Hoe een houtskoolgrill uit te zetten (BBQ-tip)

Houtskool grillen is een kookkunst als geen ander – maar hoe moet je omgaan met verlichte houtskool sintels en kolen als het feest eenmaal is afgelopen? Van ventilatiebeheer tot het verwijderen van brikettes, hier leest u hoe u uw houtskoolgrill snel en veilig kunt buitenzetten.

Hoe een houtskoolgrill uit te zetten (BBQ-tip)

Inhoudsopgave


 1. Wat heb ik nodig om een houtskoolgrill buiten te zetten?
 2. Zet de grill stil
 3. Verwijder as en briketten
 4. Vermijd water
 5. Maak de grill schoon
 6. Restjes briketten teruggeven
 7. Hoe zet ik houtskool buiten voor hergebruik?
 8. Is er een snellere manier om mijn houtskoolgrill af te koelen?
 9. Hoe snel nadat ik klaar ben met grillen, moet ik mijn grillhoes omdoen?

Houtskool grillen is de puurste vorm van barbecue koken, met zijn prachtig authentieke aroma’s en smaken die het aan je eten geeft. Het heeft echter één groot nadeel: de opruimbewerking die nodig is nadat u het hebt gebruikt.

Het is echter niet alleen het potentiële puin en de rommel – het is ook het proces van het blussen van het hele ding. Het is rommeliger, lastiger en gevaarlijker dan het lijkt.

houtskool sintels aangestoken aan de basis van rokende houtskoolgrill

Het is belangrijk om je houtskool bbq grill zo snel mogelijk uit te zetten als je klaar bent met het gebruik van je grill. Het helpt brandstof aanzienlijk te besparen, terwijl het ook helpt voorkomen dat het oplaait en iets in de buurt verbrandt. Zeker als je huisdieren of kinderen in de buurt hebt.

Houtskoolgrills kunnen eenvoudig worden buitengezet door de deksels en ventilatieopeningen op uw grill te sluiten, waardoor alle zuurstof naar de kolen wordt afgesneden. Het duurt dan tot 2 dagen voordat de kolen volledig zijn afgekoeld, maar deze methode om het te laten rusten is veel veiliger dan proberen water te gebruiken om het te blussen.

Wilt u uw houtskoolverlichtingsspel opvoeren? Bekijk mijn eenvoudige gids over het aansteken van een houtskoolgrill.

Wat heb ik nodig om een houtskoolgrill buiten te zetten?

Om het branden van houtskool goed te blussen, heb je een zekere vaardigheid nodig om ermee om te gaan. Om dit goed te doen, heb je een paar tools nodig die je tot je beschikking hebt. Hier zijn de belangrijkste essentiële zaken:

Aanbevolen uitrusting:

 • Hittebestendige BBQ handschoenen
 • Een emmer water
 • Metalen spatel
 • Aluminiumfolie
 • Draadborstel
 • Grilltang
 • Brandblusser (klasse B, K of ABC)
 • Zuiveringszout

houtskool in draagbare grill

Zet de grill stil

Begin met het aantrekken van hittebestendige ovenwanten en zorg ervoor dat ze hittebestendig genoeg zijn om te voorkomen dat overmatige temperaturen u bereiken.

Haal het rooster van je grill en sluit langzaam de deksel. Als je grill ventilatieopeningen heeft, zorg er dan voor dat ze ook gesloten zijn. Dit zorgt ervoor dat alle zuurstofwegen om in de kamer te komen worden afgedekt, waardoor extra luchtstromen om het vuur aan te wakkeren worden voorkomen.

Kolen kunnen altijd erg lang duren om af te koelen, en het is ook niet altijd duidelijk of ze nog steeds branden of niet, ik raad aan om de grill maximaal 48 uur te laten staan, met alle ventilatieopeningen gesloten. Hoewel het misschien niet zo lang duurt om te blussen, is het belangrijk om absoluut zeker te zijn.

Verwijder as en briketten

Zodra de 48 uur zijn verstreken en je grill volledig is afgekoeld, kun je de uitgebrande briketten en as verwijderen.

Gebruik een asverwijderingsemmer om de as op te scheppen. Doe ze op een grote plaat aluminiumfolie voordat je ze weggooit.

Wikkel het vel zorgvuldig in en gooi het weg in een metalen vuilnisbak of drager. Elk teken van een ember kan plastic het risico geven om te verbranden of te smelten, dus vermijd ten koste van alles het gebruik van een plastic vuilnisbak of -bak.

houtskool gewikkeld in aluminium en geplaatst in metalen bak
Foto: Kingsford

Bij het overbrengen van het ingepakte aluminium – hoe koud de briketten ook lijken – is het raadzaam dat u ze met een tang van de grill naar het blik houdt. We willen het risico op vlammen of opflakkeringen te verminderen je verbranden of pijn doen.

Als alternatief, in plaats van al die tijd te moeten wachten tot de briketten zijn afgekoeld, kun je ze nog steeds samen met de as verwijderen met behulp van een lange tang. Daarbij is echter een andere belangrijke voorzorgsmaatregel om afzonderlijke metalen containers te gebruiken om de as en de briketten.

Als de kolen nog erg heet zijn, betekent dit dat ze in de metalen container blijven branden en meer as genereren. Het beste alternatief in dit geval is om ze één voor één te verwijderen en in een emmer water te duiken.

Vermijd water

Ik haat het om dit punt te veel naar huis te hameren, maar elk soort gebruik van een houtskoolgrill kan gevaarlijk zijn. Ik raad ten zeerste af om water rechtstreeks op je BBQ te gieten of te spuiten terwijl het enig teken van warmte vertoont.

Wacht altijd tot het volledig is afgekoeld, zelfs als dit 48 uur later is. Kolen branden bij zeer hoge temperaturen en het overgieten met water kan leiden tot scheuren in je grill. Een ander gevaar dat wordt gecreëerd door water rechtstreeks op kolen te gieten, is dat het harde niveaus van stoom zal creëren en hete as zal verspreiden, wat op zijn beurt vervelende brandwonden veroorzaakt.

Maak de grill schoon

Gebruik een metalen grillspatel of een troffel om de resterende as van de grill af te vegen. Dit moet worden gevolgd door een grondige schoonmaak van de kamer. Let goed op de ventilatieopeningen, want dat is waar sommige as waarschijnlijk binnendringt, waardoor mogelijk een obstakel ontstaat voor uw volgende grill-off.

Gebruik op de onderste delen van de grill, en vooral op de roosters, een draadborstel. Maak de roosters met de gewenste intervallen schoon met water en zeep. Het is belangrijk om deze onderdelen te smeren met siliconenspray. De spray werkt als een goed antiroestmiddel en verbetert zo de levensduur van uw houtskoolgrill.

kleine gedoofde houtskoolas

Restjes briketten teruggeven

Als ze helemaal zijn afgekoeld, leg je de koude briketten terug in de onderste helft van je grill zodat we ze de volgende keer weer kunnen gebruiken. Zorg ervoor dat je een tang gebruikt.


Hoe zet ik houtskool buiten voor hergebruik?

Misschien merk je dat er na het grillen nogal wat houtskool overblijft, en in dat geval zou het echt zonde en zonde zijn om het allemaal weg te gooien. Om dit afval te verminderen, kunt u hergebruik de houtskool vrij eenvoudig.

Om dit te doen, bereidt u een grote container met water voor. Haal de houtskool van de grill en dompel elk stuk onder in water om ervoor te zorgen dat het volledig is gedoofd. Laat elke houtskool 30 tot 60 seconden onder water rusten voordat ze worden verwijderd en overbrengen naar een niet-ontvlambaar oppervlak om het te laten drogen.

Zodra deze droog zijn, kunnen ze worden opgeslagen in een brandwerende container en worden hergebruikt voor uw volgende cook-off.

Is er een snellere manier om mijn houtskoolgrill af te koelen?

Kortom, niet echt. Ik heb sommige mensen gezien die voorstellen om gewoon water op de kolen te spuiten of te gieten om ze sneller af te koelen, maar dit is gewoon te riskant omdat de plotselinge temperatuuronbalans het risico met zich meebrengt dat je BBQ-kamer en porselein in de grill scheurt (bijvoorbeeld veel BBQ-roosters zijn porselein gecoat).

Ja, tot 48 uur wachten tot het volledig is afgekoeld is vervelend, maar het is de veiligste manier om ervoor te zorgen dat zowel jij als je grill veilig zijn.

Hoe snel nadat ik klaar ben met grillen, moet ik mijn grillhoes omdoen?

Nu! Zodra het deksel en de ventilatieopeningen beide gesloten zijn, is het volkomen veilig om leg je grillhoes erop. Als u uw grill tot 48 uur zonder deksel bloot laat, wordt deze kwetsbaar voor schade of roest.