Gerookte Ossenhaas

Gerookte ossenhaas is een van de beste vleessoorten van de barbecue en wordt naar een nieuw niveau getild door het laag en langzaam te koken op je buitenroker. Van de beste houtsoorten tot dry rub kruiden, ontdek alles wat u moet weten met onze gids over het roken van ossenhaas.

recept voor gerookte ossenhaas

Inhoudsopgave


 1. Wat is ossenhaas?
 2. Ossenhaas vs. filet mignon
 3. Tijd &temperaturen
 4. Vleesvoorbereiding
 5. Dry rub kruiden
 6. Beste hout
 7. Ideeën voor serveren en bijgerechten
 8. Omgekeerde schroeiende ossenhaas
 9. Hoe ossenhaas te roken
 10. Gerookte Ossenhaas

Ossenhaas is een luxe en mals oerstuk van rundvlees met een rijke smaak die niet in de hitlijsten staat. Om er het allerbeste uit te halen, gaan we het bereiden met een droge pekel, een droge rub met een vleugje warmte en het omgekeerd schroeien om die smaak vast te houden.

In het recept van vandaag zal ik je uitleggen hoe je ossenhaas kunt bereiden om te roken voordat je aan de rook zelf begint. We roken het tot medium-rare (ongeveer 125 ° F) voordat we het op de grill afmaken om onze reverse sear te voltooien.

Wat is ossenhaas?

Ossenhaas is een van de beste rundvlees primal cuts, en de meest malse. Het komt van de achterkant van het stuur, langs de wervelkolom net boven de nier. De ossenhaas spier staat bekend als de psoas majoor en wordt niet veel gebruikt door de koe. Het gebrek aan gebruik zorgt ervoor dat het vlees wordt omhuld met vet en zacht blijft.

Gerookte ossenhaas neemt dit stuk vlees en zeehonden in de sappen en smaken. Wanneer het op de juiste manier wordt gemaakt, smelt het vlees bijna in je mond.

rauwe ossenhaas

Ossenhaas vs. filet mignon

Filet mignon is een stuk rundvlees dat deel uitmaakt van de ossenhaas. Het is het deel van de ossenhaas dat de korte lendenen raakt. De filet mignon is de meest malse snee van de ossenhaas en het is slechts een klein deel van de hele ossenhaas. Het is het meest zeldzame stuk vlees.

Filet mignon cuts zijn veel kleiner dan ossenhaas en kunnen subtielere smaken hebben. Ze zijn ook duurder vanwege hoe weinig stukken filet mignon uit een ossenhaas komen.

Tijd &temperaturen

Vergeet niet dat als het gaat om kooktijden, het noodzakelijk is om een gelijkmatige warmte te behouden. Probeer te voorkomen dat u de ossenhaas te vaak controleert om de temperatuur te verlagen en problemen met de warmteverdeling te veroorzaken.

Rooktemperatuur

250 graden Fahrenheit

Doel interne temperatuur

130 graden Fahrenheit op de grill

140 graden na Fahrenheit na het schroeien

Deze temperatuur plaatst je precies in de medium-rare categorie. Je eindtemperatuur bepaalt hoe goed het vlees gaar is. 125 graden F is zeldzaam, 135 is medium-zeldzaam, 145 is medium, 155 is medium-well en 160 is goed gedaan.

De USDA beveelt op zijn minst een middelgrote kok aan, maar veel mensen houden van zeldzaam en medium-zeldzaam rundvlees.

Benodigde tijd per pond vlees

45 minuten per pond ossenhaas

recept voor gerookte ossenhaas

Vleesvoorbereiding

Het vlees is de belangrijkste ster van dit gerecht. Door ervoor te zorgen dat u de ossenhaas vanaf het begin correct behandelt, kunt u een geweldige maaltijd maken.

Ten eerste wil je extra vet van de ossenhaas afsnijden. Soms krijg je ossenhaas gewikkeld in wit vet dat bekend staat als talg. Snijd het van het vlees af, maar probeer er geen vlees mee te nemen. Je kunt dit bewaren voor andere recepten of weggooien.

Snijd nu de twee uiteinden van de ossenhaas af, zodat je een uniform stuk vlees krijgt. Je wilt dat het vlees overal ongeveer even dik is. Bewaar de uiteinden om te koken en te gebruiken in andere recepten.

Je kunt je rundvlees nu marineren of kruiden. Voor dit recept breng je de olijfolie aan en voeg je de rub royaal toe. Wikkel het vlees in plastic en zet het twee uur in de koelkast.

Dry rub kruiden

Een dry rub is een zeer populaire manier om een ossenhaas van gerookt rundvlees op smaak te brengen. Er zijn veel opties voor dry rubs. Veel kant-en-klare merken bieden goede rubs die je werk verminderen, maar je kunt hier ook geen smaken mee kiezen.

Je gebruikt een zeer eenvoudige dry rub die de natuurlijke smaken van het vlees verbetert voor dit recept. Het zout trekt veel van de vlezige ondertonen in de ossenhaas eruit. De peper en knoflook voegen een beetje diepte toe aan de algehele smaak.

De dry rub is een geweldige plek om p toe te voegeneppers zoals chipotle, cayennepeper en nog heter als je van pittiger voedsel houdt. Je kunt ook zoetheid toevoegen aan droge rubs door bruine suiker te gebruiken.

Beste hout

Ossenhaas heeft de neiging om zeer snel te roken in vergelijking met andere stukken vlees. Deze tijd betekent dat je robuuste houtsmaken nodig hebt om het beste effect te krijgen. Hickory en mystiek leveren de beste resultaten voor uw smaakpapillen. Als je een zoetere noot wilt, werkt appelhout misschien beter.

Ideeën voor serveren en bijgerechten

Ossenhaas serveert goed met bijna alles wat je zou eten met biefstuk. Je kunt het doen met broodjes, aardappelpuree of gebakken aardappelen. Gegrilde groenten zijn een geweldige toevoeging. Salades kunnen helpen een lichte frisheid aan de maaltijd toe te voegen die goed past.

Je kunt veel verschillende jus maken met je ossenhaas. Deze kunnen een natuurlijke au jus dipsaus of een witte wijn champignonsaus zijn. Sommige mensen houden van barbecuesauzen bij hun vlees.

Omgekeerde schroeiende ossenhaas

Reverse searing is een methode die koks gebruiken om zoveel mogelijk smaak uit het rookproces te halen, terwijl ze nog steeds de korst toevoegen die textuur aan het vlees geeft. De techniek helpt vlees een van de meest uniforme kleursporen te geven.

Eerst rook je het vlees op een lage temperatuur. Vervolgens voeg je het vlees toe aan een hete pan of een vleeskuiken op hoog vuur om een korst op de ossenhaas te schroeien. Schroeien helpt je ook om het vlees op de gewenste temperatuur te koken.

Hoe ossenhaas te roken

 1. Snijd je ossenhaas, verwijder extra vet en snijd de uiteinden af om het vlees een uniforme dikte te maken.
 2. Meng de dry rub ingrediënten in een kom. Dek de ossenhaas af met olijfolie en voeg de dry rub royaal toe aan het vlees. Bedek de hele snede in de rub.
 3. Wikkel het in plastic en zet het twee uur in de koelkast.
 4. Verwarm Smoker voor op 250 graden.
 5. Leg de ossenhaas op de roker en laat deze 1 1/12 tot 3 uur koken, afhankelijk van het gewicht van het vlees.
 6. Wanneer het vlees 130 graden bereikt, of ongeveer tien graden minder dan je doel, verwijder dan de ossenhaas.
 7. Leg de ossenhaas op de pan of gril op hoog vuur en schroei 3 minuten aan elke kant.
 8. Haal van het vuur en laat 5 minuten zitten voordat je erin snijdt en geniet.
recept voor gerookte ossenhaas
recept voor gerookte ossenhaas

Sim

4.39 Van 26 Stemmen

Gerookte Ossenhaas

Gerookte ossenhaas neemt een al mals stuk vlees en geeft het een extra overheerlijke smaak.
Cursus Diner, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Voorbereidingstijd 2 uren
Kooktijd 3 uren
Totale tijd 5 uren
Porties 4 volk

Ingrediënten

 • 2-4 Lbs ossenhaas Bijgesneden
 • 1 Eetl olijfolie

Dry Rub Kruiden

 • 1 ½ Eetl grove zwarte peper
 • 1 ½ Eetl knoflookpoeder
 • 1 ½ Eetl koosjer zout

Aanwijzingen

 • Trim je ossenhaas
 • Dek vlees af in de olijfolie en meng droog wrijven
 • Wikkel in plastic en zet 2 uur in de koelkast
 • Verwarm de roker voor op 250 °F (120 °C)
 • Rook vlees gedurende 1 1/2 tot 3 uur totdat het een interne temperatuur van 130 ° F (54 ° C) bereikt voor medium rare
 • Haal het vlees van de roker en leg het op een pan of grill op hoog vuur gedurende 3 minuten per kant om te schroeien
 • Haal van het vuur en laat 5 minuten zitten voordat je het snijdt om te serveren