Hoe makreel te roken

Barbecue gerookte makreel gekookt laag en langzaam over eikenhout. Rijk aan visachtige smaak en gecombineerd met een gemakkelijke droge pekel, dit is zo goed als gerookte vis komt. Ontdek alles wat je moet weten met ons recept voor warm gerookte makreel.

homamde barbecue gerookte makreel recept

Inhoudsopgave


 1. Hoe makreel te fileren voor roken
 2. Hoe pekel makreel filets voor roken te brine
 3. Koud roken vs. warm roken
 4. Gerookte makreel

Gerookte makreel is anders dan alle andere soorten vis. In tegenstelling tot witte vis zoals schelvis of gerookte tilapia, is het een vette vis die vol zit met vocht en smaak. Dit maakt het perfect voor warm roken. Het beste van alles is dat het niet eenvoudiger kan zijn om thuis te doen!

In ons eenvoudige recept bereiden we de vis in een droge pekel bestaande uit alleen zout, voordat we elke makreelfilet een paar uur op laag vuur roken.

Je kunt ze op smaak brengen met zwarte peper en mosterd, of alleen de filets! De visolie doet wonderen bij het vasthouden van vocht en natuurlijke rooksmaken uit de kolen van je grill en is een stuk beter dan elke in de winkel gekochte makreel.

gerookte makreel gesneden in klein filetstukje rustend op snijplank

Hoe makreel te fileren voor roken

Het vijlen van een makreel maakt het gemakkelijker om te roken, omdat het een gelijkmatig oppervlak creëert voor de vis om te koken. Gelukkig is makreel een van de gemakkelijkste vissen om te bereiden, zelfs voor beginners. Zolang je een scherp fileermes hebt en deze instructies opvolgt, is je vis in een mum van tijd klaar.

Leg de vis op tafel zodat deze evenwijdig is aan de rand. Plaats je mes achter de borstvin (dat is de vin die zich het dichtst bij het hoofd bevindt) en richt je mes in een hoek van 45 graden naar de achterkant van de vis. Zodra je mes bot raakt, egaliseer je het en snijd je parallel naar de staart. Draai de vis om en herhaal dit aan de andere kant. Dit moet het hoofd en de wervelkolom van het vlees scheiden.

Neem vervolgens elke viszijde en plaats deze met de huid naar beneden. Knip rond de zichtbare ribbenkast en gooi de botten weg. Als je wilt, kun je de filets omdraaien en de vellen verwijderen, maar de makreelhuid is vrij dun en neemt veel smaak op in de roker.

Verwijder ten slotte de bloedlijn: de dikke, donkerrode ader die door het midden van elke filet loopt. Maak een ondiepe snede aan elke kant van de ader en trek deze eruit. Je makreel is nu klaar om te roken.

Hoe pekel makreel filets voor roken te brine

Zodra u de makreelfilets scheidt, moet u ze pekelen voordat u gaat roken. Het pekelen van makreel zorgt voor meer smaak en houdt de vis lekker sappig terwijl hij kookt.

Verzamel eerst je ingrediënten. Je wilt veel koud water, enorme hoeveelheden zout en smaakmakers. De keuze van de smaakmakers hangt af van uw persoonlijke voorkeuren. Kies kruiden en specerijen die goed bestand zijn tegen het weken in water, zoals jeneverbessen, laurierbladeren of mosterdzaden.

Pak een grote pot en vul deze met voldoende koud water om de makreel te bedekken. Gooi er vervolgens een rauwe, ongeschilde aardappel in. Je hoeft de aardappel niet te koken; je hebt het alleen nodig in de pekel om je te vertellen wanneer de oplossing zout genoeg is. Voeg zout toe totdat de aardappel drijft – je wilt dat de pekel net zo zout is als de zee.

Eindelijk is je pekel klaar voor je makreelfilet. Zorg ervoor dat de filets schoon zijn en spoel ze onder koud water om bloed of ingewanden kwijt te raken. Laat ze minstens dertig minuten weken voordat je gaat roken.

beau tiful oranje gekleurde makreel stuk op vork

Koud roken vs. warm roken

Zodra je je roker klaar hebt, kun je koud of warm gerookte makreel maken. Maar wat is het verschil?

Warm gerookte makreel wordt gekookt in een licht verwarmde roker. Het resultaat is een sappige, malse vis die binnen een paar minuten klaar is om te eten. Warm gerookte makreel is klaar om onmiddellijk te serveren.

Koud roken pompt rook, maar geen extra temperatuur in de roker. Koud rokende vis duurt langer, tot 2 dagen, en de vis is daarna nog rauw. Het is een geweldige manier om vis te bewaren om later te gebruiken, maar je moet het van tevoren genezen. Koud rokende makreel is veel ingewikkelder.

achtertuin gerookte makreel in grill abskets over lage temperatuur houtskool
zelfgemaakt barbecue gerookte makreel recept

Sim

4.83 Van 28 Stemmen

Gerookte makreel

Barbecue gerookte makreel gekookt laag en langzaam over eikenhout. Rijk aan visachtige smaak en gecombineerd met een gemakkelijke droge pekel, dit is zo goed als gerookte vis komt.
Cursus Voorgerecht, Hoofdgerecht, Bijgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Voorbereidingstijd 1 uur
Kooktijd 2 uren
Totale tijd 3 uren
Porties 6

Uitrusting

 • Eikenhoutsnippers
 • Waterpan

Ingrediënten

 • 6 makreel gestript en schoongemaakt
 • ½ kopje koosjer zout

Aanwijzingen

 • Breng het koosjere zout aan op de makreel en sprenkel beide zijden op elke filet. Laat de vis 45-60 minuten pekel drogen.
 • Spoel makreel af met kraanwater en dep droog met keukenpapier. Leg op een koelrek om volledig te drogen.
 • Verwarm de rookoven of houtskoolgrill tot 275 °F (135 °C). Als u een houtskoolgrill gebruikt, stelt u zich in voor indirect grillen met uw kolen aan het ene uiteinde van de grillkamer.
 • Wanneer je roker op kooktemperatuur is, leg je makreel op roosters en kook je twee uur. De vis zal worden gedaan wanneer deze een goudbruine kleur heeft ontwikkeld en vlokken wanneer hij wordt aangeraakt met een vork of tanden.
 • Haal uit roker of grill. Snijd in kleinere stukjes of geniet van het geheel.