Gerookte top rond gekookt laag en langzaam over eikenhout voor het perfecte bord van barbecue rundvlees. Bereid met een gemakkelijke droge pekel en Texas-stijl paprika en knoflook dry rub, is dit bescheiden stuk vlees boordevol smaak! Leer hoe je top rond rookt met ons recept.

Inhoudsopgave
- Wat is topronde?
- Hoe de bovenste ronde op te slaan
- Gerookte Top Round
Vandaag stoken we de roker op om een gerookt rundvleesstuk op te ritselen dat vaak wordt genegeerd ten gunste van entrecote en flank. Hopelijk laat deze walkthrough je zien waarom het een plaats verdient in je repertoire van barbecuerecepten.
Beef top round is geweldig om te roken, maar in tegenstelling tot meer bekend vlees zoals brisket of chuck, wordt het het best geserveerd in plakjes. Dit kan zijn voor sandwiches, taco’s of fajita’s…. of zelfs gewoon op zichzelf. Niemand oordeelt.

Wat is topronde?
Top ronde biefstuk komt van de achterpoot en romp van de koe, ook wel bekend als ‘de ronde’. Rundvleesronde is verdeeld in verschillende delen, waaronder de bovenste ronde, onderste ronde en oogronde.
Het been is een goed geoefend gebied van de koe, wat betekent dat de bovenste ronde een relatief laag vetgehalte en marmering heeft. Dit maakt het mager en vrij moeilijk om te eten, terwijl het ook gevoelig is voor uitdroging wanneer we het proberen te grillen of roken. Om deze reden wordt het meestal gekookt met langzame ‘vochtige’ warmtemethoden, zoals stoven of langzaam koken in een crockpot. Het kan ook worden genoten als rosbief, of als malse steaks.
Topronde wordt vaak geserveerd in dunne plakjes en kan worden gedroogd of gerookt om schokkerig te maken, of gewoon op zichzelf of in een BBQ-sandwich worden genoten.
Wanneer goed gekookt, heeft topronde een ongelooflijk sappige smaak. Omdat het echter zo mager is, is het ook een stuk rundvlees dat heel gemakkelijk te gaar is en taai of zelfs droog wordt.

Hoe de bovenste ronde op te slaan
Als de meeste biefstuksneden, top ronde kan worden bewaard in de koelkast voor drie of vier dagen. Je kunt het tot een jaar invriezen, maar je moet het stevig in slagerspapier of vacuümafdichting wikkelen.
Als u het na het koken wilt bewaren, moet u het inpakken of in een luchtdichte container plaatsen voordat u het in de koelkast plaatst. Je moet dit niet langer dan twee uur na het koken doen. Je kunt het ook invriezen, maar het begint na twee maanden zijn kwaliteit te verliezen.