Als u op zoek bent naar een gewaardeerd middelpunt voor uw vakantiemaaltijd, zoek dan niet verder dan dit gerookte rek met varkensvlees. Laag en langzaam gekookt over kolen en appelhout, is dit de perfecte manier om te genieten van rib roast vers van de roker.

Inhoudsopgave
- Wat is een rek met varkensvlees?
- Beste hout voor het roken van een rek met varkensvlees
- Welke temperatuur te roken rek van varkensvlees
- Hoe een rek met varkensvlees te bereiden
- Gerookt rek met varkensvlees
Er zijn niet veel vleessoorten die zo lekker vers van de roker zijn als een rek met varkensvlees. In dit recept laten we je zien hoe je het prachtig kunt bereiden en roken, waardoor jij en je gasten een heerlijk mals en sappig bord gerookt varkensvlees krijgen. Van de beste vleesvoorbereidingsstappen tot het roken van hout, we hebben het allemaal gedekt. Laten we er eens op ingaan.
Wat is een rek met varkensvlees?
Varkensrek (ook wel rib roast genoemd) komt uit het ribuiteinde van de lendenen. Dit betekent dat het iets meer vet bevat dan sommige andere stukken varkensvlees, maar dit maakt het extra smaakvol als we het roken. Als je ooit een lamsrack of runderrib gebraden hebt gehad, is dit niet al te verschillend.
Traditioneel wordt varkensrek vaak geroosterd, maar vandaag gaan we helemaal barbecueën en het laag en langzaam roken voor een heerlijke en sappige portie varkensvlees. Het zal wat langer duren, maar de resultaten zullen de moeite waard zijn.

Beste hout voor het roken van een rek met varkensvlees
De beste hardhoutsoorten voor het roken van varkensvlees zijn zoete en milde houtsoorten. Deze omvatten appel, esdoorn en pecan. Voor mijn recept heb ik gewoon eenvoudig appelhout gebruikt.
Sommige mensen gebruiken sterkere houtsoorten zoals hickory of els, maar het is gemakkelijk om ze de smaak en textuur van je varkensvlees te laten overweldigen. Als je ze wilt proberen, raad ik je aan ze in een verhouding van 1: 1 te mengen met een mild hout.
Pro tip: Als je wilt proberen een rode kleur aan je rek toe te voegen, probeer dan kersenhout te gebruiken. Cherry staat bekend om het toevoegen van een laag rood aan gevogelte en varkensvlees. Probeer het te mengen met een beetje hickory om een beetje meer rook aan de smaak toe te voegen.

Welke temperatuur te roken rek van varkensvlees
We zullen ons rek met varkensvlees roken op 225 ° F totdat het een interne temperatuur van 145 ° F bereikt (bron). Dit duurt meestal ongeveer 4 uur, maar u wilt een vleessonde gebruiken om ervoor te zorgen dat uw varkensvlees klaar is om te eten.
Hoe een rek met varkensvlees te bereiden
Haal het varkensvlees uit de verpakking. Als het nog niet is gedaan, moet u overtollig vet dat aan het rek hangt, evenals de dikke vetlaag langs de buitenkant van het rek, afsnijden.

U moet ook verwijder het membraan, die zich aan de binnenkant van de ribben bevindt. Net als bij andere soorten varkensribbetjes, doe je dit door een stomp mes onder een rand of hoek van het membraan te steken en met een droog papieren handdoekje het membraan weg te trekken. Het komt misschien niet weg in één schone poging, dus misschien moet je het blijven doen om het hele ribmembraan te verwijderen.

Met de ribben getrimd en schoon, willen we een goede BBQ-rub aanbrengen. Voor een rek varkensvlees willen we niets te scherp of met te veel warmte, dus ik gebruik liever een eenvoudige blend van zout, knoflookpoeder en paprikapoeder.
Als je liever iets in de winkel koopt, is de All-Purpose rub van 4 Rivers een geweldige mix van zoete en herby-smaken die geweldig passen bij langzaam gerookt varkensvlees. Je kunt het hier op Amazon krijgen.