Ontdooi bevroren biefstuk snel en veilig met onze eenvoudige gids voor het ontdooien van vlees. Van de waterbaktechniek tot het vermijden van vriesbrand, ontdek hoe je steaks vandaag kunt ontdooien.

Inhoudsopgave
- De beste manier om steaks te ontdooien
- Koud water ontdooien
- Vermijd de magnetron
- Kun je biefstuk uit frozen koken?
- Hoe biefstuk in te vriezen
- Vriesbrand vermijden
- FAQ
Het vergeten om steaks te ontdooien voor een grote maaltijd is iets dat we allemaal hebben gedaan. Of je nu een grillfeest of een eenvoudig doordeweeks diner plant, als je het vlees niet uit de vriezer haalt, kan het roet in het eten gooien.
Het goede nieuws is dat je niet hoeft te stressen: zolang je weet dat je biefstuk snel en veilig kunt ontdooien, heb je binnen de kortste keren een diner op de grill.
De beste manier om steaks te ontdooien
Idealiter wil je je steaks minstens 24 -36 uur in de koelkast ontdooien. Op die manier blijven ze op een constante en veilige koude temperatuur tijdens het ontdooien, waardoor het risico op het ontwikkelen van schadelijke bacteriën wordt verminderd.
Ontdooid rood vlees is 3 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast voordat het wordt gekookt en kan eigenlijk opnieuw worden ingevroren als ze niet worden gekookt (hoewel je misschien een daling in kwaliteit opmerkt).
Koud water ontdooien

Koud water ontdooien is een veel snellere manier om vlees veilig te ontdooien en is goedgekeurd door de USDA. Het vereist echter meer aandacht dan ze alleen in de koelkast te laten staan.
Voor het ontdooien van koud water moet het vlees in een lekvrije container of plastic zak zitten – als de zak of container lekt, kunnen bacteriën uit de lucht of het omliggende gebied in het voedsel worden geïntroduceerd, plus het vlees kan water absorberen en de textuur beïnvloeden wanneer het wordt gekookt.
- Doe je biefstuk in een afsluitbare voedselzak. Haal zoveel mogelijk lucht eruit en dek deze af met plasticfolie als extra beschermingslaag tegen lekkages.
- Zet de zak in koud water. Vul een mengkom of gootsteen met koud water en dompel je ingepakte biefstuk onder. Ontdooien vindt plaats als het koude water langzaam op kamertemperatuur komt, waarna je het water eruit gooit en de kom weer bijvult met koud kraanwater.
- Controleer het vlees. Je moet het water elke 30 minuten vervangen. Laat je niet verleiden om te proberen warm water te gebruiken om het proces te versnellen; warm of heet water brengt je biefstuk dicht bij een ‘onveilige’ temperatuurzone en kan leiden tot de vorming van schadelijke bacteriën.
- Kook je biefstuk. Je kunt zien dat je biefstuk is ontdooid als hij zacht en vlezig aanvoelt wanneer je tussen je vingers knijpt. Als u koude of harde plekken vindt, heeft het meer tijd nodig om te ontdooien. Het midden van je biefstuk is het deel dat het langst nodig heeft om te ontdooien, dus gebruik dat als referentiepunt.
Vermijd de magnetron
Wanneer tijd van essentieel belang is bij het koken, wenden we ons vaak tot onze vertrouwde vriend, de magnetron. Hoewel de magnetron uitstekend is voor veel dingen, moet deze worden vermeden bij het ontdooien van elke vorm van vlees.
Het ontdooien van steaks in de magnetron (ja, zelfs als je een speciale ontdooiingsinstelling hebt) kan ervoor zorgen dat ze uitdrogen en hun heerlijke sappen verliezen, wat resulteert in een taai en taai stuk vlees.
Magnetron kan er ook voor zorgen dat er hotspots ontstaan en dat sommige gebieden beginnen te koken terwijl andere nog steeds bevroren zijn – wat betekent dat je niet alleen een drastisch overgekookte en taaie biefstuk hebt, maar je hebt ook een veel hoger risico op de ontwikkeling van bacteriën, omdat sommige plekken de ‘gevarenzone’ qua temperatuur hebben bereikt, terwijl andere zich nog steeds in het veilige of zelfs bevroren bereik bevinden.
Kun je biefstuk uit frozen koken?
Als je qua tijd zo in de knel zit dat je geen andere keuze hebt dan biefstuk rechtstreeks uit de diepvries te koken, is het prima en mogelijk om te doen. Je hoeft alleen maar meer tijd te geven om het te laten koken, ongeveer 50% langer, omdat het vlees moet ontdooien terwijl het kookt.
De eenvoudigste manier om te zien of het volledig gaar is, is door de interne temperatuur te controleren met een vleesthermometer. Volgens de USDA moet biefstuk een minimale interne temperatuur van 145 ° F (63 ° C) bereiken voordat het rust en serveert.
Dus koken uit de diepvries is niet slecht?
Er zijn tal van voedingsmiddelen, zowel vlees als groenten, die we koken van bevroren (winkels zouden ons geen bevroren voedsel verkopen als het niet kon worden gedaan!). Maar de reden waarom het vaak wordt gewaarschuwd, vooral voor vlees, is omdat het de textuur kan beïnvloeden als ze niet goed zijn voorbereid om in te vriezen.
Bevroren voedsel uit de supermarkt is meestal ingevroren. Blast freezing is waar voedsel zo snel wordt ingevroren dat de watermoleculen in de cellen geen kans hebben om uit te zetten, te barsten en het voedsel te beschadigen.
Deze schade zie je het vaakst gebeuren bij diepvriesgroenten. Groenten houden veel water vast; wanneer ze beginnen te bevriezen, zet dit water uit en breekt door de celwanden. Wanneer het weer ontdooit, houden geen celwanden dit water op zijn plaats, dus verspreidt het zich in de omgeving en eindigen we met papperige, vaak smakeloze groenten.
Ditzelfde proces kan ook gebeuren met vlees. Als ijskristallen zich mogen vormen, barsten de watermoleculen die zijn geëxpandeerd en scheuren ze de vezelstructuren. Wanneer het vlees wordt ontdooid, verliest het veel meer vocht en vloeistof uit de beschadigde cellen, wat betekent dat het droger kan zijn en een beetje minder smaak kan hebben wanneer het wordt gekookt.
Het koken van voedsel uit diepvries is helemaal niet slecht; de enige keer dat er problemen ontstaan, is wanneer voedsel niet goed is ingevroren.
De meesten van ons hebben thuis geen toegang tot een blastvriezer, maar als je vlees moet invriezen en het relatief ongeschonden moet laten overleven, kan dit worden gedaan door een paar eenvoudige stappen te volgen.
Hoe biefstuk in te vriezen

Biefstuk bevriest en gaat goed mee in de vriezer zolang het op de juiste manier wordt bereid en verpakt.
Hoe steaks in te pakken om in te vriezen
Het ruim inpakken van biefstuk (of vlees) voor het invriezen is de belangrijkste stap om ervoor te zorgen dat het goed blijft.
- Wikkel je biefstuk stevig in ten minste twee lagen – we raden een eerste laag plasticfolie aan en vervolgens een tweede laag folie of bakpapier.
- Plaats je ingepakte biefstuk in een plastic diepvrieszak en verwijder zoveel mogelijk van de lucht voordat je de bovenkant afsluit.
- Label de zak met een notitie van de inhoud en de datum, zodat u kunt bijhouden wat er eerst moet worden gebruikt.
- Leg je steaks in het koudste deel van de vriezer, meestal de bodem, en bewaar ze zo plat mogelijk. Door ervoor te zorgen dat ze plat bevroren zijn, wordt het gemakkelijker om ze later te ontdooien.
Vriesbrand vermijden
Er is niets erger dan iets eruit te trekken om te ontdooien of te koken en te beseffen dat het vriesbrand heeft. Hoewel vriesbrand iets niet onveilig maakt om te eten, kan het de smaak en textuur van gekookt voedsel beïnvloeden, dus het is het beste om het waar mogelijk te vermijden.
Wat is Freezer Burn?
Vriesbrand is waar ijskristallen ‘migreren’ naar het oppervlak van het voedsel dat langdurig in de vriezer heeft gelegen.
Het ijs komt van het vocht in je eten. Als het naar het oppervlak van het voedsel migreert, kan het verdampen (het is eigenlijk een proces dat sublimatie wordt genoemd, maar om het eenvoudig te houden, lijkt het erg op het proces van verdamping). Die verdamping veroorzaakt uitdroging, wat resulteert in de witte ‘schroeiplekken’ die worden achtergelaten door vriesbrand en kan voedsel droog maken en de smaak beïnvloeden.
Hoe vriesbrand te stoppen
Om vriesbrand te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat vlees goed is verpakt en bewaard in een afsluitbare plastic voedselzak met zoveel mogelijk lucht verwijderd voordat het wordt ingevroren. Hoe minder lucht er bij het voedsel kan komen, hoe kleiner de kans dat vocht verdampt (sublimeert) en de vriesbrandreactie veroorzaakt.
Overweeg een Vaccum Sealer
Als je veel vlees hebt om in te vriezen en ervoor wilt zorgen dat het zo vers en vrij mogelijk van vriesbrand blijft, kan het de moeite waard zijn om een vacuümafdichtingsmachine aan te schaffen.
Ze zijn zeer betaalbaar om te kopen (zoals deze Mueller vacuümsealer) en generieke vervangingszakken kunnen worden gekocht in rollen voor alle maten (zoals deze rol op Amazon)
Ze zijn ook eenvoudig te gebruiken – u plaatst rauw vlees in een vacuümveilige zak, plaatst de open bovenkant in de machine en het verwijdert mechanisch alle lucht uit de zak voordat u een luchtdichte afdichting met een verwarmingselement creëert.
FAQ
Hoe lang kan biefstuk in de vriezer blijven?
Idealiter zou u ernaar streven om het binnen zes maanden na het invriezen te gebruiken, maar het kan tot een jaar in de vriezer blijven als het correct wordt verpakt en bewaard.