Esdoornhout om te roken

Esdoorn is een prachtig rokend hout met een delicaat zoet aroma dat perfect wordt gecombineerd met gerookte ham, ribben of kip. Ontdek vandaag nog hoe je esdoorn rookhout kunt gebruiken voor je barbecue in de achtertuin.

esdoornhout om te roken

Inhoudsopgave


  1. Wat is Maple Wood?
  2. Esdoornhout Kenmerken
  3. Hoe esdoornhout te gebruiken
  4. Beste vlees om te roken met behulp van esdoornhout

Esdoorns geven ons heerlijke ahornsiroop die we op onze pannenkoeken doen en nog veel meer. Esdoornhout is een van de meest voorkomende houtsoorten die worden gebruikt voor grillen en roken. Dankzij de milde, lichtzoete smaak en het goede brandprofiel vinden pitmasters in het hele land het heerlijk om dit hout in hun plannen op te nemen.

Als je nieuw bent met roken of gewoon een nieuwe houtsoort aan je rotatie wilt toevoegen, is hier je gids voor alles wat je moet weten over esdoornhout.

Wat is Maple Wood?

Esdoornhout komt van Acer, een geslacht van loofbomen beter bekend als esdoorns. Esdoorns zijn vooral wijdverspreid in de noordelijke regio’s van Noord-Amerika, waaronder in Canada, waar de boom een nationaal symbool is.

Een ondersoort van de esdoornboom die veel voorkomt in het noorden van de Verenigde Staten is de suikeresdoorn. Suikeresdoorns zijn de bomen die een zoet sap produceren dat wordt omgezet in ahornsiroop. Hoewel niet al het esdoornhout afkomstig is van suikeresdoorns, heeft het hout dat dat wel doet een subtiel zoete smaak.

Esdoornhout Kenmerken

Esdoornhout is het meest onderscheidend dankzij zijn smaak. Het doordrenkt voedsel met een subtiel zoete smaak die heerlijk is, maar niet overweldigend. Dat komt omdat het meeste esdoornhout dat je in winkels koopt voor je roker eigenlijk suikeresdoorn is.

Het aroma van Maple is vergelijkbaar met de smaak. Het produceert een licht zoete, rokerige geur terwijl het brandt die niet alleen je voedsel zal doordrenken terwijl het rookt, maar het zal ook iedereen verleiden om naar de tafel te komen!

De rookkleur van Maple is bedrieglijk krachtig in vergelijking met de milde smaak. Terwijl het brandt, creëert het een diepe, rijke rook die voedsel een donkere mahoniekleur geeft.

Ten slotte produceert esdoorn lange en gestage brandwonden, hoewel het niet zo goed warmte vasthoudt als hardere houtsoorten zoals hickory.

Hoe esdoornhout te gebruiken

Je kunt esdoornhout krijgen als spaanders, boomstammen, pellets en brokken. Het type dat u moet kopen, hangt af van uw roker. Offsetrokers, die grote brandstofputten hebben, werken het beste met gesplitste boomstammen. De meeste propaan- of elektrische rokers hebben alleen chips of kleine stukjes nodig om het vuur aan te steken. Tot slot worden pelletrokers uiteraard gevoed met pellets.

Je kunt esdoorn op zichzelf gebruiken of mengen met andere houtsoorten. Esdoorn heeft een relatief milde smaak, dus het werkt goed in combinatie met hout zoals hickory wanneer je een smaakvolle maar niet overweldigende rook wilt creëren.

Beste vlees om te roken met behulp van esdoornhout

De subtiele zoete smaak van Maple past goed bij de meeste vleessoorten. Het werkt echter het beste met mildere sneden.

Esdoorn is bijvoorbeeld een goede keuze bij het roken van pluimvee. De delicate smaken van kip worden vaak overweldigd door hickory-rook, maar de natuurlijke zoetheid van esdoorn haalt gewoon het beste in kip naar boven. Esdoornhout helpt ook om de gaminess van kleine wildvogels zoals kwartels in evenwicht te brengen zonder hun natuurlijke smaken te overweldigen. Vooral kalkoen werkt goed met esdoorn omdat het hout de soms flauwe smaak van de vogel in evenwicht brengt.

Varkensvleesproducten worden vaak gecombineerd met zoete lekkernijen om hun natuurlijke rijkdom te verbeteren, dus het is logisch om goed te combineren met de natuurlijke zoetheid van esdoornhout. Esdoorn gerookte boerenham en spek zijn bijvoorbeeld heerlijke gerechten.

Esdoorn is ook een goede keuze voor het roken van voedsel anders dan vlees, omdat de mildheid de delicate smaak en structuur van vis en groenten niet zal overweldigen.

Voeg esdoornhout toe aan je roker voor wat zoet, lekker eten bij je volgende barbecue.