Perzikhout om te roken

Peachwood is een prachtig rokend hout met een uitgesproken zoete smaak die perfect wordt gecombineerd met gerookte zalm, geglazuurde ham of gevogelte. Ontdek vandaag nog hoe u perzik rookhout kunt gebruiken voor uw roker of grill in de achtertuin.

perzikhout om te roken

Inhoudsopgave


  1. Wat is Peach Wood?
  2. Kenmerken van perzikhout
  3. Hoe perzikhout te gebruiken
  4. Beste vlees om te roken met perzikhout

Fruitbomen zoals de perzik zijn verrassend goede houtsoorten om te roken. Hun van nature zoete smaken in combinatie met de rokerigheid van het kookproces zorgen uiteindelijk voor een heerlijke maaltijd.

Je vraagt je misschien af waar perzikhout goed voor is. Wat maakt het anders dan andere barbecue fruit houtsoorten? Gelukkig hebben we een gids samengesteld met alles wat u moet weten over het gebruik van dit specifieke hout in uw roker.

Wat is Peach Wood?

Peachwood komt van de perzikboom, een soort fruitboom afkomstig uit China, maar is nu wereldwijd wijdverspreid. Peachwood is verrassend sterk voor hout van een fruitboom, waardoor het nuttig is voor houtbewerking en barbecue.

Peachwood heeft een matige hardheid, wat betekent dat het duurzaam genoeg is om in de roker te gaan, maar niet zo hard is als walnoot of eikenhout.

Kenmerken van perzikhout

Het meest onderscheidende kenmerk van perzikhout is de smaak. Wanneer je vlees kookt over perzikrook, absorbeert het de rijke, fruitige, zoete smaak die het hout afgeeft. Het zal subtiel smaken als perziken, hoewel niet overweldigend. Hoe langer je er vlees overheen kookt, hoe sterker de smaak.

Het aroma is vergelijkbaar met de smaak. Peachwood ruikt erg zoet als het brandt, wat betekent dat je BBQ bijna ruikt alsof je een dessert maakt.

Terwijl het brandt, geeft perzikhout geen erg kleurrijke rook af. Je eten zal donkerder worden, maar het zal geen onderscheidende tint krijgen zoals bij kersen.

Net als de meeste andere hardhoutsoorten kan perzikhout enkele uren gestaag branden.

Hoe perzikhout te gebruiken

Peachwood is ongelooflijk veelzijdig. U kunt het gebruiken in pellet-, chip-, chunk- of splitlog-vorm, afhankelijk van het beste formaat voor uw roker.

Voordat je perzikhout in je roker kunt doen, moet het worden uitgehard. Dit is geen probleem als je je hout uit de winkel haalt, maar als je wat boomstammen uit je achtertuin hakt, kun je ze niet meteen in je roker gooien. In plaats daarvan moet je ze drogen en laten rijpen, soms een paar maanden.

Peachwood is een geweldig hout om op zichzelf te gebruiken, zelfs als je een beginnende pitmeester bent die zich zorgen maakt over het overweldigen van je vlees met te veel rook. Dat komt omdat de mildheid ervan erg vergevingsgezind is. Je kunt perzikhout ook mengen met andere, sterkere houtsoorten zoals hickory om de smaken in evenwicht te brengen.

Een ding om in gedachten te houden voordat je naar de winkel rent om perzikhout te krijgen, is dat het vrij duur en zeldzaam is. Je beste gok voor het inkopen van sommige is om rond te vragen naar lokale producenten.

Beste vlees om te roken met perzikhout

Peachwood werkt met zowat elk vlees, maar het combineert het beste met licht, mild vlees.

Heb je ooit gehoord van het samen koken van karbonades en perziken voor het zondagse diner? Als je dat hebt gedaan, zal het geen verrassing zijn om te horen dat perzikhout goed samengaat met varkensvlees. De zoetheid van het hout brengt de natuurlijke rijkdom van het vlees naar voren. Om deze reden is peachwood ook een van de beste houtsoorten voor het roken van ham.

Peachwood is een geweldige keuze voor het roken van pluimvee zoals kip en kalkoen. Gevogelte heeft een milde smaak die sterke houtsoorten zoals hickory zullen maskeren.

Peachwood werkt ook goed met meer bittere stukken vlees, zoals wild hertenvlees, omdat het helpt om een deel van de natuurlijke bitterheid in evenwicht te brengen.

Zodra u perzikhout kunt kopen, is het een veelzijdig hulpmiddel. Je kunt het gebruiken met veel stukken vlees en het mengen met andere houtsnippers om je rookervaring te personaliseren.