Flank Steak vs Skirt Steak: welke is het beste? (4 grote verschillen)

Flank en rok steak zijn twee geweldig smakende vleessoorten. Maar welke is het beste? Ontdek de verschillen, zodat u weet welke u moet gebruiken voor uw volgende BBQ-cook-off.

Flank Steak vs Rok Steak

Inhoudsopgave


 1. Wat is flank steak?
 2. Wat is roksteak?
 3. Waarom biefstuk tegen de korrel snijden?
 4. Verschil in vleesstructuur
 5. Hoe flank &rok steak te grillen
 6. Wat is het verschil tussen roksteak en flanksteak?
 7. Mijn mening

Beide zijn taaie, vlezige reepjes vlees die geweldig zijn direct van de grill. Ook worden beide door veel chef-koks crimineel over het hoofd gezien.

Maar wat zijn de verschillen tussen flank steak en skirt steak?

Beide zijn lange, vreemd uitziende stukken vlees en vaak worden de twee vaak door elkaar gebruikt. Is er dan eigenlijk wel een verschil?

Het belangrijkste verschil tussen flank steak en skirt steak is hoe taai ze zijn. Roksteak is taaier dank flank, en draagt een intensere smaak. Dit betekent dat het alleen kan worden gekookt als zeldzaam of medium-zeldzaam, en meestal het beste kan worden dichtgeschroeid. Als je liever je biefstuk goed gaar of mals hebt dan raad ik aan om voor flank te gaan.

flank steak in kruiden op keukenoppervlak

Wat is flank steak?

Flank steak wordt genomen uit de onderste buikstreek van de koe. Omdat het de buik is, betekent dit dat biefstuk rijk is aan spierinhoud en vol zit met taaie spiervezels.

Maar wat betekent dat voor het vlees? Nou, dit maakt het stuk vlees erg mager en taai.

rauwe flank steak rundvlees gesneden

Het heeft de neiging om breder en dikker te zijn dan rokbiefstuk en is zeker aan de taaie kant. Deze taaiheid maakt het vooral belangrijk dat het dun gesneden en tegen de korrel snijdt.

Het draagt een intense en rijke rundvleessmaak. Het gaat echter heel goed met marinades, die wel helpen om het mals te maken.

Snel en op hoge temperaturen koken is de beste manier om het meeste uit de flank te halen. Het gaat goed gegrild of dichtgeschroeid, en zelfs bereid als omgekeerde gebakken flanksteak.

Het wordt meestal verkocht als een hele spier, en dit zal meestal ongeveer 2 pond wegen.

FLANK STEAK RECEPTEN

 • Gemarineerde Flank Steak
 • Citroen Knoflook Boter Flank Steak
 • Honing Soja Flank Steak
 • Flank Steak Bulgogi
flank rok steak vlees gesneden diagram

Wat is roksteak?

Rokbiefstuk wordt genomen uit de middenrifspier van de koe. Niet te ver van de buik van de koe, waar de flank vandaan komt. Biefstuk met rundvleesrok is ook lang, taai en mager, dus het is gemakkelijk te begrijpen waarom het soms wordt verward met flankbiefstuk.

Laat je niet overrompelen als je wordt gevraagd of je de voorkeur geeft aan ‘binnenrok’ of ‘buitenrok’. De waarheid is dat er niet veel verschil is tussen een van beide.

rauwe rok steak rundvlees

Buitensneden komen van de buitenkant van de borstwand, lopend tussen de 6e en 12e rib van de koe. Het komt soms met een dik membraan erop, wat eigenlijk het diafragma is.

Binnenrok komt van het onderste uiteinde van de ribben en is eigenlijk van binnenuit het dier gesneden (vandaar de naam).

Buitenrok is een beetje dikker dan binnen, en heeft de neiging om een meer consistente vorm te hebben. Binnenin daarentegen is het dunner en zal het vaak beginnen te krimpen als je het kookt en de spiervezels strakker worden.

Omdat de buitenrok dikker en uniformer van vorm is, is dit vaak wat door restaurants en slagers als standaard wordt geserveerd.

Rokbiefstuk bestaat eigenlijk uit meer taaie spiervezels dan flank. Dit heeft niet alleen invloed op de textuur, maar het betekent ook dat het een veel intensere smaak draagt.

Deze taaie samenstelling betekent ook dat het alleen als zeldzaam of medium-zeldzaam kan worden gekookt. Alles goed gedaan en het zal praktisch oneetbaar zijn.

Het is het beste dichtgeschroeid of gegrild, waardoor het geweldig is voor fajitas of roerbakgerechten, en moet ook tegen het graan worden gesneden om de taaie vezels efficiƫnt uit elkaar te trekken.

Rok Steak Recepten

 • Braziliaanse rok steak met gouden knoflookboter
 • Gegrilde Balsamico Rok Steak
 • Gegrilde biefstuk met uimarinade
 • Gegrilde rok steak met Mojo Marinade Recept

Waarom biefstuk tegen de korrel snijden?

Je hebt misschien veel BBQ-schrijvers gezien die tegen de stroom in snijden, vooral als het gaat om rundvlees.

Zowel flank als rok bestaan uit zeer taaie en veerkrachtige spiervezels. Wanneer vlees deze taaie vezels bevat, kan het serveren en eten ervan echt hard werken.

We kunnen deze vezels efficiƫnter scheiden en afbreken door tegen de korrel in te snijden. Dit zal het vlees niet verpesten, maar zal helpen het zacht te houden en het gemakkelijker te eten te maken, evenals in dunne plakjes te snijden.

Verschil in vleesstructuur

Een groot verschil tussen de twee is hun graanstructuur en hoe dit van invloed kan zijn op hoe je het vlees bereidt.

Flank steak heeft zeer duidelijk gedefinieerde vezels. Dit geeft ons een gemakkelijke taak als het gaat om proberen tegen de stroom in te snijden.

De vezels liggen echter vrij dicht bij elkaar, wat betekent dat het moeilijk kan zijn voor toegevoegde smaken zoals marinade om het vlees volledig te penetreren.

Roksteak heeft ook een goed gedefinieerde vezel- en korrelstructuur, maar het belangrijkste verschil is dat de vezels niet zo strak gebreid zijn. Dit betekent dat het vlees veel beter reageert op marinades.

Hoe flank &rok steak te grillen

Zowel flank- als roksteaks zijn dunne, platte stukken. Vanwege hun taaiheid worden ze het best genoten van dichtgeschroeid en medium-zeldzaam of zeldzaam. BBQ-trucs zoals indirect grillen werken niet echt op deze sneden, alleen omdat het vlees zo moeilijk te penetreren is.

Kook het gewoon direct boven de grill en kijk om het te schroeien om een aantal mooie grillmarkeringen aan de zijkanten van het vlees toe te voegen.

Roksteak eindigt dunner dan flank, dus heeft meestal slechts ongeveer 3 minuten per kant nodig wanneer het wordt gegrild. Flank daarentegen heeft ongeveer 5 minuten per kant nodig. Streef naar een interne temperatuur van 130F voor beide steaks. Als je er nog geen hebt, zorg er dan voor dat je investeert in een goede vleesthermometer.

Wat is het verschil tussen roksteak en flanksteak?

Zowel rok als flank zijn actieve spieren die veel werk doen tijdens de levensduur van een koe. Dit betekent dat beide stukken mager en taai zijn en minder vet bevatten dan meer gangbare stukken rundvlees zoals ribeye of ossenhaas. Om deze reden zijn ze beide rijk aan smaak en kunnen ze een beetje te sterk zijn voor de smaak van sommige mensen.

Nu we elk van de twee stukken rundvlees grondig hebben bekeken, kunnen we zeggen dat de vier belangrijkste verschillen zijn:

 • Spierinhoud: Roksteak is rijk aan spiervezels, waardoor het taaier en met een intensere smaak is dan flank
 • Voorbereiding: Roksteak mag alleen zeldzaam of medium-zeldzaam worden geserveerd en is het beste dichtgeschroeid
 • Locatie op de koe: Flank steak komt uit de onderste buikstreek van de koe, terwijl de rok afkomstig is van de middenrifspier.
 • Uiterlijk: Flank steak is breder en dikker dan rok

Mijn mening

Voor mij geldt dat ik altijd flank ga. Het kost meestal iets meer, maar in ruil daarvoor krijg je een groter, malser stuk rundvlees dat in zoveel soorten bbq kan worden gebruikt. Het zit boordevol smaak en heeft me meer grillen opgeleverd dan ik me kan herinneren.