Hoe lang duurt het om een kip te roken?

Het roken van vlees is mijn absolute favoriete manier om het te bereiden. Leer hoe je die rokerige, heerlijke goedheid kunt vastleggen met mijn gids over het roken van een hele kip.

bbq gerookte kip recept en gids

Inhoudsopgave


 1. Laag en langzaam
 2. Pekelende Kip
 3. Kruiderij
 4. Houtsnippers plukken en bereiden
 5. Start ‘em op
 6. Doe de kip in de roker
 7. Hoe lang duurt het om een kip te roken?
 8. Gerookte hele kip

Er zijn maar weinig vleessoorten die zo bevredigend zijn om te koken als een hele kip.

Natuurlijk, ze duren lang, maar dit is par voor de cursus als het gaat om BBQ roken.

Wanneer laag en langzaam gekookt in een BBQ-roker, zorgt de relatief bescheiden hitte ervoor dat de sappen in het vlees het vlees op smaak brengen en laten de aroma’s van de houtsnippers het vlees doordringen om ze een intensere en afgeronde smaak te geven.

Het is anders dan al het andere dat je ooit eerder hebt geproefd.

Hoe een hele kip te roken

Het roken van een hele kip duurt moet worden gekookt op 225 ° F (107 ° C) en duurt ongeveer 45 minuten per pond vlees. Dit kan in totaal ongeveer 2-4 uur duren, maar zal uiteindelijk afhangen van wanneer de interne temperatuur van het vlees 165 ° F (75 ° C) bereikt.

Waarom zou je je hele kippen in een roker bereiden?

Simpel gezegd, de kwaliteit van het afgewerkte artikel is zoveel beter dan elke andere vorm van gekookte kip, of dat nu rotisserie of in de winkel gekocht is. Gerookte hele kip is wat je vandaag in je leven moet hebben.

Het is vochtig. Het is sappig. En ja, het is rokerig.

In vergelijking met andere vormen van kip zorgt het ook voor geweldige restjes, die vervolgens op hun beurt kunnen worden gebruikt voor een hele reeks recepten, van wraps tot salades en zelfs soepen.

Als dit je eerste uitstapje naar het roken van vlees is, bekijk dan zeker mijn lijst met de beste vleessoorten om te roken.

Wees gewaarschuwd, het is een lang proces. Ik beloof echter dat het het wachten waard is. De BBQ-enthousiastelingen die er zijn, zullen dol zijn op het bevredigende rookproces, terwijl iedereen trots zal zijn op de fantastische resultaten die eruit voortkomen. Hier leest u hoe u een hele kip rookt.

gerookte kip recept

Laag en langzaam

Bij roken hebben we het vaak over ‘laag en langzaam’, en dat is precies hoe het klinkt: Lage kooktemperaturen en lange kooktijden. Nergens is dit meer waar dan bij een hele kip.

Wat we met dit proces bereiken, is dat we de kip de rijke rookaroma’s van het hout laten absorberen, terwijl we de kip ook in zijn eigen sappen laten koken. Iedereen die ooit een Thanksgiving- of kerstkalkoen heeft gekookt, weet hoe de laatste de smaken van het vlees kan verbeteren.

Probeer de kip te koken op 225 ° F / 110 ° C voor het beste resultaat. De kooktijd zal erg afhangen van de grootte van de kip, maar ik zou aanraden om het ongeveer 45 minuten per pond kip te roken. Zorg er echter voor dat u het regelmatig controleert, omdat deze tijd nog steeds kan variëren, dus blijf het controleren totdat de kip volledig gaar is. Als je graag wat preciezer wilt zijn, probeer dan een vleesthermometer te gebruiken door deze in het meest vlezige deel van de kip te steken (vaker wel dan niet is dit de borst). We willen streven naar ongeveer 160 °F / 70 ° C

Moet je je kip snel ontdooien? Hier leest u hoe u kip snel kunt ontdooien.

Pekelende Kip

Het gevaar van het koken van kip voor een lange tijd is dat het gevoelig zal zijn voor uitdroging en zoals iedereen kan getuigen, is droge kip geen pretje.

Om dit tegen te gaan, raad ik aan om de kip te pekelen voordat je hem rookt. Vleespekelen is een manier om het vochtig en mals te houden voordat het wordt geroosterd, en is vooral cruciaal voor vlees dat kwetsbaar is voor uitdroging, zoals kalkoen en … je raadt het al… kip.

In eenvoudige bewoordingen is pekelen een proces waarbij je vlees in gezouten water weekt. Dit moedigt het vlees aan om het water te absorberen, waardoor het vochtig blijft wanneer het gekookt is.

Als je nog niet eerder hebt geprobeerd pekelen, bekijk dan mijn gids over het pekelen van kippenvleugels.

Kruiderij

Een cruciaal maar vaak verwaarloosd onderdeel van het koken van vlees is kruiden, en hetzelfde geldt als het gaat om het roken van vlees.

Volgens je eigen smaakvoorkeuren kun je gemakkelijk op smaak brengen met alleen zout en peper, maar ik raad ten zeerste aan om te investeren in een dry rub. Er zijn een heleboel dry rub-soorten die er zijn, en je kunt er zelfs zelf een maken. Hoewel je elke smaakcombinatie kunt kiezen die je wilt, raad ik je aan om consistent te blijven met kip en een geschikte te selecteren die past bij de vleesperfectiey.

Als je je eigen rub wilt maken, dan is hier een eenvoudig recept:

 • 3 eetlepels olie (koolzaad, olijf of extra vierge olijfolie)
 • 1 eetlepel Worcestershire saus
 • 2 eetlepels zout
 • 2 eetlepels knoflookpoeder of knoflookzout
 • 2 eetlepel uienpoeder
 • 2 theelepels gemalen tijm
 • 2 eetlepels chilipoeder
 • 2 theelepels paprikapoeder
 • 2 theelepels zwarte peper

Zorg ervoor dat wanneer je de rub aanbrengt om je kip zo goed mogelijk te coaten, en vergeet niet om het ook in de binnenholte te wrijven.

Ook is het niet minder belangrijk om de kippenfilethuid van het vlees te scheiden door ze te trekken. Je zult de kruiden hiertussen willen inwrijven, zodat we de smaken zoveel mogelijk in het vlees kunnen krijgen. Geen bezuinighoeken hier.

Houtsnippers plukken en bereiden

Elke doorgewinterde roker zal je vertellen dat het combineren van de juiste soort houtsnippers met het door jou gekozen vlees de sleutel is tot de beste resultaten. Verschillende houtsnippers geven verschillende aroma’s, die helpen om je kip met zijn smaken te doordrenken. Kies de perfecte houtsnippersoort en u kunt het smaakprofiel van uw maaltijd perfect verhogen.

Ik raad aan om iets op basis van fruit te proberen, zoals appel, kers of perzik. Bekijk mijn gids voor de beste bossen voor het roken van kip.

Om de roker voor te bereiden, week je je houtsnippers minstens een uur (maar niet meer dan twee!) in water voordat je gaat roken. Door houtsnippers te weken, kunnen ze langer roken dan ze zouden doen als ze zouden drogen.

Start ‘em op

Net zoals je zou doen met een oven of houtskoolgrill, moeten we onze roker opstarten. Als u een houtskoolroker gebruikt, steek deze dan minstens 30 minuten van tevoren aan. Net als bij een BBQ grill willen we wachten tot de kolen van helemaal zwart naar een licht grijze asachtige kleur zijn gegaan.

Haal je geweekte houtsnippers uit het water en droog overtollig water af. Wikkel ze in een zakje van aluminiumfolie. Pons gaten in de bovenkant voor ventilatie en zodat de rook die uit de chips komt kan ontsnappen. Als u een houtskoolroker gebruikt, plaats dit zakje dan onmiddellijk op de houtskool. Als u een elektrische roker gebruikt, zorg er dan voor dat u ze inbrengt volgens de aanwijzingen van uw roker.

Houd er rekening mee dat een zakje slechts 90-120 minuten meegaat, dus als je een veel langere kooktijd nodig hebt, moet je nog minstens één zak houtsnippers bereiden om later in te ruilen. Voor een hele kip raad ik aan om er minstens twee te maken.

Doe de kip in de roker

Tot slot het leuke gedeelte. Doe de hele kip in de roker. Als de ventilatieopeningen van uw roker verstelbaar zijn, open ze dan tot ongeveer 50% -75% van de weg open en probeer ze over de bovenkant van de kip te plaatsen. Dit zal helpen om de rook naar de kip te trekken voordat hij vervolgens aan de roker ontsnapt.

Controleer je kip ongeveer eens per uur, maar zorg ervoor dat je je kip niet meer controleert dan dit. Als u dit doet, loopt u het risico te veel warmte van de roker te verliezen en de vogel uit te drogen.

Het hele rookproces duurt ongeveer 45 minuten per pond kip. In de meeste gevallen betekent dit ongeveer 4 uur voor een kip van gemiddelde grootte.

Hoe lang duurt het om een kip te roken?

Het roken van een hele kip duurt moet worden gekookt op 225 ° F (107 ° C) en duurt ongeveer 45 minuten per pond vlees. Dit kan in totaal ongeveer 2-4 uur duren, maar zal uiteindelijk afhangen van wanneer de interne temperatuur van het vlees 165 ° F (75 ° C) bereikt.

gerookte kip recept

Speld

4.55 Van 11 Stemmen

Gerookte hele kip

Het roken van vlees is mijn absolute favoriete manier om het te bereiden. Leer hoe je die rokerige, heerlijke goedheid kunt vastleggen met mijn gids over het roken van een hele kip.
Cursus Diner, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Voorbereidingstijd 1 uur
Kooktijd 4 uren
Totale tijd 5 uren

Ingredients

 • 1 hele kip Gewassen
 • appel-, perzik- of kersenhoutsnippers

voor de rub

 • 3 Eetl olie
 • 1 Eetl Worcestersaus
 • 2 Eetl koosjer zout
 • 2 Eetl knoflookpoeder of knoflookzout
 • 2 Eetl uienpoeder
 • 2 Theelepel gemalen tijm
 • 2 Eetl chilipoeder
 • 2 Theelepel gerookte paprika
 • 2 Theelepel gemalen zwarte peper

Aanwijzingen

 • Week je houtsnippers een uur in water
 • Bestrijk de kip grondig en breng ook de rub aan in de spouwmuur van de kip.
 • Trek de borsthuid lichtjes uit het vlees. Breng de rub hier ook aan, om de smaken zoveel mogelijk in het vlees te krijgen.
 • Verwarm uw roker voor op 225°F/110°C. Als u een houtskoolroker gebruikt, probeer deze dan minstens 30 minuten voor het koken aan te steken. We willen wachten tot de kolen van volledig zwart naar een licht grijze asachtige kleur zijn gegaan.
 • Droog je houtsnippers af en verdeel in twee groepen. Wikkel beide elk in een zakje van aluminiumfolie. Pons gaten in de bovenkant voor ventilatie.
 • Plaats een zakje in je roker en laat het andere aan de ene kant voor later. Als u een houtskoolroker gebruikt, plaats dit zakje dan onmiddellijk op de houtskool. Als u een elektrische roker gebruikt, zorg er dan voor dat u ze inbrengt volgens de aanwijzingen van uw roker.
 • Leg je bereide kip in de roker. Open uw rokersopeningen tot ongeveer 50% -75% van de weg open.
 • Controleer je kip ongeveer eens per uur.
 • Kook ongeveer 4 uur, of tot het gaar is.