Een BBQ is gewoon niet hetzelfde zonder wat BBQ saus. Hoewel er tientallen BBQ-sauzen op de markt zijn, zijn de meeste gemaakt van dezelfde basisingrediënten. Dus, waarom zou je niet een van onze zelfgemaakte BBQ-sausrecepten gebruiken om je eigen te maken?

Inhoudsopgave
- Waar is traditionele BBQ-saus van gemaakt?
- Beste manieren om BBQ-saus te gebruiken
- Hoe zelfgemaakte BBQ-saus te bewaren
- Hoe barbecuesaus in te dikken
- Kan ik vlees marineren met BBQ-saus?
- Wat kan ik op ribben zetten in plaats van BBQ-saus?
- Easy Homemade BBQ Saus Recept
Zelfgemaakte BBQ saus recepten zijn eigenlijk vrij eenvoudig te maken. Je hebt geen speciale vaardigheden nodig en de meeste ingrediënten zijn gewone keukenartikelen.
Het beste deel is dat je er kunt toevoegen wat je maar wilt en het naar je eigen smaak kunt aanpassen. Hieronder staan een paar zelfgemaakte BBQ-sausrecepten die eenvoudig te maken zijn en geweldig smaken.
Probeer ook ons chipotle BBQ saus recept
Het recept dat ik hier heb geschetst, is alleen voor een eenvoudige, eenvoudige BBQ-saus. Als je liever hebt dat je BBQ-saus een beetje aan de rokerige kant ligt, dan raad ik je aan er een paar theelepels vloeibare rook aan toe te voegen.
Probeer er niet overboord mee te gaan, want het overweldigt gewoon de smaak van je saus.

Hoewel deze saus geweldig smaakt zoals hij is, kun je dit recept als basis bekijken en er je eigen smaken aan toevoegen. Misschien merk je dat je eindigt met een unieke zelfgemaakte BBQ-saus waar iedereen het recept voor wil hebben.
Je kunt ermee experimenteren door een beetje meer van de ingrediënten toe te voegen die je lekker vindt of door extra kruiden zoals knoflook of gember toe te voegen. Je kunt ook proberen de mosterd te vervangen door dijonmosterd of wat hete saus toe te voegen om de dingen een beetje op te fleuren.
Gebruik het water om alle chilisaus uit de fles te spoelen. Meng daarna gewoon alle ingrediënten in een kom en je bent klaar. Je kunt de BBQ-saus meteen gebruiken, maar de smaken zullen beter mengen als je het de avond ervoor bereidt en de BBQ-saus een nacht in de koelkast laat staan.
Als u niet bekend bent met vloeibare rook, zou u het in de meeste supermarkten moeten kunnen vinden in de sectie BBQ-saus. Het wordt bijna altijd gebruikt in rokerige gearomatiseerde BBQ-sauzen en veel restaurants gebruiken het om hun eten een rokerige smaak te geven.

Dit recept is gewoon geweldig zoals het is, maar wees niet bang om er ook wat wijzigingen in aan te brengen. Probeer minder vloeibare rook te gebruiken als je minder rooksmaak wilt of je kunt proberen extra kruiden toe te voegen, zoals tijm. Een ander idee zou zijn om ciderazijn of misschien sojasaus te gebruiken in plaats van worcestershire.
Je kunt ook proberen honing toe te voegen aan een van deze recepten om ze zoet te maken. Dit is vooral goed als je varkensvlees gaat BBQ’en.
Als het gaat om het maken van zelfgemaakte BBQ-sauzen, moet je niet bang zijn om een beetje te experimenteren. Ze zijn zo gemakkelijk te maken dat je gewoon een slechte batch kunt weggooien en in ongeveer 5 minuten een gloednieuwe kunt maken.
Je kunt de BBQ-saus meteen gebruiken, maar de smaken zullen beter mengen als je het de avond ervoor bereidt en de BBQ-saus ’s nachts in de koelkast laat staan.
Ook als je je BBQ-saus überhaupt moet indikken, probeer dan wat zware room of maïzena toe te voegen.
Waar is traditionele BBQ-saus van gemaakt?
Elke chef of grill-master heeft zijn eigen variatie op BBQ saus. De traditionele versie wordt echter geleverd met een paar standaardingrediënten die geen riffing kan uitsluiten. De basis bevat azijn en tomatenpuree, soms mayonaise, voor een combinatie van hartige en zure smaken.
BBQ-saus moet een zoet element hebben, zoals melasse of suiker. Het moet kruiden hebben om een punch te verpakken, zoals zwarte peper. Tot slot, beknibbel niet op de vloeibare rook voor extra smaak!
Beste manieren om BBQ-saus te gebruiken
Hier zijn enkele van onze favoriete recepten om onze zelfgemaakte barbecuesaus op te gebruiken!
Varkensribbetjes
Zoete smaken passen perfect bij varkensvlees, dus BBQ-saus is een natuurlijke pasvorm voor langzaam gerookte babyrugribben. We gebruiken een kopje saus op onze 3-2-1 ribben om het varkensvlees te bedekken voor het laatste uur roken. Het geeft ze een mooie kleur en afwerking, en de suiker in de saus snijdt door voor een ongelooflijke smaak.
Dipsaus
Goede barbecue is net zoveel over de schotels en zijkanten als het enorme plakken prijsvlees zijn. Doe een paar klodders saus in een kleine pot en gebruik het als een dipsaus voor gegrilde zelfgemaakte aardappelpartjes, kippenvleugels, of gebruik het om pulled pork nacho’s te bedekken.
Hamburgers
De klassiekers raken nooit uit de mode. Ruil het in plaats van ketchup en geef je favoriete rundvlees- of kipburger een kick van smaak.
Hoe zelfgemaakte BBQ-saus te bewaren
Nadat je de ingrediënten oververhit hebt gecombineerd, haal je de pan van het vuur en laat je hem ongeveer 20 minuten afkoelen. Breng de saus over in een mason jar van 16 of 32 ounce, afhankelijk van hoeveel je hebt gemaakt. Zorg ervoor dat je pot een luchtdicht deksel heeft (ik gebruik deze potten op Amazon). Laat de potten minstens twee uur of een nacht in de koelkast staan. Geniet dezelfde avond of de volgende dag.
Voordat u BBQ-saus bewaart, laat u deze afkoelen tot kamertemperatuur. Het bewaren van nog warme saus kan de houdbaarheid en smaak na verloop van tijd beïnvloeden. Doe het in een luchtdichte container zoals een Mason jar of Tupperware. Zorg ervoor dat er geen lucht in kan komen die de smaak of kwaliteit van de saus kan aantasten. Bewaar het in de koelkast om de houdbaarheid te verlengen.
Zelfgemaakte saus kan één tot twee weken meegaan. Als het begint te ruiken of grappig te smaken, gooi het dan weg. Als de saus donkerder wordt, is dat ook een teken dat het slecht begint te worden. Zelfgemaakte BBQ-saus gaat korter mee dan in de winkel gekochte saus, maar dat komt omdat het verser is en gemaakt met hoogwaardige ingrediënten.
Hoe barbecuesaus in te dikken
Een van de zorgen bij het maken van zelfgemaakte saus is dat de textuur niet goed zal zijn. Meestal wordt BBQ-saus dikker als het afkoelt, dus maak je geen zorgen als het in het begin vloeibaar lijkt. Als je saus te dun is, maak dan een brij van maïzena of bloem om het in te dikken.
Als je maïzena gebruikt, meng dan een deel maïzena met een deel water om een slurry te maken en voeg deze toe aan de saus. Als je bloem gebruikt, is de verhouding twee eetlepels bloem tot een vierde kopje water. Voeg een deel drijfmest toe voor elke kop saus die je maakt.
Kan ik vlees marineren met BBQ-saus?
Hoewel de meeste recepten vragen om het toevoegen van BBQ-saus nadat vlees al is gekookt, kun je het gebruiken als een marinade om je vlees met smaak te doordrenken. Je vlees zal ongelooflijk sappig en smakelijk zijn na het weken in BBQ-saus.
De reden waarom de meeste chef-koks echter geen BBQ-saus als marinade gebruiken, is het hoge suikergehalte. Je moet voorzichtig zijn om overtollige saus weg te vegen, anders zullen de suikers verbranden, waardoor een bittere zwarte korst voor je vlees ontstaat. Hoewel je vlees kunt marineren met BBQ-saus, is dat niet altijd het beste idee.
Wat kan ik op ribben zetten in plaats van BBQ-saus?
Als je geen BBQ-saus bij de hand hebt (of als je het niet lekker vindt), betekent dat niet dat je gedoemd bent om te drogen, smaakloze ribben. Er zijn nog een paar andere specerijen die je kunt proberen.
Als je op zoek bent naar een manier om meer smaak aan de ribben toe te voegen, probeer dan een alternatieve kruidenmethode, zoals het aanbrengen van een droge rub voor het koken. Als je een dipsaus wilt, maar niet van BBQ-saus houdt, probeer dan teriyakisaus, hoisinsaus of pruimensaus. Als je BBQ-saus om gezondheidsredenen vermijdt, verkopen veel winkels suikervrije versies!