Hoe ribben te koken op een houtskoolgrill [10 Easy Steps & Recipe]

Rook de perfecte barbecue varkensribbetjes op je houtskoolgrill met ons stapsgewijze recept en gids. Gekookt op indirecte hitte en appelhout, zal dit gerookte rek met spareribs wedijveren met alles wat je eerder hebt gehad.

bbq ribben roken op houtskool grill

Inhoudsopgave


 1. Versnelling omhoog
 2. Hoe de ribben te bereiden
 3. Gebruik een Goede Rib Rub
 4. Hoe de grill te bereiden
 5. Hoe Charcoal Grill Ribben
 6. Hoe ribben te wikkelen
 7. Het roken afmaken
 8. Hoe BBQ-saus aan te brengen
 9. Serveren
 10. Hoe ribben vast te houden (als je niet meteen serveert)
 11. Houtskool Gegrilde Ribben

Elke goede BBQ-kok kent zijn weg in een goed rek met ribben, maar sommigen schieten tekort door te denken dat ze niet de juiste apparatuur hebben. Hoewel ribben traditioneel worden gekookt in een smoker of Kamado-grill, kunnen ze eigenlijk ook gemakkelijk op een houtskoolgrill worden gemaakt.

Houtskoolgrills worden vaak onderschat vanwege hun flexibiliteit, en in tegenstelling tot hun gasbroers, kunnen ze eigenlijk worden omgezet in briljante rokers zonder afbreuk te doen aan die klassieke rokerige BBQ-smaak.

De gids van vandaag zal door de stappen lopen over het koken van ribben op een houtskoolgrill.

Recept nodig? Bekijk onze Texas Style Baby Back Ribs

Versnelling omhoog

Er zijn een paar essentiële hulpmiddelen en ingrediënten die je nodig hebt om je ribben te laten roken.

Je hebt nodig:

 • Houtskoolgrill
 • Houtskool
 • Hardhouten brokken
 • Rek met ribben (ofwel sparerib of baby rug)
 • Een goede Rib Rub (Ingrediënten hieronder)
 • 1 aluminium wegwerppan, ongeveer de helft van de grootte van uw houtskoolgrill
 • Een vleesthermometer
 • Heavy-duty aluminiumfolie (als u van plan bent om uw ribben te wikkelen)
 • Barbecuesaus
 • Een groot mes
 • Vleesschaar
Hoe ribben te koken op een houtskoolgrill

Hoe de ribben te bereiden

De sleutel tot een goede ronde ribben is een goede voorbereiding. Deze fase kan het succes van je maaltijd maken of breken en het verwaarlozen van een goede voorbereiding zal je flauwe, inferieure ribben geven. Ze gewoon op de grill gooien zoals je ze hebt gekocht, zal het niet redden.

Voor je ribkeuze stel ik voor om voor varkensvlees te gaan. En dan zijn er nog 2 soorten: Spare of baby back ribs.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan reserve. Ze zijn gesneden uit het buikeinde van de ribben, dus zijn veel vleziger. Babyrug is iets korter, maar nog steeds een uitstekende keuze. Kooktijd is meestal ongeveer 4-5 uur voor reserve en 3-4 voor baby terug.

bbq ribben recept

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat je grill de grootte van het rek bepaalt dat je in één keer kunt koken. We willen dat zoveel mogelijk van de ribben in één keer worden blootgesteld, dus het is geen goed idee om ze op elkaar te stapelen. Als gevolg hiervan kun je waarschijnlijk maar één rek spareribs op de grill of twee rekken babyrug plaatsen. Houd hier rekening mee bij het bereiden van je ribben.

Je moet dan de ribben afsnijden tot alleen het ribbenrek. Als je dit nog niet eerder hebt gedaan, bekijk dan mijn volledige gids over het trimmen van spareribs.

Begin met het verwijderen van het membraan uit het rek. Niet veel grillers doen dit, maar dit verwijdert deze dunne schil van de achterkant van de ribben, waardoor ze zacht en vol van smaak kunnen zijn.

Je kunt dit doen met alleen een tafelmes en het tussen het membraan en het bot steken. Probeer het mes een beetje rond te laten glijden totdat er genoeg van de laag is losgekomen, zodat je het met je handen kunt afscheuren. Gebruik een papieren handdoek als deze te glad is.

Zodra je erin geslaagd bent om het membraan af te pellen, snijd je overtollig vet af met een vleesschaar. Als je geen schaar hebt, gebruik dan een scherp mes. Zodra je dit hebt gedaan, controleer je de ribben op los vlees. Je zult deze willen verwijderen, zodat je alleen nog maar een schoon en mooi rek met ribben overhoudt.

Gebruik een Goede Rib Rub

Zoals met zoveel stukken vlees, is een cruciale fase van de voorbereiding het gebruik van een goede rub. Dit zal helpen om het vlees met smaak te laten doordringen tijdens het koken, terwijl het ook een lichte korst over het varkensvlees creëert, helpt het die bevredigende crunch te geven bij het eten.

Veel mensen gebruiken graag BBQ-saus, maar ik ga liever zonder. Voor mij is een goede rub beter dan welke BBQ-saus dan ook.

Vleeswrijven zijn overal online of in winkels verkrijgbaar, of u kunt zelfs uw eigen maken door uw keuze aan kruiden en specerijen grondig in een kom te mengen.

wrijf aangebracht op rek met varkensribbetjes

Mijn zelfgemaakte recept voor dry pork rub bevat:

 • Gerookte paprika
 • Bruine suiker
 • Knoflookpoeder
 • Zwarte peper
 • Uienpoeder
 • Zout
 • Oregano

Welke rub je ook kiest, smeer het royaal op je ribben. Zorg ervoor dat u het hele oppervlak van het rek bedekt, inclusief de achterkant en randen.

Ik heb altijd de neiging om dit vlak voor het koken te doen. Sommige mensen doen het veel verder van tevoren, maar er is nog steeds een risico dat als je het te ver van tevoren doet (zoals in, een dag of meer), de kruiden het vlees beginnen te genezen, waardoor het een beetje meer op ham lijkt.

Hoe de grill te bereiden

Ons belangrijkste doel hier is om van onze grill een roker te maken. Dit vergt eigenlijk een beetje vaardigheid omdat we een goede, constante warmte van ongeveer 250F / 120 C moeten behouden. Dit vereist niet alleen het gebruik van een goede vleesthermometer, maar ook een beetje kennis van indirect koken.

Als je niet bekend bent met indirect koken, is het een methode waarbij houtskoolhout onder de ene helft van je grillrooster wordt geplaatst, waardoor de andere kant vrij blijft. Vervolgens leg je je vlees aan deze heldere kant, waardoor de warmte in de grill het kookt in plaats van de directe hitte van de vlammen.

Voor een volledige gids bekijk mijn gids voor indirect grillen.

Met deze aanpak gaan we een beetje creatief zijn en de hulp inroepen van een aluminium wegwerppan. We gaan het vullen met water en het gebruiken om vocht toe te voegen aan onze grillomgeving, op zijn beurt om de temperatuur te reguleren. Hierover zo meteen meer.

Zorg ervoor dat de roosters en trommel van je BBQ beide grondig schoon zijn voordat je gaat koken. Er zijn veel voordelen aan het hebben van een vlekkeloze BBQ, dus als je grill vies is, zou ik een half uur opzij zetten om het echt schoon te maken.

Eenmaal schoon, verwijder je het kookrooster en steek je de houtskool aan. Er zijn een paar methoden om dit te doen, dus als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, bekijk dan mijn gids over het aansteken van een houtskoolgrill.

Je hebt genoeg houtskool nodig om de helft van het roosteroppervlak te bedekken, en ook genoeg om 2-3 lagen houtskool te maken.

Zodra de houtskool is aangestoken, plaatst u deze op de bodem van uw grill en plaatst u deze zo dat deze slechts de helft van het grillgebied bedekt. Voeg enkele grote hardhouten brokken toe aan de houtskool. Dit zal ons helpen rook te genereren tijdens het kookproces.

Leg het rooster terug op de grill. Vul je aluminium pan met water en plaats deze op de helft van het rooster direct boven de houtskool. Het idee is dat dit een constante toevoer van stoom creëert, maar houd het in de gaten: als het begint te eindigen, moet je het bijvullen.

Vergeet niet dat we streven naar een interne temperatuur van 250F/120 C. Als het dat passeert, open dan de ventilatieopeningen op het dak van uw grill om wat warmte te laten ontsnappen. Indien nodig kunt u ze open houden om voldoende ventilatie mogelijk te maken om een constante temperatuur te handhaven.

Hoe Charcoal Grill Ribben

Nu onze grill klaar is, is het tijd om deze rib cook-off op gang te brengen! Plaats de roosters op het rooster van de grill en zorg ervoor dat ze op de helft van het rooster worden geplaatst zonder houtskool eronder, naast de waterpan. Plaats ze met de ribzijde van het rek naar beneden gericht.

varkensribbetjes koken op houtskool barbecue grill

Probeer 3-4 uur te koken voor babyrugribben, of 4-5 uur voor spareribs.

Controleer na een uur de ribben, zorg ervoor dat de houtskool mooi brandt en houd de grill warm. Controleer ook of er voldoende water in de pan zit om een gezonde stoomtoevoer te behouden.

Voeg nog een paar houtbrokken toe aan de kolen en draai de ribben om om je een gelijkmatigere kok te geven.

Bekijk onze gids voor het roken van ribben op een gasgrill

Hoe ribben te wikkelen

Nog een uur later, controleer de ribben. We willen dat ze iets buigen zonder te breken. Als ze dit punt nog moeten bereiken, laat ze dan wat langer koken. Als ze echter mooi buigen, wikkel de ribben dan dubbel in aluminiumfolie. We doen dit om de interne temperatuur van het vlees te verhogen en tegelijkertijd vocht vast te houden, waardoor ze extra sappig worden.

Twee rekken met gegrilde varkensribbetjes op folie

Leg de ingepakte ribben terug op de grill. Controleer de kolen en het water nog eens. Voeg deze keer niet meer houtbrokken toe, omdat de ribben voldoende rook hebben geabsorbeerd.

Het roken afmaken

Tijd voor het rechte stuk naar huis. Ongeveer een uur nadat je de ribben in aluminiumfolie hebt gedaan, haal je ze uit de folie en leg je ze terug op de grill. Kook nog eens 30-60 minuten. Deze laatste routed van koken is zodat we het oppervlak van de ribben enigszins kunnen drogen om een mooie textuur toe te voegen.

De uiteindelijke temperatuur waar we naar streven ligt rond de 180F/80C. De reden hiervoor is dat het de maximale temperatuur is die we kunnen bereiken om mals vlees te behouden voordat het van het bot begint te vallen.

Gebruik een vleesthermometer om de interne temperatuur van de ribben te controleren (als je er geen hebt, bekijk dan mijn gids voor de beste grilloppervlakthermometers).

Van alle verschillende stukken vlees zijn sparerib en babyrug een van de moeilijkste om de temperatuur nauwkeurig te controleren vanwege de relatief lage hoeveelheid vlees die eraan hangt.

Het bot zal een andere temperatuur hebben dan het vlees, dus wees voorzichtig bij het aanbrengen van de thermometer om de lezer in het vlees te krijgen terwijl hij niet in contact komt met het bot.

Als dit te moeilijk blijkt, kunt u een meer op zicht gebaseerde aanpak hanteren. Til de ribben in het midden op. Let op de uiteinden van de botten. Als ze losjes naar beneden hangen, dan zijn ze klaar.

Als de ribben onze beoogde interne temperatuur hebben bereikt of onze zichttest met de hangende uiteinden hebben doorstaan, zijn de ribben klaar.

Als je er saus op aanbrengt, bewaar ze dan op de grill en volg mijn volgende stap. Verwijder anders de grill en plaats deze aan één kant.

Hoe BBQ-saus aan te brengen

Als de ribben bijna klaar zijn, breng je je BBQ-saus aan. Wees hier voorzichtig: hoe verleidelijk het ook is om dik op de saus te plakken, ik raad ten zeerste aan om het in dunne lagen te smeren. Als we dit doen, krijgen we het bevredigende en kleverige oppervlak van onze ribben.

Als we het te dik aanbrengen, krijgt het niet de kans om te drogen, waardoor we een walgelijke natte coating krijgen.

het schilderen van varkensribbetjes met bbq-saus terwijl je op houtskoolgrillroosters ligt

Leg voorzichtig een laag door aan de ene kant een dunne laag aan te brengen, voordat je je omdraait en de andere kant doet. Zodra beide zijden zijn gecoat, sluit u het deksel op uw grill en laat u het 5 minuten staan voordat u het proces opnieuw herhaalt. Herhaal dit in totaal 4-5 keer. Als je klaar bent, haal je het van het vuur en zet je het opzij.

Serveren

Als je onmiddellijk serveert (ik heb instructies voor het vasthouden en opslaan in mijn volgende stap als ik niet onmiddellijk geniet) moet je de ribben snijden.

rek van ribben gesneden in stroken van enkele rib stukken

Leg de ribben, botzijde naar boven, op een snijplank. Schuif met een tang en een lang scherp mes het mes gelijkmatig tussen de botten. Dit zou je een gelijkmatige en uniforme snede van de baan moeten geven.

De ribben hoeven hierna niet af te koelen, omdat ze tijdens het snijden voldoende gekoeld hadden moeten zijn.

Serveer met uw keuze van kant en geniet!

Hoe ribben vast te houden (als je niet meteen serveert)

Soms laten tijd en omstandigheden je niet toe om onmiddellijk van je BBQ-ribben te genieten, in welk geval het noodzakelijk is dat je ze vasthoudt en bewaart op een manier die geen grote invloed heeft op smaak of kwaliteit.

Haal de ribben van de grill en laat 10-15 minuten afkoelen. Gebruik plasticfolie om de ribben stevig in een paar lagen te wikkelen. Het is hier belangrijk dat je geen aluminiumfolie gebruikt omdat BBQ-saus en folie daadwerkelijk kan reageren vanwege de zure aard van de saus.

Als je later dan een uur na het koken van de ribben gaat genieten, zet ze dan in de koelkast. Voor tips over hoe je ze vervolgens weer kunt opwarmen, bekijk je mijn gids over het opnieuw opwarmen van ribben.

bbq ribben recept

Speld

4.75 Van 8 Stemmen

Houtskool Gegrilde Ribben

Rook de perfecte barbecue varkensribbetjes op je houtskoolgrill met ons stapsgewijze recept en gids. Gekookt op indirecte hitte en appelhout, zal dit gerookte rek met spareribs wedijveren met alles wat je eerder hebt gehad.
Cursus Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ

Ingrediënten

 • 1 rack sparerib varkensribbetjes
 • 1 Fles BBQ saus
 • 1 Eetl gerookte paprika
 • 1 Eetl bruine suiker
 • 1 Theelepel knoflookpoeder
 • 1 Theelepel gemalen zwarte peper
 • 1 Theelepel uienpoeder
 • 1 Theelepel koosjer zout
 • 1 Theelepel gedroogde oregano
 • heavy duty folie

Aanwijzingen

 • Verwijder het membraan van de achterkant van de ribben en snijd overtollig vet af. Dep het ribbenrek droog met een papieren handdoek.
 • Meng de gerookte paprika, bruine suiker, knoflookpoeder, zwarte peper, uienpoeder, zout en oregano in een kom.
 • Strooi de rub heel royaal over beide zijden van de ribben en de randen.
 • Steek je houtskool aan en leg in de grill. Laat opwarmen totdat houtskool wit begint te worden met as. Voeg houtbrokken toe en leg het rooster terug in het rek.
 • Vul een aluminium pan met water. Leg het op het rooster, direct boven de houtskool. Haal de interne temperatuur van de grill tot 180F / 80C.
 • Leg de ribben aan de zijkant van de grill zonder houtskool eronder. Sluit het deksel en laat een uur koken.
 • Controleer na een uur het water en de houtskool. Voeg nog een handvol houtbrokken toe.
 • Na nog een uur wikkel je de ribben in een dubbele laag aluminiumfolie. Leg terug op de grill en kook nog een uur.
 • Verwijder aluminiumfolie van ribben en kook nog 30-60 minuten.
 • Breng een dunne laag BBQ-saus aan op elke kant van de ribben en kook gedurende 5 minuten voordat je een nieuwe laag toevoegt. Herhaal dit proces in totaal 4-5 keer.
 • Haal van de grill en leg op de snijplank. Laat 10 minuten afkoelen.
 • Snijd met een lang mes en een tang de ribben gelijkmatig en gelijkmatig tussen de botten.
 • Serveer en geniet!