Hoe bbq-rookworst

Barbecueworst is gemakkelijk te maken, terwijl het nog steeds die onmiskenbare hout- en rooksmaak heeft. Ontdek alles wat u moet weten met onze volledige gids, inclusief de beste bossen, tijden en temperaturen en een stapsgewijs recept. Zo rook je worst.

hoe worst te roken

Inhoudsopgave


 1. Wat is de beste worst om te roken?
 2. Hoe lang te roken
 3. Rooktemperatuur
 4. Beste hout voor het roken van worst
 5. Hoe worst te roken
 6. Hoe bewaar je overgebleven rookworst
 7. Andere tips:
 8. BBQ Rookworst
 9. FAQ

Barbecue roken is de beste manier om vlees te koken. Niets is te vergelijken als het gaat om het doordrenken van uw voedsel met de rijke en natuurlijke smaken van hout en rook. Het beste nieuws is dat het gemakkelijk is om thuis te doen en met een beetje geduld kan iedereen het doen.

Worst wordt vaak verwaarloosd ten gunste van wedstrijdvlees zoals brisket of ribben, maar vandaag ga ik je laten zien waarom het zijn plaats aan de BBQ-eettafel verdient.

Rookworst volgt een vergelijkbare aanpak als andere klassieke barbecuevleessoorten. Wat het een geweldig beginnersvlees maakt, is dat het niet veel voorbereiding nodig heeft voor het roken.

Laten we eens kijken naar wat te kopen, hoe te bereiden en hoe het te roken.

bbq rookworst

Wat is de beste worst om te roken?

Er is goed nieuws, varkensfans. Bijna alle soorten worst kunnen worden gerookt. Verschillende slagers over de hele wereld blijven verschillende soorten worst bedenken en experimenteren met verschillende vleesvariëteiten en ingrediënten om in darmen te proppen. Enkele van de beste worsten die tegenwoordig worden gebruikt om te roken, zijn:

 • Chorizo
 • Ontbijtworst
 • Boerewors
 • Weisswurst
 • Braadworst (bekijk ons recept voor gerookte brats)
 • Italiaanse worst
 • Boudin Blanc
 • Kishka
 • Zweedse aardappelworst

Probeer voor het beste resultaat vlees te kiezen dat niet voorgekookt is. Kielbasa en hotdogs zijn echter goede uitzonderingen en kunnen zelfs worden verbeterd met een vleugje van een rokerige laag erop.

Hoe lang te roken

De rooktijd is afhankelijk van het type vlees dat je hebt gekozen, evenals de grootte en dikte. Italiaanse worsten hebben bijvoorbeeld ongeveer drie uur nodig om voldoende te worden gerookt. Ondertussen nemen kalkoen- en kippenworsten iets minder tijd in beslag. Gemiddeld duurt het tussen de 1 en een half tot 3 uur. Zorg er wel voor dat je ze ongeveer elke 45 minuten draait.

Rooktemperatuur

De ideale temperatuur om worst te roken ligt tussen de 200 en 250 graden Fahrenheit (93 – 121°C). Binnen dit bereik kun je het maximaal 3 uur roken. Om deze reden ga ik voor de standaard 225 ° F-temperatuur die we toepassen op de meeste gerookte vleessoorten.

Als u het in minder tijd wilt roken, kunt u de temperatuur opvoeren tot ongeveer 300 ° F (149 ° C). De kunst is om de interne temperatuur van de worst te blijven controleren.

Het belangrijkste om in gedachten te houden is de interne temperatuur. Gebruik een rookthermometer om de voortgang van uw worst te controleren en dit zal de noodzaak om het open te snijden wegnemen.

Streef naar een interne temperatuur van 160-165 ° F (71-74 ° C). De worst wordt gekookt en goed te verwarmen, zodat u deze van de roker kunt verwijderen en kunt serveren.

Beste hout voor het roken van worst

Een van de redenen waarom we van gerookt voedsel houden, is omdat het een unieke smaak heeft die je gewoon niet uit een gewoon fornuis of oven kunt halen. De dampen worden subtiel in het voedsel geïnjecteerd, waardoor je smaakpapillen op een reis worden gestuurd die het wachten zeker waard is. Rookworst is niet anders.

Het hout dat je gebruikt maakt het verschil. In plaats van op een stuk hout te gooien dat je in handen kunt krijgen, moet je het beste hout voor de klus kiezen.

De beste houtsoorten om te gebruiken voor het roken van worst zijn kersen, hickory en appel. Voor welke van deze je gaat, moet worden bepaald door de intensiteit die je wilt dat het vlees heeft. Hickory is bijvoorbeeld bijzonder scherp, terwijl appelhout milder en licht zoeter is.

In dit recept gebruik ik appelhout. De delicate en fruitige tonen passen goed bij bijna alle soorten varkensvlees, waardoor het een geweldig basishout is om te gebruiken voor bijna alle soorten worst. Als je iets wilt dat nog steeds zoet is, maar een beetje meer punch heeft, probeer dan pecan.

Hoe worst te roken

Begin met het aansteken van je roker. We streven naar een temperatuur van 225 ° F (107 ° C). Als u een houtskoolroker gebruikt, kan dit tot ongeveer 30 minuten duren. Als u uw grill gebruikt, zorg er dan voor dat dat je het instelt voor koken met 2 zones, zodat je indirect kunt koken.

De volgende stappen zijn afhankelijk van het type roker dat je hebt, maar de meeste zijn over het algemeen van toepassing. Vul een waterpan en plaats het op de rekken in de buurt van (maar niet aanrakend) het vlees. Als je geen waterpan hebt, kun je een kom gebruiken. De volgende stap is om de worst op het rek te leggen. Zorg ervoor dat er enige afstand is tussen elk stuk, evenals de waterpan. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat geen van hen elkaar aanraakt.

Afhankelijk van de grootte van uw roker, kunt u mogelijk meer dan één rek worsten erin hebben. Zodra alle rekken binnen zijn, sluit je de roker en laat je de magie gebeuren. Zorg ervoor dat je de worsten om de 45 minuten of zo omdraait.

Als u een gewone grill gebruikt, stelt u deze in voor koken met 2 zones door uw verlichte kolen aan één kant onder het rooster te plaatsen. Zodra je op 225 ° F bent, plaats je de worsten op de roosters aan de andere kant van de grill. Voeg een paar brokken appelhout toe aan de kolen om wat meer smaak te geven.

Zorg ervoor dat zowel uw inlaat- als uitlaatopeningen om te beginnen wijd open staan en verplaats ze vervolgens naar de helft tijdens het koken. Dit zou de luchtstroom en warmte goed moeten beheren, maar moet misschien een beetje worden aangepast terwijl u voor de beste resultaten gaat. Dit kan even oefenen vergen, maar zorg ervoor dat je je rookthermometer als leidraad gebruikt.

De worsten moeten in ongeveer 2 tot 3 uur klaar zijn.

Hoe bewaar je overgebleven rookworst

Na al die worst heb je waarschijnlijk veel over. Het goede nieuws is dat het gemakkelijk veilig te bewaren is en een goede levensduur heeft om enige tijd vers en eetbaar te blijven.

De beste manier om het op te slaan is door het vacuüm te verzegelen. Dit houdt wel in dat je een vacuümsealer moet kopen, maar als je van plan bent om vlees te gaan roken, dan is het een van de beste investeringen die je kunt doen (Ik heb deze van Amazon). Laat het vlees gewoon afkoelen na het roken voordat u het vacuüm verzegelt en in de koelkast bewaart. Zorg ervoor dat het volledig luchtdicht is en dat er geen vocht in de afdichting kan komen.

Andere tips:

Gebruik alleen koude of gekoelde worst. Rook wordt aangetrokken door koude oppervlakken, dus koken van gekoeld geeft je de beste kansen om een prachtig rokerige smaak te bereiken.

Probeer af te werken met een sear. Als je van die iconische grillmarkeringen op je worst houdt, voer je je grill gewoon op tot een sear. Zodra je worsten 160 ° F hebben bereikt, verplaats je ze van de roker naar de grill en schroei je ze 30-60 seconden aan elke kant.

Gebruik een houtskoolschoorsteen. Als je nieuw bent met barbecueën, is een van de grootste uitdagingen waarmee je te maken kunt krijgen, het leren van de beste en gemakkelijkste manier om je kolen aan te steken. Het is een frustrerend onderdeel van BBQ, maar een van de beste manieren om te doen is door met behulp van een houtskool schoorsteen. Deze kleine constructies verpakken al uw kolen in één kleine container, waardoor de blootstelling aan lucht wordt beperkt en ze gemakkelijk te verlichten zijn. Een houtskool schoorsteen is een van de slimste investeringen die je vandaag kunt doen (plus, ze zijn niet duur!)

hoe worst te roken

Sim

5 vanaf 1 stem

BBQ Rookworst

Gemakkelijke thuis rookworst laag en langzaam gekookt over appelhout. Werkt met bijna elk type worst en heeft bijna geen vleesvoorbereiding nodig. Perfect voor barbecue beginners!
Cursus Voorgerecht, Hoofdgerecht, Bijgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Kooktijd 3 uren
Totale tijd 2 uren
Porties 4

Uitrusting

 • Appelhouten brokken
 • Waterpan
 • Rookthermometer

Ingrediënten

 • 2 Lbs verse worst bijv. Italiaans, Braadworst, Ontbijtworst

Aanwijzingen

 • Verwarm de roker tot 225 °F. Als u grill gebruikt, stelt u een grill in voor koken met 2 zones.
 • Zodra de roker op doeltemperatuur is, plaatst u worsten op rookroosters. Vul de waterpan en plaats in de roker, in de buurt van vlees. Laat ruimte tussen elke worst en de waterpan. Voeg hout toe aan de vuurhaard, sluit het rookdeksel en laat het roken.
 • Na 45 minuten, open roker en draai worstjes. Herhaal dit elke 45 minuten. Controleer het waterniveau in de waterpan. Indien nodig bijvullen.
 • Kook tot de interne temperatuur 160 ° F (71 ° C) bereikt.

FAQ

Heb je brandende vragen? Ons veelgestelde vragen zijn hier om te helpen.

Moet je worst ophangen om het te roken?

Nee. Voor eenvoudig warm roken is het prima om het vlees op de roosters van je roker te leggen. Ophangen is het beste wanneer koud roken, die meestal wordt gebruikt voor het drogen van vlees en niet voor het koken ervan.

Kun je al rookworst roken?

Ja. U kunt vooraf gemaakte of voorgekookte worst roken. In feite zijn veel in de winkel gekochte worsten verbeterd met een extra laag rook die er thuis aan wordt toegevoegd.