Hoe te vertellen wanneer ribben klaar zijn (7 eenvoudige manieren)

Wil je het geheim van perfect gegaarde BBQ-ribben weten? Hier is onze gids die door alles loopt wat u moet weten en hoe u kunt weten wanneer ribben klaar zijn.

Hoe te vertellen wanneer ribben klaar zijn

Inhoudsopgave


 1. De Bend Test
 2. De tandenstokertest
 3. De tijdtest
 4. De smaaktest
 5. De pop-uptest
 6. De Peek-a-Boo Test
 7. De Twist Test
 8. Welke temperatuur moet je ribbetjes koken op de grill?
 9. Hoe zijn onvoldoende verhitte ribben?

Het koken van varkensribbetjes is een stuk lastiger dan het lijkt. De dunne laag vlees die zich over het rek uitstrekt, maakt het moeilijk om de timing te krijgen precies goed.

Je moet de perfecte balans vinden met bbq-ribben. Ze moeten lang genoeg worden gerookt om hun vet te laten renderen, maar zonder ze zo lang te koken dat ze uitdrogen.

bbq ribben geserveerd op snijplank

Zo kunnen we dat mooie druppel-van-het-bot-gevoel krijgen waar we allemaal van houden.

In deze post ga ik alle mogelijke tests opsplitsen die je kunt doen om te weten wanneer je perfecte BBQ-varkensribbetjes klaar zijn om te eten.

Een korte opmerking: Er is vaak onenigheid over wat ‘gedaan’ eigenlijk betekent. In dit artikel ga ik voorbij wanneer het vlees veilig is om te eten. Dit is wanneer genoeg van het taaie bindweefsel en vet is afgebroken om het heerlijk te maken. Dit is in grote lijnen overeengekomen als 145 ° F / 63 ° C (bron), op welk punt de ribben prachtig zacht zijn.

Laten we beginnen met de tests!

De Bend Test

Deze methode wordt al jaren vertrouwd en blijft tot op de dag van vandaag mijn favoriet.

Het is snel en eenvoudig en klaart de klus. Plus, wie houdt er niet van om zijn handen vuil te maken tijdens het grillen?

Pak het ribbenrek op met een tang. Til het voorzichtig op en schud of stuiter het lichtjes. Let goed op hoe gemakkelijk het vlees barst of losbreekt van de botten.

Dit is een goede indicator of het vlees klaar is of niet. Hoe groter de scheur, hoe klaarer de rib.

bbq ribben buigtest
Observeren hoe ribben buigen wanneer ze met een tang worden vastgehouden, is een van de beste manieren om te weten wanneer ze klaar zijn om te eten. Foto: truebarbecue.com

Als de scheur klein is, moet je het rek iets langer terug op de grill leggen.

Deze methode kan even wennen zijn, maar als je er eenmaal grip op hebt, kijk je nooit meer achterom.

De tandenstokertest

Sommige methoden doorstaan de tand des tijds niet voor niets, en de tandenstokertest is daar een goed voorbeeld van.

Het is een van de gemakkelijkste methoden die er zijn voor het testen van gekookt vlees en is perfect voor BBQ-ribben.

Gebruik een eenvoudige tandenstoker om zachtjes in het vlees tussen de botten van het ribbenrek te prikken. Als het klaar is, glijdt de tandenstoker met heel weinig weerstand in het vlees.

Voor de zekerheid prik ik vaak een paar gaten elders in het rek. De vleesdikte kan variëren over hetzelfde stuk vlees, en je kunt nooit te zeker zijn!

We houden van de tandenstokertest omdat het je vlees er geweldig uit laat zien zonder echte schade aan het oppervlak te veroorzaken.

Maar pas op dat je je vingers niet verbrandt!

De tijdtest

Als u liever vertrouwt op eenvoudige doeltijden en temperaturen zoals u zou doen met een oven, dan kunt u eenvoudig deze regel volgen.

Varkensribbetjes moeten worden gekookt op 225 ° F op uw grill of roker. Als je babyrugribben kookt, streef dan naar tussen de 3 en 4 uur. Als u koken St Louis ribben dan heb je wat langer nodig, op zo’n 5 tot 6 uur.

Je ribben niet nogal wees er echter nog klaar voor.

Dek hierna het rooster af met BBQ-saus en kook vervolgens nog eens 10 minuten op hoog vuur, zodat de saus kan sissen en zich een weg baant in het vlees.

Door op deze manier te koken, kunnen varkensribbetjes langzaam op ideale interne temperatuur komen, voordat ze vervolgens met warmte worden geblazen om ze over de finishlijn te krijgen.

Het voor de hand liggende nadeel hier is dat het niet de meest betrouwbare methode is. Het houdt geen rekening met een aantal variabelen die van invloed kunnen zijn op hoe uw vlees kookt.

De smaaktest

Zoals de naam al doet vermoeden, omvat deze test het krijgen van een klein deel van het vlees van de grill en het proeven van de gereedheid ervan.

De Smaak Test is een geweldige manier om je eetlust op te wekken terwijl je wacht op de hoofdmaaltijd. Ook is er geen verspilling omdat je elk stuk dat je proeft kunt eten.

De keerzijde hier is dat je het risico loopt om ongekookt vlees te eten. Dit is niet alleen walgelijk om te eten, maar heeft duidelijke gevolgen voor de gezondheid en hygiëne.

Maar hé, niets gewaagd niets gewonnen… Rechts?

De pop-uptest

Deze methode is gebaseerd op het volle zicht, maar wordt veel gebruikt door experts die beweren dat het vlees dat het bot van het rek terugtrekt een goede indicator is van gaarheid.

Een goede gids is om uit te kijken naar het vlees dat ongeveer een kwart centimeter van het rek omhoog trekt.

Er is niet veel wetenschappelijks aan deze methode, maar ik vind het leuk omdat het niet gaat om het verstoren van het vlees tijdens het koken. Dit betekent dat de kookwarmte consistent moet blijven en dat je niet in de buurt van de hitte hoeft te komen.

Het meest in het oog springende probleem hier is de onbetrouwbaarheid. Vlees kan meer krimpen wanneer de temperatuur hoger is, zelfs als het midden van het vlees niet goed is gekookt.

Niet alleen dit, maar als u kookt op een lage en constante temperatuur van ongeveer 225 ° F, dan zal het vlees misschien pas laat verdwijnen. Dit kan betekenen dat het vlees te gaar als je het serveert.

De Peek-a-Boo Test

Dit is een andere visuele test, maar in plaats daarvan moet je je vastbijten in het vlees.

Wanneer je denkt dat de ribben bijna klaar zijn, snijd je in het vlees en kijk je snel.

Tekenen waar je op moet letten zijn een witte kleur die zich aan de randen ontwikkelt. Let ook op de afwezigheid van dieproze vlekken, omdat deze wijzen op bloedvlekken.

Als je je ribben hebt gerookt, is het gebruikelijk dat het vlees aan de randen roze van kleur is. Al het vlees dichter bij het midden moet echter bruin of wit zijn.

Hoewel een beetje onpraktisch, houden veel mensen van deze test omdat het je in staat stelt een breder begrip te ontwikkelen van wanneer vlees klaar is. Als je een beginnende grillkop bent, kan deze methode je helpen om vrij snel nuttige vaardigheden te ontwikkelen.

Het grote nadeel hier is echter dat zodra varkensribbetjes zijn gesneden, dat vlees wordt blootgesteld. Als ze langer moeten worden gekookt, zal het oppervlak van het blootgestelde varkensvlees of rundvlees sneller koken en misschien zelfs uitdrogen.

Dit is geen probleem als je ze in aluminiumfolie wikkelt, dus het is nog steeds een perfect goede methode als dit de door jou gekozen grillbenadering is.

De Twist Test

Ik hou van snelle en eenvoudige tests zoals deze.

De draaitest houdt eenvoudig in dat een stuk van de rib wordt afgesneden en vervolgens in het midden wordt vastgepakt. Draai het voorzichtig en kijk hoe het vlees van het bot valt.

Hoe meer het vlees losbreekt van het bot, hoe dichter het bij gekookt is.

Dit maakt dat specifieke bot niet representatief, maar is vaak een goede indicator voor hoe de rest van het rek zich ontwikkelt.


FAQ

Welke temperatuur moet je ribbetjes koken op de grill?

Als algemene regel geldt dat een temperatuur van 225°F (107°C) wordt aanbevolen bij het koken van ribben op de grill of roker. Bij deze temperatuur duurt het ergens tussen de 5 en 6 uur om de ribben gaar te hebben.

bbq ribben op houtskoolgrill

Er zijn variabelen die hierop van invloed kunnen zijn. Wikkel je bijvoorbeeld je ribben in? Kook je op een grill of een roker? 225 ° F is echter altijd een veilige gok.

In beide gevallen wordt de gewenste kooktemperatuur bepaald door uw kookmethode.

Als je de luxe van tijd hebt, kun je de grill op laag en langzaam zetten. Als je een beetje onder tijdsdruk staat, kun je de temperatuur een beetje opvoeren om de dingen een lange tijd te versnellen. Als je dit doet, loop je het risico dat het vlees uitdroogt, dus probeer ze te BBQ-roken als je kunt.

Zie mijn gids voor het roken van vlees en temperaturen.

Over het algemeen moeten ribben worden gegrild op een minimumtemperatuur van 190 ° F (88 ° C). Dit is de ideale temperatuur die alle bindweefsels afbreekt die verantwoordelijk zijn voor hun gebrek aan gevoeligheid. Het koken van je ribben op de houtskoolgrill op een temperatuur van 225 ° F zal ze echter niet noodzakelijkerwijs zacht maken.

U kunt deze stappen volgen om uw ribben zo zacht mogelijk te krijgen:

 1. Rook ze 3 uur uitgepakt
 2. Kook nog eens 2 uur, dit keer gewikkeld in folie
 3. Kook nog een uur, gewikkeld in de folie, maar dit keer op een hoger vuur

In tegenstelling tot een houtskoolgrill is een gasgrill ideaal om snel te koken. Je zult hier dus zeker met hoge temperaturen werken. Maar zoals het geval is met een houtskoolgrill, zorgt een constante hitte van 225 ° F (107 ° C) ervoor dat uw ribben koken voor een periode van ongeveer 6 uur.

Onnodig te zeggen dat de temperatuur ook wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals of de ribben in een folie zijn gewikkeld of niet.

Maar omdat gasgrills ideaal zijn voor snel koken, hoeft u niet te werken met de standaardtemperatuur van 225 ° F (107 ° C). In plaats daarvan kunt u de temperatuur verhogen tot 325 ° F (163 ° C) en de ribben koken op een uitgepakt rek. Op deze manier heb je slechts zo’n 1 tot 2 uur nodig om veel van het bindweefsel te breken, waardoor ze taai worden.

Pas na ongeveer 2 uur op voor een diepe kleur en wikkel ze in een folie om wat stoom te laten ontsnappen. Je kunt ze dan terugbrengen naar de grill en 1 tot 2 uur of zo koken.

bbq rib schotel koken op grote grill

Hoe zijn onvoldoende verhitte ribben?

Kleur

Ribben die klaar zijn om te eten, moeten een bruine of witte kleur hebben. Ze kunnen een beetje roze zijn in de buurt van het oppervlak, maar het midden van het vlees moet altijd wit of bruin zijn.

Gevoel en textuur

De ribben moeten gemakkelijk loskomen van het bot wanneer je ze met je tanden scheurt (bron). Er kan ook een licht krakend geluid zijn.

Smaken

De smaak zal variëren afhankelijk van het type vlees. Gekookte ribben zullen echter zacht en zoet van smaak zijn.