Easy Beef Tallow [Homemade Rendered Fat Recipe]

Rundervet is een heerlijk smakend vet dat zelfs bij hoge temperaturen stabiel blijft en kan worden gebruikt bij het koken of grillen. Verander je overgebleven rundervetdruppels in zelfgemaakte rundervetvet. Perfect voor thuis roosteren en frituren recepten, maar ook om je gerookte brisket vochtig en sappig te houden.

rundervet druipt

Inhoudsopgave


 1. Wat is Beef Tallow?
 2. Beef Tallow uitgelegd
 3. Toepassingen voor rundvlees talg
 4. Waar te koop rundvlees talg
 5. Vervangt
 6. Hoe zelfgemaakte rundvlees talg te maken
 7. Zelfgemaakte rundervet

De kans is groot dat je al eerder van rundervet hebt gehoord, maar je associeert het waarschijnlijk niet met modern koken. Toegegeven, het klinkt als iets rechtstreeks uit een Julia Child-recept, maar je zult misschien verrast zijn om te horen dat het op een grote manier terugkomt.

Rundervet werd honderden jaren geleden voor het eerst geproduceerd, toen geen enkel deel van een dier verloren zou gaan, en werd niet alleen gebruikt als bakolie, maar ook in kaarsen en zeep. Het bleef populair tot de Tweede Wereldoorlog, waarna plantaardige oliën gunstiger werden voor het koken en synthetische oliën werden geproduceerd voor de cosmetica-industrie.

Dankzij bekroonde chef-koks die het weer aan hun menu’s toevoegen en vetrijke dieetplannen die ervoor pleiten, is er weer vraag naar rundvlees!

rundervet druipt

Wat is Beef Tallow?

Rundervet is het gesmolten vet van verschillende stukken vlees van een koe. De vetten die bij het koken van het vlees afvloeien, worden opgeslagen en laten stollen. Het ingezette vet gaat vervolgens door een renderingproces (opnieuw verwarmd en gefilterd om onzuiverheden te verwijderen) om rundervet te produceren.

Beef Tallow uitgelegd

Rundervet wordt gemaakt van een proces dat rendering wordt genoemd. Wanneer gebruikt als een culinaire term, weergave betekent om het vet uit te koken. In het geval van rundervet, je vloeibaar (smelt met behulp van warmte) en zuivert (zeef onzuiverheden) de vetten zodat ze kunnen worden bewaard om te gebruiken voor andere kookdoeleinden.

Je zou verwachten dat talg een stevige smaak heeft, maar dat is eigenlijk niet het geval. Hoewel de smaak heerlijk is en helpt om extra ‘diepte’ aan voedsel toe te voegen wanneer het als kookmedium wordt gebruikt, is het niet overdreven sterk. Je kunt meer smaak toevoegen door kruiden en specerijen aan de mix toe te voegen tijdens het scheurproces.

Lange tijd heeft de retoriek van verzadigde vetten zoals talg ongezond gemaakt, ertoe geleid dat veel mensen zich wenden tot goedkopere en ‘gezondere’ oliën gemaakt van dingen zoals koolzaad. We begrijpen nu echter dat veel van die ‘gezondere’ plantaardige oliën rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetten, wat kan leiden tot een hele reeks gezondheidsproblemen.

De moderne wetenschap toont nu aan dat dierlijke vetten zoals rundervet een reeks voordelen hebben, waaronder:

 • Het is rijk aan CLA (geconjugeerd linolzuur), dat verschillende gezondheidsvoordelen heeft, waaronder ontstekingsremmend en goed voor de ondersteuning van het immuunsysteem.
 • Het bevat vitamine A, D, K en E en Omega 3 en Omega 6 vetzuren.
 • Voedingsstoffen in talg worden gemakkelijker door ons lichaam opgenomen en de onverzadigde vetten die het bevat, kunnen de vetverbrandende reactie van uw lichaam veroorzaken.

Hoewel zowel talg als reuzel hetzelfde zijn in het feit dat ze gesmolten vetten zijn, is het enige grote verschil de dieren waar ze vandaan komen.

Talg komt van rundvlees en reuzel is gemaakt van varkensvet. Ze doen allebei hetzelfde werk als bakvet, maar reuzel heeft een lager rookpunt (374 ° F / 190 ° C in tegenstelling tot de 400 ° F / 205 ° C van rundvlees talg), en ze hebben een duidelijk verschil in smaak. Reuzel is in wezen smaakloos, dus het werkt goed in gebakken goederen en gebak met zoete vullingen of smaak, terwijl rundervet een hartige smaak heeft.

Suet is het type hard vet dat de nieren van dieren omringt. Het verschilt van het vet dat je op spieren vindt, omdat het een hoger niveau heeft van een stof genaamd stearine, waardoor het droger en kruimeliger wordt. Het kan worden weergegeven om talg te maken, maar is ook een kookingrediënt op zich.

Suet was vroeger een populair ingrediënt in traditionele Britse recepten omdat het een hoger smeltpunt heeft dan veel andere vetten, waardoor het een goede manier is om ’textuur’ toe te voegen aan gerechten tijdens het koken. Het hogere smeltpunt betekent dat de omringende ingrediënten al zouden zijn begonnen met instellen voordat het suèt zijn smelttemperatuur bereikt – zodra het smelt, laat het een leegte achter in het beslag, wat resulteert in een sponsachtige textuur.

Toepassingen voor rundvlees talg

Rundervet kan worden gebruikt als alternatief voor reguliere plantaardige oliën en verkorting. Omdat rundervet een zeer hoog rookpunt heeft (400 ° F / 205 ° C), is het geweldig om te gebruiken voor frituren en roasting voedsel; het hoge smeltpunt maakt het ook ideaal om te frituren.

In de barbecuegemeenschap is er een bijzondere trend voor het toevoegen van rundervet aan brisket om te voorkomen dat het uitdroogt tijdens het lange kookproces zonder de smaakbalans te verstoren (omdat het een van vlees afgeleid product is).

De talg kan als een dun laagje worden toegevoegd aan het papier of de folie waarin de brisket is gewikkeld, of het kan zelfs rechtstreeks in het vlees worden geïnjecteerd.

Hoewel traditioneel gebruikt om te koken, kan rundervet ook worden gebruikt als ingrediënt voor het maken van zeep, kaarsen, huidbalsems en zalven, evenals als een industrieel smeermiddel voor de metaal-, leer- en houtindustrie.

Waar te koop rundvlees talg

Je zult rundvlees talg niet zo gemakkelijk in de supermarkten vinden als je zou larderen, het is waarschijnlijker dat het wordt opgeslagen door Butchers (omdat het een direct bijproduct is van het slachtproces), en zoals met de meeste dingen tegenwoordig, kun je het natuurlijk vinden op Amazon (affiliate link).

Vervangt

Als je een recept volgt dat om rundervet vraagt, maar er geen bij de hand hebt (of niet de tijd / neiging hebt om je eigen te maken), kun je het vervangen door reuzel, kippenvet, boter of verkorting.

Als u op zoek bent naar een veganistisch alternatief of vervanging voor rundervet, kunt u een plantaardige olie gebruiken.

Hoe zelfgemaakte rundvlees talg te maken

Het maken van je eigen rundervet is een geweldige manier om het meeste uit je vlees te halen – het is gemakkelijk te doen en vereist slechts een paar gereedschappen en items die je waarschijnlijk al in je keuken moet overhandigen.

Gereedschap

 • Voorraadpot: Je wilt iets dat groot genoeg is om al je ingrediënten te huisvesten plus een beetje extra ruimte (we willen niet dat heet vet rondspatten)
 • Vergiet: Hoe fijner de zeef hoe beter hiervoor; we willen alle grote stukken vlees vangen, evenals alle andere kleine onzuiverheden.
 • Kaasdoek: Het gebruik van een kaasdoek voor het persen is een van de beste manieren om de laatste rondes onzuiverheden goed te filteren.
 • Trechter: Het laatste wat we willen doen is een van onze heerlijke talg morsen wanneer we in de decanteerfase komen, dus het gebruik van een trechter is een must.
 • Mason Jar: Kies bij het kiezen van een pot om je talg in op te bergen voor een pot met een brede opening. Het maakt het makkelijker om de vloeibare talg erin te gieten en de set talg er weer uit te krijgen.

Hoe rundvlees talg te renderen

 1. Voeg je rundvet toe aan je voorraadpot: Probeer zoveel mogelijk vlees van het vet weg te snijden en snijd het in kleine stukjes voordat je het aan je voorraadpot toevoegt – Dit zal het helpen sneller te renderen.
 1. Verwarm tot een langzame sudder: Net als warm roken is het renderen van talg een ‘laag en langzaam’ proces. Te veel warmte zorgt ervoor dat het vet bruin wordt en de smaak beïnvloedt. Als het begint te koken, verlaag dan het vuur en roer het mengsel.
 1. Zeef je talg om grote stukken vlees te verwijderen: Haal de voorraadpot van het fornuis en giet de vloeibare talg in een reserve hittebestendige container door de zeef om eventuele stukjes vlees te verwijderen.
 1. Zeef je talg opnieuw door het kaasdoek: Zeef de talg opnieuw door het kaasdoek om eventuele verdere onzuiverheden te verwijderen. We zeven het mengsel twee keer omdat eventuele onzuiverheden die erin achterblijven ervoor kunnen zorgen dat de talg bederft.
 1. Bewaar je talg: Wanneer u klaar bent met het persen van uw talg, kan deze in uw containers worden gedecanteerd. Het blijft vloeibaar totdat het volledig is afgekoeld, eenmaal afgekoeld zal het vast en wit zijn. Rundervet moet worden bewaard in een luchtdichte container in de koelkast.

Opslag

Zelfgemaakte rundervet wordt tot 3 maanden in de koelkast bewaard, zolang het goed is gezeefd van onzuiverheden en in een luchtdichte container zit. Het is ook mogelijk om rundervet in te vriezen, het kan een jaar of zo in de vriezer worden bewaard, maar kan worden blootgesteld aan vriesbrand als het niet correct wordt bewaard.

rundervet druipt

Speld

5 vanaf 1 stem

Zelfgemaakte rundervet

Verander je overgebleven rundervetdruppels in zelfgemaakte rundervetvet. Perfect voor thuis roosteren en frituren recepten, maar ook om je gerookte brisket vochtig en sappig te houden.
Cursus Ingrediënten
Keuken Amerikaans, BBQ, Europees
Voorbereidingstijd 10 notulen
Kooktijd 4 uren
Decanteren 20 notulen
Totale tijd 4 uren 30 notulen

Uitrusting

 • kookspray
 • grote voorraadpot
 • vergiet
 • kaasdoek
 • trechter
 • mason pot

Ingrediënten

 • 4 Lbs wit rundvet of rundvlees suet in kleine stukjes gesneden

Aanwijzingen

 • Warme voorraadpot op middelhoog vuur. Voeg kookspray toe.
 • Voeg stukjes rundvet toe aan de voorraadpot. Bevestig het deksel op de voorraadpot en verwarm tot een langzame sudder, roer om de 20-30 minuten. Warm tot de talg volledig is gerenderd, ongeveer 3-4 uur. Als het begint te koken, verlaag dan onmiddellijk het vuur.
 • Zodra de talg tot een vloeistof is gemaakt, verwijdert u de voorraadpot van het vuur. Giet de vloeibare talg door de zeef in een hittebestendige container.
 • Zeef de talg een tweede keer om eventuele verdere onzuiverheden te verwijderen. Zeef deze keer de vloeibare talg door kaasdoek.
 • Decanteer het gezeefde mengsel in een mason jar of luchtdichte container. Laat volledig afkoelen voordat u een luchtdicht deksel aanbrengt en in de koelkast bewaart. Eenmaal afgekoeld, zal het effen wit van kleur zijn.
 • Bewaren in de koelkast voor maximaal 3 maanden