Gerookte runderwangen (plakjes, taco’s & sandwiches)

Gerookte runderwangen zijn een onderschat juweeltje van een vlees dat perfect past in BBQ-taco’s en sandwiches, of gewoon op zichzelf. Rook het perfecte bord van dit heerlijke stuk rundvlees met onze volledige gids en walkthrough!

gerookte runderwangen recept

Inhoudsopgave


 1. Wat zijn Beef Cheeks?
 2. Hoe rundvleeswangen te bereiden voor roken
 3. Hoe rundvleeswangen te roken
 4. Tijd en temperatuur
 5. FAQ
 6. Gerookte runderwangen

Runderwangen zijn misschien niet ieders eerste gedachte als het gaat om welk stuk rundvlees je moet roken, maar als je ze goed hebt, zijn ze waanzinnig lekker.

Ze zijn anders dan al het andere dat je misschien hebt gerookt: ze zijn kleverig en plakkerig, maar op alle juiste manieren.

Vandaag ga ik je uitleggen hoe ik te werk ga bij het roken van runderwangen, inclusief hoe je ze moet bereiden, inpakken en vervolgens roken.

gerookte runderwang recept

Wat zijn Beef Cheeks?

Naast het voor de hand liggende antwoord (ik bedoel, het zijn wangen), is runderwang een vrij ongebruikelijk stuk vlees.

Runderwang weegt meestal ongeveer 7 gram, wat extreem klein en lichtgewicht is in vergelijking met andere meer traditionele soorten rokend vlees.

runderwangen in burger patty broodje
De rijke smaken van runderwangen maken ze geweldig voor hamburger- of broodbeleg

Het is je hier misschien vergeven dat hun kleine formaat wangen kwetsbaar maakt voor uitdroging wanneer ze langdurig worden blootgesteld aan hitte, maar dat is niet echt het geval.

Dit is grotendeels te danken aan het collageengehalte in het vlees.

Dit is wat het vlees voorziet van zijn kenmerkende kleverigheid. Een dikke strook collageen loopt door het midden van runderwang. Als wang wordt gerookt, begint deze strip te renderen en af te breken, wat helpt om vocht en die unieke kleverige textuur te genereren.

Hoe rundvleeswangen te bereiden voor roken

Rood vlees kan soms worden geleverd met stukjes zilveren huid of membraan eraan bevestigd, dus als dit het geval is, wilt u grote stukken die aan het vlees zijn bevestigd verwijderen.

rauw runderwang collageen vet

Deze laag is niet echt nodig en wanneer het wordt gerookt, kan het extreem taai zijn en vaak een beetje bitter en onaangenaam om te eten.

Naast de zilveren huid, zou je niet te veel anders van de wangen moeten knippen. Ze zijn klein genoeg zoals ze zijn, maar als je grote stukken vet ziet die eraan vastzitten, voel je dan vrij om ze af te snijden. Zorg er wel voor dat je wat echt vlees overhoudt!

Ik breng dan graag een BBQ beef rub aan. Er zijn tal van in de winkel gekochte opties die er zijn, maar ik gebruik altijd liever iets zelfgemaakts.

Ik gebruik graag een eenvoudige blend gemaakt van alleen zwarte peper en koosjer zout, gemengd met een verhouding van 2:1. Soms voeg ik graag een beetje bruine suiker toe omdat de zoetheid zich mooi kan mengen met het gesmolten vet in de wangen.

Hoe rundvleeswangen te roken

Zet je roker (ik gebruik mijn houtskool offset roker, maar elektrische of pelletrokers zijn net zo goed) op een kooktemperatuur van 275 °F (135 °C).

Tijden hier kunnen enorm variëren, afhankelijk van een hele reeks factoren, maar het belangrijkste om op te merken is dat je wilt roken totdat de runderwang een interne temperatuur van 210 ° F (98 ° C) heeft bereikt.

Bij een schatting zal dit waarschijnlijk zo’n 5 uur duren, maar dat is een vage schatting en je belangrijkste meetlat moet altijd de inwendige temperatuur van het dikste deel van het vlees zijn.

Je zou kunnen opmerken dat dit vrij hoog is voor BBQ gerookt voedsel, maar het is ongeveer de juiste temperatuur voor ons om het collageen in het vlees echt af te breken en ons die kleverige textuur en smaak te geven waar we naar op zoek zijn.

Met ongeveer 4 uur in en met nog 1 uur te gaan, wikkel ik het vlees graag in folie. Dit helpt ons op koers te houden voor onze beoogde interne temperatuur en tegelijkertijd zoveel mogelijk vocht en malsheid in ons eindproduct vast te houden.

taco's met runderwang
Taco’s zijn een inventieve manier om runderwangvlees te serveren

Als u dit doet, wordt stoom in het foliepakket gegenereerd, wat helpt om het collageen dat in het vlees is ingebed verder af te breken.

De sleutel tot het succes van deze rooksessie is die collageennaad. Als we het niet kunnen afbreken, blijven we achter met een vervelende laag rubber. Doe het echter goed en we hebben prachtig malse runderwangen.

Wikkel de runderwangen in folie en leg ze terug op je rookbakje. Laat voorr nog een uur.

Eenmaal gekookt en je hebt bevestigd dat de interne temperatuur op 210 ° F is, verwijder je van de roker en laat je ongeveer tien minuten rusten. Hierdoor kan het vet blijven renderen en weer in het vlees worden opgenomen. Het is een vergelijkbaar principe dat we volgen voor gerookte brisket.

Je kunt gesneden of getrokken serveren. Ik geef er de voorkeur aan dat ze worden getrokken, omdat ik vind dat het de beste mix van vleesvlees en gesmolten vet geeft.

Tijd en temperatuur

Bij het roken van runderwangen is de optimale temperatuur 275 graden Fahrenheit, maar als uw roker ergens tussen de 250 en 300 graden ligt, krijgt u een geweldig resultaat. Deze temperatuur is heet genoeg om de snee af te maken, maar niet zo heet dat het vlees zal uitdrogen.

U wilt dat de runderwangen een interne temperatuur van 205 graden Fahrenheit bereiken voordat u ze eruit trekt. Meestal duurt dit ongeveer vier uur. Controleer voordat u de runderwangen verwijdert of de interne band van collageen volledig mals is om ervoor te zorgen dat het vlees klaar is.

FAQ

Heb je brandende vragen over barbecue rokende runderwangen? Deze antwoorden op onze meest gestelde vragen zijn hier om u te helpen.

Zijn runderwangen vet?

Runderwangen staan bekend om hun heerlijke, zachte textuur. Dit komt echter niet van overtollig vet – runderwangen zijn eigenlijk een zeer mager stuk vlees. In plaats daarvan helpen de binnenzakken van collageen dit vlees mals te maken. Runderwangen zijn soms bedekt met een buitenste laag vet en sinew, maar elke goede slager zal ze voor je verwijderen.

Wat kan ik vervangen voor beef cheeks?

Als je geen zin hebt om op runderwangen te jagen, kun je dezelfde smaak en textuur krijgen met andere magere, zachte sneden. Korte ribben, ossenstaart, klauwplaat en schacht zijn goede vervangers. Als je rundvlees volledig wilt vermijden, ga dan met lamsschenkels.

Hoe smaakt beef cheek meat?

Voor de meeste mensen is runderwang een volledig onbekende snee. De smaak is echter verrassend vertrouwd. De wangen zijn erg hartig en mals, met een intense stevige punch qua smaak. Als je vergelijkbare sneden hebt gehad, zoals ossenstaart of chuck, dan zul je de smaak van runderwangen herkennen.

Waarom zijn mijn runderwangen taai?

Runderwangen zijn een taai, gespierd stuk vlees (denk maar aan al het kauwen dat een koe doet). Als je wangen er hard uitkomen, kook je ze misschien niet lang genoeg. Runderwangen moeten enkele uren op een lage temperatuur roken om goed af te breken en mals te worden.

gerookte runderwang recept

Sim

4.81 Van 47 Stemmen

Gerookte runderwangen

Deze prachtige ‘low and slow’ gerookte runderwangen zijn rijk aan smaak en hebben een unieke malse textuur. Perfect om te genieten van gesneden of getrokken en toegevoegd aan taco’s of sandwiches!
Cursus Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Voorbereidingstijd 10 notulen
Kooktijd 5 uren
Totale tijd 5 uren 10 notulen

Ingrediënten

 • 4 runderwangen getrimd en met zilveren huid verwijderd

Rundvlees wrijven

 • 2 delen gemalen zwarte peper
 • 1 delen koosjer zout
 • 1 .part bruine suiker optie

Aanwijzingen

 • Stel de roker in om te koken op 275 °F/135 °F
 • Bereid runderwangen door zilverhuid en overtollig vet te trimmen
 • Combineer beef rub ingrediënten en breng royaal aan op rundvlees. Breng ook aan de onderkant aan en werk in spleten
 • Breng over naar rokersrekken. Sluit deksel/deur en laat 4 uur roken
 • Verwijder van de roker en wikkel in aluminiumfolie, of plaats in aluminium bak en dek af met folie
 • Terug naar roker en laat nog een uur roken
 • Laat koken tot de interne temperatuur 210 °F/98 °C heeft bereikt
 • Haal van de roker en laat gewikkeld in folie. Laat 10 minuten rusten
 • Serveer in plakjes, of getrokken voor beef cheek taco’s of sandwiches