het een mager en dun plakje vlees is.

Koop Flank Steak

Dry-aged, weide-verhoogde flank die rijk is aan smaak. Perfect als een op zichzelf staande biefstuk of gesneden voor taco’s, sandwiches en meer.

KOOP OP PorterRoad.com
porter road beef rond
Barbecue wagyu rosbief gesneden als bovenaanzicht op een metalen dienblad met kopieerruimte rechts

Top Entrecote Steak

Top entrecote is taaier en magerder dan de meeste andere stukken rundvlees, eennd komt uit het achterste gedeelte van de koe. Hierdoor lijkt het misschien alsof het een meedogenloze vleessnede zal zijn, maar ons recept voor gerookte topentrecote bewijst dat een goede vleesbereiding verbluffende resultaten oplevert.

Je kunt zowel boven- als entrecote krijgen, maar topentrecote (ook wel bekend als picanha in Zuid-Amerika) is veel malser dan onder, waardoor het veel beter is om laag en langzaam te koken.

Roken entrecote: belangrijkste feiten

 • Kooktijd: 1 uur per lb
 • Voorkeur Smoke Wood: Mesquite, hickory
 • Roken Temperatuur: 225 °F
 • Doel interne temperatuur: 145 ° F

Net als bij flank is entrecote een mager vlees, dus het heeft niet zoveel tijd nodig in de roker als sommige andere stukken rundvlees.

Ik raad aan om de entrecote minstens een paar uur te marineren voordat je gaat koken. Dit helpt het vlees sappig te blijven en voorkomt dat het uitdroogt in de roker.

Koop Sirloin Filet

Vanaf het achterste deel van het rundvlees is deze entrecote mals en sappig. Kook medium-rare voor het beste resultaat en werk af met een sterke sear.

KOOP OP PorterRoad.com
porter road entrecote