Hoe kip snel te ontdooien [Thaw Chicken Wings, Thighs & Breast]

Heb je je bevroren kippendijen, vleugels of borsten nodig om snel te ontdooien om te koken? Van koudwaterbaden tot slowcookers en instant potten, hier zijn vier eenvoudige manieren om rauwe kip snel te ontdooien.

hoe kip snel te ontdooien

Inhoudsopgave


  1. Koud water bad
  2. Magnetron
  3. Warmwaterstroom
  4. Slowcooker
  5. Het laatste woord
  6. FAQ

Omgaan met kip kan lastig zijn en er zijn veel manieren om het verkeerd te doen. Slechte voorbereiding kan leiden tot flauw smakend vlees of zelfs voedselvergiftiging.

Onjuist ontdooien is hiervoor een van de grootste boosdoeners, maar is een valstrik waar velen van ons in trappen.

We hebben allemaal onder druk gestaan om op tijd te koken voor gasten. Het is gemakkelijk om jezelf voor te zijn en vlees te koken als het niet klaar of veilig is. Dit geldt ook voor kip die niet goed is ontdooid. Dit is niet alleen onaangenaam – het is een veiligheidsrisico.

Maar wat als je haast hebt? Is er een snelle en veilige manier om het te doen? Hier leest u hoe u kip snel kunt ontdooien.

bevroren kippenvleugels klaar om te ontdooien

De beste manier om kip snel te ontdooien, is door het onder te dompelen in koud water. Deze methode heeft 30 minuten per 2 pond vlees nodig en is de beste keuze om uw vlees te beschermen tegen bacteriegroei.

De beste en veiligste manier om pluimvee te ontdooien is door het een nacht in je koelkast te laten rusten. Hierdoor kan de kip ontdooien op een stabiele en veilige temperatuur.

kip snel en veilig ontdooien infographic

Hoewel dit geen snelle methode is, zorgt het ervoor dat vlees een ontdooide toestand bereikt zonder het bloot te stellen aan de temperaturen die bacteriën in staat stellen om op het oppervlak te gedijen.

Bekend als de ‘gevarenzone’, is dit het bereik tussen 40 ° F en 140 ° F (5 ° C tot 60 ° C) waar bacteriën het snelst groeien en binnen 20 minuten verdubbelen.

Dit is de reden waarom veel mensen ontdooien verkeerd inschatten. Je moet de kip laten ontdooien, maar zonder dat vlees gedurende een langere periode in de temperatuur van de gevarenzone valt. Dit zijn de 4 beste manieren om het snel en veilig te doen.

bevroren kip die op het aanrechtbord rust

Koud water bad

Het aftrappen van deze lijst is een methode die wordt beproefd en vertrouwd door professionele keukens overal ter wereld. Vaak de koud water bad, deze methode is een van de snelste en ook de beste in het behoud van de kwaliteit van het vlees.

Vers vlees smaakt altijd beter dan ontdooid, maar met deze methode behoudt de kip veel van de smaak en texturen die je zou krijgen als je het vers zou koken.

Deze techniek duurt 30 minuten voordat 2 pond (ongeveer 900 gram) kippenvlees ontdooit en heeft geen speciale stukjes keukengerei nodig om te doen.

Vul een grote kom tot tweederde of driekwart vol met koud water en dompel je vlees erin onder. Om het water vers en op een ideale koude temperatuur te houden, vult u het water elke 10 minuten bij.

Close-up van rauw kippenvlees ontdooien in een lauw water na bevriezing in de koelkast

Een hele kip duurt langer dan dijen, vleugels of borst. Om dit te omzeilen, kun je dingen versnellen door de vogel te scheiden terwijl deze ontdooit. Dit zal het water helpen zich een weg te banen naar meer gebieden van de vogel, inclusief de holtes.

Pro tip: Zorg ervoor dat u koud water gebruikt. Dit zal helpen voorkomen dat het vlees in het gevarenbereik van 40 ° F tot 140 ° F valt, waar bacteriën zich het snelst ontwikkelen.

Magnetron

hele kip in magnetron

Al jaren beproefd en getest, is het gebruik van een magnetron een van de meest gebruikte methoden voor het ontdooien van vlees.

Maar hoewel deze methode snel is en slechts 5 tot 10 minuten nodig heeft, moet je goed opletten terwijl het ontdooit. Het is gemakkelijk voor deze methode om af te dwalen in het bereik waar je begint te koken in plaats van te ontdooien. Dit kan je vleestextuur verpesten, waardoor het erg taai wordt en het vlees wordt blootgesteld aan bacteriegroei.

Het is essentieel dat je dit goed doet. Als je temperatuur te hoog is of de magnetrontijd te lang is, zal het het verpesten. Het ijs in het vlees zal veranderen in water en vervolgens stomen, het van binnenuit koken.

Controleer het vlees om de één tot twee minuten, voor als het ontdooid is. Zodra het klaar is, breng je het over naar je grill of oven om te koken.

Bekijk mijn guide over het roken van een hele kip

Wees voorzichtig. Deze methode is alleen goed voor kipfilets zonder vel en zonder been en niet voor delen van de vogel die botten bevatten.

Veel moderne magnetrons hebben ontdooiinstellingen, maar als die van jou dat niet doet, raad ik aan om twee tot drie minuten een middelmatig lage instelling te gebruiken. Draai hierna de kip om en magnetron nog eens twee minuten per pond borst. Zorg ervoor dat je de magnetron stopt en elke minuut omdraait totdat het is ontdooid en klaar is om te koken.

De magnetron is een van de snelste en gemakkelijkste methoden om te gebruiken, maar het riskeert te gaar te worden en vlees te verpesten. Het kan ook niet werken met een stuk kip dat bot bevat, inclusief vleugel of dij.

Warmwaterstroom

bevroren kip ontdooien in kom met warm water

Het gebruik van warm water is een uitstekend laatste redmiddel als u geen toegang heeft tot een koudwaterbad of magnetron. U moet uw temperatuurmetingen dead-on krijgen, dus u hebt een nauwkeurige vleesthermometer nodig voor de beste resultaten.

Ik heb eerder vermeld dat vleestemperaturen voor kip tussen 40 ° F en 140 ° F het risico lopen om bacteriën te laten gedijen, waardoor je het risico loopt voedselvergiftiging op te lopen.

Waar deze en het koken van koude kip verschillen, is dat de hoge temperaturen in een grill of oven betekenen dat vlees slechts voor een zeer korte tijd in dit temperatuurbereik is, wat betekent dat de bacteriën niet genoeg tijd hebben om zich te ontwikkelen. We kunnen hetzelfde principe toepassen op het gebruik van warm water.

Plaats de kip in een grote kom en steek een vleesthermometer in het dikste deel van het vlees.

Houd een constante stroom heet water over het vlees. Door het in heet water te laten zitten, zal het water afkoelen, waardoor het niet effectief is.

Zorg ervoor dat u het onmiddellijk na het ontdooien kookt, zodat het oppervlak van de kip niet wordt blootgesteld aan de effecten van bacteriën.

Slowcooker

OK, dus dit is niet strikt ontdooien, maar rechtstreeks uit de diepvries koken kan werken met sommige vormen van koken. Langzaam sudderende recepten (zoals stoofschotels, curry’s en soepen) zijn hier geweldige voorbeelden van. Deze methoden dompelen het vlees onder in hete temperaturen, waardoor ze kunnen koken zonder ze vatbaar te maken voor bacteriegroei.

Pro tip: Je hebt meer tijd nodig dan normaal om de kip te koken. Geef in de regel ongeveer 50% meer tijd om grondig te koken.


Het laatste woord

Uiteindelijk is de beste manier om kip te ontdooien altijd een nacht in de koelkast. Het zorgt ervoor dat het vlees volledig kan ontdooien zonder het risico van het ontwikkelen van schadelijke bacteriën.

Het is niet alleen veilig, maar het ontdooit je vlees gelijkmatig zodat het mooi kan koken zonder kwaliteitsverlies.

Helaas hebben we niet altijd de luxe van tijd aan onze kant, dus een snelle ontdooimethode is een goede oplossing.

Van de vier bovenstaande methoden is het gebruik van een koudwaterbad het beste. Het werkt voor elk stuk kip, zowel uitgebeend als zonder been, en ontdooit je vlees gelijkmatig en veilig.

FAQ