Smoker WaterPans (Hoe ze te gebruiken? Waarom ze werken)

Het toevoegen van water aan je roker lijkt misschien contra-intuïtief, maar het gebruik van een waterpan is een van de beste manieren om de temperatuur van je roker onder controle te houden en tegelijkertijd te voorkomen dat je voedsel uitdroogt.

Ontdek waarom u een rookwaterpan moet gebruiken, hoe u deze moet gebruiken en wanneer u deze moet gebruiken.

Hier is alles wat u moet weten over rokerswaterpannen.

waterpan in houtskoolgrill

Inhoudsopgave


  1. Waterpan vs druppelpan: Wat is het verschil?
  2. Waarom een rookwaterpan gebruiken?
  3. Waar zet ik een waterpan in mijn roker?
  4. Kun je water op smaak brengen in een waterpan?

Waterpan vs druppelpan: Wat is het verschil?

Veel mensen verwarren waterpannen en druppelpannen, maar deze verwarring kan gemakkelijk worden opgehelderd.

Druppelpannen worden meestal direct onder uw voedsel geplaatst om eventuele afvloeiing op te vangen. Meestal werkt dit door vet te vangen dat in uw voedsel is gebleven en afdruipt, of vet dat zich heeft gevormd. Ze zijn nuttig omdat ze kunnen voorkomen dat vet of vet je kolen of vlammen raakt, het verminderen van het risico op opflakkeringen.

Ze helpen ook voorkomen dat vet je waterpan raakt en het in olie coat, wat op zijn beurt verdamping zou voorkomen.

Waterpannen hebben de neiging om bovenop je warmtebron te zitten en hebben de primaire functie van het genereren van vocht en stoom om te voorkomen dat je vlees uitdroogt.

Het zijn waterpannen waar we vandaag in geïnteresseerd zijn. Laten we erin gaan!

waterpan in offset rokers rookkaas

Waarom een rookwaterpan gebruiken?

Het gebruik van een waterpan in uw roker is een bewezen manier om het roken van uw barbecue thuis te verbeteren. Hier zijn de belangrijkste manieren waarop:

Temperatuurregeling

Waterpannen helpen om de kooktemperaturen van uw roker te stabiliseren. Dit komt omdat water niet boven de kooktemperatuur van 212 ° F of 100 ° C kan komen, ongeacht hoe heet u uw roker probeert te maken.

Doel rooktemperaturen zijn meestal rond de 225 ° F. Het water koelt af als het verdampt, wat kan helpen de warmteniveaus in een roker te verminderen als het verdampt.

Evenzo, omdat water langer duurt dan lucht om af te koelen, als de temperatuur van uw roker begint te dalen, kan de hete stoom uw lucht helpen op doeltemperatuur te blijven.

Kan u helpen indirecte warmte te gebruiken

Een waterpan kan boven uw kolen worden geplaatst, wat kan helpen uw voedsel te beschermen tegen direct koken. Dit zal helpen om langzamer en gelijkmatiger naar de doeltemperatuur te stijgen.

waterpan onder roosters die druppels opvangen

Beschermt vlammen en kolen

Flare-ups zijn de vloek van het leven van elke pitmaster of grillfan en kunnen gemakkelijk elk stuk vlees verpesten dat je bloed, zweet en tranen hebt om zo perfect mogelijk te bereiden.

In houtskoolgrills of rokers worden opflakkeringen vaak veroorzaakt door vet of vet dat van voedsel afvloeit en de kolen en vlammen raakt. Hoewel de primaire functie van druppelpannen hiervoor is, helpen waterpannen verdere bescherming toe te voegen als er vet op zijn pad komt.

Voer vocht op

Het vocht dat door de waterpannen wordt gegenereerd, kan helpen bij het creëren van een vochtige kookomgeving. Dit vocht kan op zijn beurt het vlees koelen en helpen langzamer te koken. Dit geeft op zijn beurt de bindweefsels en het vet in het vlees meer tijd om te renderen en te smelten, waardoor het vochtig blijft.

Verbetert de smaak

Wanneer waterdamp condenseert op het oppervlak van je vlees, creëert het een oppervlak waar rook aan kan kleven. Door meer rook aan het oppervlak van je vlees te laten hechten, zal de smaak ervan verbeteren (bron) en zelfs helpen om het ideale te creëren BBQ rookring.

Kan helpen de prestaties van elektrische rokers te verbeteren

Omdat de luchtstroom veel beperkter is bij elektrische rokers, is vlees gevoeliger voor uitdroging. Waterpannen kunnen dit helpen verminderen door meer vochtigheid toe te voegen aan de rokersomgeving.

water in de grillwaterpan gieten

Waar zet ik een waterpan in mijn roker?

De plaatsing van de waterpan wordt grotendeels bepaald door het typee van roker die je hebt.

Verschillende rokers hebben verschillende roostergroottes en ook verschillende builds zullen een grote invloed hebben op de luchtstroom.

Omdat waterpannen kunnen helpen om stralingswarmte te genereren, is het ideaal om ze direct boven je kolen te plaatsen en onder je vlees ideaal.

Als u een omgekeerde stroom of offsetroker gebruikt, is dit niet mogelijk omdat uw warmtebron zich niet in dezelfde kamer bevindt als uw voedsel. Probeer het in dit geval tussen je vlees- en vuurdoos op de kookroosters te plaatsen, zodat het de luchtstroom van warmte naar voedsel onderschept.

Als u een gasgrill gebruikt, plaatst u deze direct boven de branders die u gebruikt voor warmte en stelt u de grill in voor koken met 2 zones (indirect grillen). Plaats je voedsel boven de inactieve branders.

Sommige gasgrills komen waterpannen bevestigd aan de chiphouder. Als je dat accessoire niet hebt, geen zorgen. Gebruik gewoon een aluminium pan. Afhankelijk van de grootte van je grill, kan een aluminium broodpan alles zijn wat je nodig hebt.

Als u een houtskoolgrill gebruiken als roker, ingesteld voor koken met twee zones. Plaats de houtskool aan één kant van de grill en plaats een wegwerpaluminium naast de houtskool. Leg houtbrokken op de kolen en vul de waterpan ongeveer halverwege.

Een andere optie voor houtskoolgrills is om de waterpan over de houtskool te plaatsen, afhankelijk van de grootte van je grill. Een aluminium pan werkt ook geweldig voor deze opstelling.

Kun je water op smaak brengen in een waterpan?

Ik raad aan om gewoon heet water in de pan te gebruiken. Sommige mensen stoppen graag wijn, bier, kruiden, sap en andere smaakstoffen in de waterpan, maar eerlijk gezegd verbetert het de smaak van het voedsel niet. Het kan heerlijk ruiken, maar het is echt een “feel good” ding dat niets belangrijks doet voor de smaak van het voedsel zelf.

Wanneer je de waterpan vult, pas dan op dat je niet spat en vul hem niet te veel. Controleer het waterniveau regelmatig en als het bijna op is, voeg dan meer warm water toe. Gebruik geen koude… het zal de grilltemperatuur te veel verlagen.