Hoe sear een Tomahawk Steak (BBQ Grilling) om te keren

Omgekeerd schroeien is de beste manier om je tomahawk steak tot in de perfectie te koken. Met een vleugje boter en BBQ-wrijven voordat je over houtskool wordt gerookt, gaat er niets boven dit stuk barbecuevlees.

Hoe sear een Tomahawk Steak (BBQ Grilling) om te keren

Inhoudsopgave


 1. Wat is een tomahawk steak?
 2. Wat is reverse searing?
 3. Hoe sear tomahawk steak om te keren
 4. Hoe tomahawk steak te snijden
 5. Steak prep tips
 6. Omgekeerde Gezeefde Tomahawk Steak

Wat is een tomahawk steak?

Zogenaamd genoemd vanwege de gelijkenis met een tomahawk-bijl, kan de naam veel mensen gooien, maar je bent er waarschijnlijk meer bekend mee dan je zou denken.

Weinig mensen hebben het echt gehad vanwege de hoge prijs, maar als je rib eye hebt gehad, heb je in wezen tomahawk gehad.

Tomahawk steak is een show stoppend stuk vlees dat is in wezen een rib eye, maar met het grote bot erin. Het is gesneden uit de voorste ribben, met het hele ribbenbeen erin. Het wordt vervolgens Frans bijgesneden, waarbij een deel van het vet en vlees wordt weggesneden om het bot bloot te leggen (bron). Het is meestal ongeveer 1 kg zwaar en een paar centimeter dik, waardoor het meer dan groot genoeg is om een paar mensen te voeden.

tomahawk steak dichtgeschroeid over houtskoolgrill

Als je een fan bent van T-bone of Porterhouse steaks, dan zou de Tomahawk de volgende op je lijst met vlees moeten zijn om te proberen. Het maakt gebruik van dezelfde hoofdspier, dus draagt veel van dezelfde textuur en smaken.

Sommigen zeggen dat het gewoon een stunt is om een beetje wow-factor toe te voegen voor woekerkosten. Maar wie ben ik om te oordelen?

Je zult het waarschijnlijk alleen in high-end restaurants zien, maar het komt langzaam steeds vaker voor naarmate de populariteit groeit. Het verschijnt op meer chique plaatsen en slagers, dus wees niet verbaasd als het binnen een paar jaar op grote schaal beschikbaar is.

tomahawk steak presentatie

Hoewel de tegenstanders zeggen dat het slechts een excuus is om een gemiddeld stukje rib eye te verkopen met een bot erin, heeft het wel zijn fans.

Naast het feit dat het een tafelmiddenstuk is, heeft het het extra voordeel dat het iets sappiger is dan gewone rib eye. Met het bot er nog in, bevat het meer Intramusculair vet (of marmering). Dit geeft het meer vocht en smaak, omdat het vet zal renderen en door het vlees begint te smelten terwijl het kookt. Het heeft ook de neiging om veel dikker te zijn dan rib eye, maar dat is meer een geval van de manier waarop het meestal wordt gesneden in plaats van dat het vlees inherent dikker is.

Wat is reverse searing?

Omgekeerd schroeien houdt in dat vlees langzaam wordt gekookt, waardoor de temperatuur geleidelijk stijgt, voordat het vervolgens op extreem hoog vuur wordt verschroeid.

Het is een geweldige manier van koken omdat het je meer controle geeft over de interne temperatuur van je vlees. Het belang hiervan kan niet worden overschat, en ik heb er in detail over geschreven als het gaat om het roken van vlees.

Het geeft je niet alleen controle, maar het helpt ook bij het produceren van een malse portie biefstuk met een mooie bruine korst.

De methode zorgt voor nauwkeurigheid in vergelijking met conventionele methoden om biefstuk eenvoudig te schroeien, wat meestal resulteert in een roze midden en bruine korst. Het probleem hiermee is dat hoewel het soms mooie resultaten kan opleveren, je soms iets te zeldzaam of te moeilijk kunt overhouden.

En bij het koken van iets duurs als tomahawk willen we er zeker van zijn dat de resultaten onberispelijk zullen zijn.

Het goede nieuws is dat omgekeerd schroeien in de oven of in de grill kan worden gedaan. Koken op een langzame hitte helpt ook om het oppervlak van het vlees uit te drogen, wat perfecte omstandigheden creëert om het te schroeien.

En als je het schroeit, maakt de korst die het produceert deel uit van de Maillard-reactie, wat een proces is dat helpt de smaak van voedsel te verhogen, vooral wanneer voedsel op het oppervlak is ‘gebruind’.

Hoe sear tomahawk steak om te keren

Omdat het een groot stuk vlees is, geven veel mensen er de voorkeur aan om Tomahawks in de oven te roosteren. Ik geef er echter de voorkeur aan om het te grillen, dus vandaag ga ik je laten zien hoe je het boven een houtskoolgrill kunt koken.

Zoals bij elk vlees, is de interne temperatuur de sleutel, dus je hebt een goede vleesthermometer nodig. U streeft naar een interne temperatuur van 140 ° F (60 ° C) om een medium-zeldzaam niveau van gaarheid te bereiken.

Reverse searing is een beetje gemakkelijker te doen in eenn oven of gasgrill vanwege het eenvoudigere gebruik van temperatuurregeling die u krijgt. Houtskoolgrills zijn meer een uitdaging, maar als je weet hoe je de temperatuur kunt regelen met de ventilatieopeningen van je grill en je weet hoe je indirect grillen moet gebruiken, dan zou je het vrij snel onder de knie moeten krijgen.

Als u een gasgrill gebruikt, kunt u merken dat uw grill beperkt is in termen van maximale temperaturen. Als je grill echter minstens twee branders heeft (bij voorkeur drie) dan zou het goed moeten komen.

Pro Tip: Als je gasgrill beperkt is met zijn maximumtemperaturen, raad ik aan om je biefstuk over te brengen naar een bakplaatpan voor het schroeiende deel van het koken. Leg de biefstuk direct op het gloeiend hete gietijzer en draai elke 45 seconden om. Doe dit ongeveer 5 minuten of totdat het gewenste niveau van donkere korst zich ontwikkelt.

Hoe tomahawk steak te snijden

Nadat je het hebt gekookt, moet je het ongeveer 10 minuten laten rusten. Dit is om de warmte van het bot in het vlees te laten zetten, waardoor het vet nog meer wordt en je een nog lekkerder stuk vlees krijgt.

Nadat je het hebt laten rusten, kun je beginnen met het snijden ervan. Snijd het vlees door het bot met één hand vast te houden en met je andere hand in de lengte langs de randen van het bot te snijden. Dit zal u helpen het bot schoon van het vlees te verwijderen.

tomahawk steak geserveerd op bord

Gebruik de marmering van het vlees als leidraad en probeer tegen het graan in plakjes te snijden. Maak deze plakjes zo dik als je wilt (persoonlijk vind ik het dik). Het is een speciaal stuk vlees, dus waarom zou je er geen decadente plakjes van afsnijden?

Steak prep tips

Haal een goede steak rub

Het is de moeite waard om de biefstuk goed te behandelen, dus probeer geen kant-en-klare winkeltakversie te gebruiken, maar probeer iets zelfgemaakts te maken. Ik raad dit kruid en kruidenwrijven aan.

Gebruik boter

Dit kan te maken hebben met je persoonlijke voorkeur, maar het toevoegen van boter is een geweldige manier om nog meer smaak aan je biefstuk toe te voegen. Het kan goed mengen met de vetten in het vlees, en het nog sappiger maken. Voeg er na het schroeien een klein beetje boter aan toe. Als de biefstuk rust, zal deze smelten en vervolgens de boter absorberen.

Investeer in een goede grillthermometer

Ik kan het belang hiervan niet genoeg benadrukken. Het is niet alleen belangrijk om de interne temperatuur van je vlees goed te krijgen, maar ook om de voedselveiligheid te garanderen. Ingebouwde thermometers in grills zijn meestal goedkoop en onbetrouwbaar, dus ik stel voor om je eigen thermometers te kopen.

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, bekijk dan grill thermometer beoordelingen gids voor een aantal betaalbare en solide opties. Nu verder met het recept!

tomahawk steak dichtgeschroeid over houtskoolgrill

Speld

5 Van 4 Stemmen

Omgekeerde Gezeefde Tomahawk Steak

Omgekeerd schroeien is de beste manier om je tomahawk steak tot in de perfectie te koken. Met een vleugje boter en BBQ-wrijven voordat je over houtskool wordt gerookt, gaat er niets boven dit stuk barbecuevlees.
Cursus Diner, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Voorbereidingstijd 10 notulen
Kooktijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 notulen
Porties 2

Uitrusting

 • BBQ Grill (Houtskool of Gas)

Ingrediënten

 • 1 Tomawhawk Biefstuk
 • 2 Oz boter
 • BBQ wrijven naar smaak
 • gemalen zwarte peper naar smaak

Aanwijzingen

 • Leg de biefstuk op een grote snijplank en laat op kamertemperatuur komen. Ik raad aan om ongeveer een uur te vertrekken.
 • Terwijl het rust, wrijf met een royale hoeveelheid zout en de door jou gekozen BBQ rub.
 • Start je grill. Als je houtskoolgrill hebt, heb je misschien een beetje tijd om de temperatuur 225 ° F te laten bereiken.
 • Stel uw houtskoolgrill in voor indirect grillen, of uw gasgrill met slechts één brander aan het ene uiteinde van de grill.
 • Leg je biefstuk op de grill, in de indirecte zone van je grill. Steek de digitale sonde vleesthermometer in de biefstuk, sluit het deksel van de grill en laat koken.
 • Laat biefstuk totdat het een interne temperatuur van 125 ° F (50 ° C) bereikt voor een medium-zeldzame afwerking, of 130 ° F (55 ° C) voor medium. De tijd die dit kost is afhankelijk van de grootte van je biefstuk, maar is vaak 30-40 minuten.
 • Op een houtskoolgrill opent u de ventilatieopeningen op uw grill om een grotere luchtstroom door de grillkamer mogelijk te maken, of voeg u meer kolen en of houtsnippers toe om de temperatuur op te voeren. Als u een gasgrill gebruikt, zet u het vuur gewoon op een schroeibeurt.
 • Eenmaal klaar, breng je de biefstuk over om direct op het vuur te zijn. Draai elke 20 seconden gedurende 3-4 minuten, of totdat de buitenste laag uw gewenste hoeveelheid korst aan de buitenkant ontwikkelt.
 • Haal van het vuur en laat 10 minuten rusten voordat je het snijdt.
 • Serveer met de topping naar keuze, zoals boter, zwarte peper en knoflook.