Oranje hout om te roken

Orangewood is een onderschat rokend fruithout dat je gerookte kip, kalkoen of zalm naar een hoger niveau tilt. Ontdek vandaag nog hoe je deze prachtige citrus rokende houtsnippers kunt gebruiken.

oranje hout om te roken

Inhoudsopgave


  1. Wat is Orange Wood?
  2. Oranje Hout Kenmerken
  3. Hoe oranje hout te gebruiken
  4. Beste vlees om te roken met oranje hout

Wanneer de meeste mensen denken aan fruithout dat je kunt gebruiken om te roken, denken ze aan de meest voorkomende zoals perzik, appel en kers. Oranje hout wordt niet zo vaak genoemd, misschien omdat sinaasappelbomen alleen in delen van de Verenigde Staten groeien.

Dat betekent echter niet dat oranje hout geen goede keuze is wanneer u uw roker aansteekt. Hier is uw gids voor het opnemen van deze heerlijke, zij het minder bekende, brandstofkeuze in uw barbecueplannen.

Wat is Orange Wood?

Sinaasappelhout is hout dat afkomstig is van de sinaasappelboom, een soort citrusboom. In de Verenigde Staten groeien sinaasappelbomen voornamelijk in warmere staten zoals Californië, Texas en Florida, waar het gebruikelijker is om oranje hout te gebruiken voor het roken van vlees.

Oranje hout is erg populair, vooral in Florida barbecue, maar pitmasters in het zuiden van de Verenigde Staten vertrouwen graag op dit zoete, milde hardhout.

Oranje Hout Kenmerken

Een van de meest onderscheidende aspecten van sinaasappelhout is de smaak. Net als andere fruitsoorten geeft sinaasappelhout een milde, lichtzoete smaak af wanneer je het in de roker verbrandt. Het geeft echter ook een licht zure citrussmaak die je niet krijgt van andere fruithoutsoorten. Om die smaak te versterken, bereid je je vlees met een citrusmarinade.

Naast de citrus hint in de smaak van het vlees, geeft sinaasappelhout ook een licht citrusachtig aroma af als het verbrandt. Je tuin ruikt naar een citrusboomgaard!

Een ander onderscheidend kenmerk van oranje rokend hout is de kleur. Terwijl het brandt, zal sinaasappelhout voedsel een goudgele tint geven vanwege de lichte kleur van het hout.

Zoals de meeste fruithouten brandt sinaasappel gestaag, maar het brandt niet zo lang als eikenhout en ander hardhout. Het is geen goede keuze voor stukken vlees die lang moeten koken, zoals brisket.

Hoe oranje hout te gebruiken

De meest voorkomende vormen van oranje hout zijn spaanders en brokken. Deze werken goed bij elektrische en propaanrokers. Je kunt oranje houtpellets vinden als je thuis een pelletroker hebt. Oranje houten planken zijn een andere geweldige optie voor de roker omdat ze je in staat stellen om meer delicaat voedsel zoals vis te roken.

Je kunt oranje hout op zichzelf gebruiken om hout te roken of het te mengen met andere houtsoorten. De zoete smaak kan helpen om meer scherpe houtsoorten, zoals hickory, in evenwicht te brengen.

Als je niet in een gebied woont waar sinaasappelbomen overvloedig aanwezig zijn, kan het mengen van sinaasappel met andere houtsoorten je helpen de smaak van sinaasappelhout te krijgen zonder veel geld uit te geven, omdat het duur is om het buiten het zuiden of Californië te kopen.

Beste vlees om te roken met oranje hout

Sinaasappelhout combineert het beste met wit vlees dat een delicate smaak heeft.

Je kunt oranje hout gebruiken om gevogelte te roken, of je nu een hele kip rookt of gewoon een kalkoenborst. Gebruik een marinade op basis van citrusvruchten of wrijf op het vlees om de smaak te maximaliseren.

Sinaasappelhout werkt ook goed met mildere stukken varkensvlees, zoals karbonades. Alles wat je op het fornuis zou koken met een citrusmarinade combineert goed met oranje hout.

Je kunt zelfs oranje hout gebruiken voor vissen. Zalmsteaks passen heel goed bij de subtiele citrussmaak van brandende sinaasappel.

Als je het geluk hebt om ergens te wonen waar je gemakkelijk oranje houten brokken voor je roker kunt krijgen, is het gebruik ervan een geweldige manier om wat zoetheid toe te voegen aan je volgende maaltijd.