Hoe een verticale roker te kruiden [3 Easy Steps]

Kruiden helpen je om je roker te beschermen tegen beschadiging en roest. Lees mijn stapsgewijze handleiding over hoe u uw nieuwe verticale roker op smaak kunt brengen.

hoe een verticale roker op smaak te brengen
Foto: Alan Farmer

Inhoudsopgave


  1. Waarom kruiden we rokers?
  2. Stap 1: Verwijder de rekken
  3. Stap 2: Breng bakoliespray aan
  4. Stap 3: Verwarm de roker

Als je het geluk hebt om een nieuwe verticale BBQ-roker te hebben en enthousiast bent om ermee aan de slag te gaan, wacht dan gewoon een seconde: kruiden en schoonmaken is de belangrijkste stap bij het bereiden ervan. Hier zijn 3 eenvoudige stappen om u te laten zien hoe u uw nieuwe verticale roker kunt kruiden.

Waarom kruiden we rokers?

Hoe verleidelijk het ook is om met je gloednieuwe roker aan de slag te gaan, een belangrijke stap die je moet doorlopen voordat je het gebruikt, is het kruiden ervan.

Kruiden is net zo belangrijk als het schoonmaken ervan. Eigenlijk het is een vorm van schoonmaken.

Als je de term nog niet eerder hebt gehoord, kan het een beetje verwarrend zijn, omdat het niet betekent dat je er zout of peper op moet wrijven, maar in plaats daarvan is het een fase van schoonmaken die voorafgaand aan gebruik plaatsvindt.

Kortom, het vereist het coaten van de oppervlakken en onderdelen van uw roker in bakolie om het te beschermen tegen roest. Hierna verwarmen we het om het uit te drogen en de beschermende laag olie te laten uitharden.

Ik heb eigenlijk al eerder geschreven over het kruiden van rokers, maar ik wilde een bericht maken dat is gewijd aan verticale rokers omdat ze de neiging hebben veel groter en tot nu toe uitdagender te zijn.

Het is niet ongebruikelijk dat verticale rokers maar liefst vier, vijf of zelfs zes rekken hebben, dus het proces kan arbeidsintensief zijn. De resultaten zijn echter zeker de moeite waard.

Hier is hoe het te doen.

Stap 1: Verwijder de rekken

Een diepe reiniging vereist dat je echt in je verticale roker komt, en dus is de beste manier om dat te doen de kookrekken uit de weg te ruimen door ze te verwijderen.

Het voordeel hiervan is dat omdat de rekken redelijk beheersbaar zijn in grootte, je ze gewoon naar binnen kunt brengen en ze kunt wassen met water en zeep, voordat je ze afdroogt en ze weer naar buiten brengt naar je roker.

Gebruik bij het schoonmaken goede zeep, water en een schrobborstel waarmee je echt bij de roosters kunt komen. Ze zijn misschien niet vies, maar we willen ervoor zorgen dat eventuele restdeeltjes of olie uit het productieproces vóór gebruik worden verwijderd.

Zorg ervoor dat je ze goed afspoelt. Ik vind eigenlijk de meest praktische manier om dit te doen met een slang, omdat je hiermee echt tussen de metalen rijen van de roosters kunt komen zonder een puinhoop binnenin te veroorzaken, en om alle resten zeep te verwijderen. Veeg ze vervolgens af met een handdoek en laat ze volledig drogen.

Zodra ze zijn gewassen en volledig droog, kunt u ze terug in uw roker doen.

Stap 2: Breng bakoliespray aan

Ik zei dat het aanbrengen van bakolie op de binnenkant van je roker het belangrijkste onderdeel is van kruiden, en dit is waar we echt mee aan de slag gaan.

In dit stadium willen we kookspray gebruiken om een echt royale hoeveelheid olie over onze roosters aan te brengen, evenals in de kamer van onze roker.

Het gebruik van olie om een grill schoon te maken lijkt misschien vreemd. Waarom gebruiken we geen water? Kortom, water en ijzer kunnen niet met elkaar overweg. Het gebruik van water zal het gevoelig maken voor roesten. Bakolie is ondertussen hydrofoob, wat betekent dat het water afstoot. Dit is geweldig voor het reinigen van rokers, want als we een laag olie over de oppervlakken van de roker kunnen aanbrengen, kunnen we een beschermende bescherming tegen het water creëren, waardoor wordt voorkomen dat het bij het metaal in onze roker terechtkomt. Dit kan het risico op oxidatie bij de roker, ook wel bekend als roest, aanzienlijk verminderen.

kookspray op houtskoolroosters

Het is hier misschien gemakkelijk om het risico van water af te wijzen. Water staat immers niet op warme plekken, toch? Nou, niet bepaald. Met name roken stelt voedsel gedurende lange tijd bloot aan lage hitte en dit kan vocht in de kamer produceren. Dit geldt met name als je ook een waterpan gebruikt (wat ik overigens ten zeerste aanbeveel). Dit water kan vervolgens condenseren op de binnenwanden van de kamer.

Wat ook bijdraagt aan de aanwezigheid van water is het vlees zelf. Terwijl het kookt, wordt vocht uit het voedsel geperst, dat vervolgens waterdamp wordt of druppelt als afvloeiing. In beide gevallen zal het toevoegen aan het water in de kamer.

Tot slot nog een facteur is hout. Niet iedereen gebruikt houtsnippers bij het roken, maar ik wel (en zou het altijd aanraden). Wanneer hout verbrandt, creëert het twee belangrijke dingen: koolstofdioxide en waterdamp.

Al het bovenstaande draagt bij aan Heel veel van water in een kleine ruimte, en als we geen maatregelen nemen om de kamer ertegen te beschermen, lopen we een hoog risico om onze roker te ruïneren met roest.

Een ding om op te letten bij het kiezen van je bakolie is om er een te gebruiken met een hoog rookpunt. Dit betekent dat het een relatief hoge kooktemperatuur kan verdragen voordat het op rookt. Oliën zoals extra vierge olijfolie hebben dit niet en zijn gevoelig voor afbraak bij relatief lage temperaturen, met het risico onaangename smaken op uw grill te geven. In plaats daarvan zou ik proberen koolzaadolie te gebruiken, wat een veel robuustere bakolie is. Dit is wat ik bedoel.

Spuit een royale laag van de olie over de roker. Vermijd het aanbrengen op de isolatiepakking, alleen omdat dit de impact bij het isoleren van uw grill kan verminderen. Het is niet het einde van de wereld als het wordt aangeraakt door olie, maar ik zou het gewoon proberen te vermijden als dat mogelijk is.

De reden waarom ik aanbeveel om over een echte olie te spuiten, is gewoon vanwege het gemak en de efficiëntie. Sprays zorgen voor een betere dekking over de binnenpanelen en roosters van je kamer, maar het is ook gewoon gemakkelijk (en durf ik te zeggen, plezier) te doen.

Zodra je één oppervlak hebt bedekt, laat je de olie zitten terwijl je de resterende oppervlakken in je grill doet. Royaal toepassen. Beter te veel gebruiken dan te weinig. Het is niet ongebruikelijk om er een heel blikje op te legen.

Stap 3: Verwarm de roker

Nu is het tijd om de roker op te warmen. We willen dit doen met de olie die nog op de oppervlakken van de roker zit, dus was de olie niet af.

Gebruik een schoorsteenstarter om je kolen aan te steken en plaats ze in de rookoven. Je moet ze in het onderste deel van je kamer plaatsen, of zelfs door een chute, afhankelijk van je roker. Raadpleeg dus zeker hier de gebruiksaanwijzing van je roker.

schoorsteenstarter op houtskoolgrill

Foto: Michael Trump

Het doel van het opwarmen van de roker is hier belangrijk. Door het op te warmen met de olie erop, helpt het de olie in de poriën van het metaal te drogen, waardoor een semi-permanente beschermende laag ontstaat. Het helpt ook om overtollige olie te laten weglopen en af te druppelen als afvloeiing, waardoor we een doorgewinterde roker hebben die klaar is om te gaan.

Een kort woord over houtsnippers om ook hier te roken. Dat doe je niet nodig hebben om houtsnippers te gebruiken voor het kruiden van je grill. Hout is in wezen gewoon een middel om extra smaak aan vlees te geven als je rookt. Als dit echter een gloednieuwe roker is, wilt u het misschien overwegen. Een goed excuus om te leren hoe je je roker moet gebruiken en er grip op te krijgen. Als je kruiden als oefenrun wilt gebruiken, dan zou ik proberen wat houtsnippers toe te voegen om je te helpen leren hoe je er het meeste uit kunt halen.

Zorg ervoor dat beide sets ventilatieopeningen open zijn en laat het een paar uur op gang komen, met een goede hoeveelheid warmte.

Als ruwe gids zeg ik om je rook 2-4 uur te laten gaan. Voor mij is er geen harde en snelle regel voor wanneer kruiden worden gedaan, maar een gids is om de kleur van je roosters te controleren. Als ze zilver beginnen, probeer ze dan een bruine of donkere kleur te laten krijgen. Dit is meestal een goede indicator dat de olie is uitgedroogd en een goede beschermlaag op de roosters heeft gecreëerd.