Walnoothout om te roken

Walnoot rokend hout is een van ’s werelds meest robuuste houtsnippersoorten dankzij het sterke aroma en de lange verbrandingstijd. Ontdek hoe je walnoothout kunt gebruiken voor je volgende barbecue cook-off.

walnoothout om te roken

Inhoudsopgave


  1. Wat is Walnoothout?
  2. Walnoot hout kenmerken
  3. Hoe walnoothout te gebruiken
  4. Beste vlees om te roken met behulp van walnoothout

Walnoothout is een van de meest voorkomende houtsoorten die je in de winkel vindt als je een voorraad inslaat voor je roker. Dit hardhout is een uitstekende keuze om een sterke smaak uit je roker te halen. De sleutel tot roken met walnoothout is echter het begrijpen van de kenmerken ervan en in welke situaties het geschikt is om het te gebruiken.

Als je niet zeker weet hoe je walnoothout in je roker moet gebruiken of gewoon een opfriscursus wilt over de beste houtsoorten die er zijn, is hier je definitieve gids voor walnoothout.

Wat is Walnoothout?

Walnoothout is afkomstig van de walnootboom, een soort notenboom die inheems is in gematigde zones van het noordelijk halfrond, waaronder de Verenigde Staten.

Walnoothout kan afkomstig zijn van twee soorten walnootbomen: de zwarte walnoot en de Engelse walnoot. Voor roken gebruiken de meeste fabrikanten Engelse walnoot omdat zwarte walnoot wordt gebruikt in meubels, maar zorg ervoor dat u dit dubbel controleert. Hoewel de zwarte walnoot iets bitterder is, hebben de twee houtsoorten een vergelijkbaar smaak- en rookprofiel.

Walnoot hout kenmerken

Het meest onderscheidende kenmerk van walnoot rokend hout is waarschijnlijk de smaak. Walnoot heeft een sterke, bittere smaak die geen enkel ander hout repliceert. Vooral zwarte walnoot heeft een sterke, onderscheidende, bittere smaak.

De rook heeft een zeer sterke, licht scherpe geur. Zowel qua smaak als geur is walnoothout een houtsoort die zijn aanwezigheid kenbaar maakt. De bitterheid en zuurgraad in walnoot komen beide van het looizuur dat in de boom aanwezig is.

De kleur van walnoothoutrook is niets bijzonders. Het maakt vlees gewoon donkerder op dezelfde manier als elk ander hout. De smaak en het aroma zijn veel onderscheidender. Sommige rokers zeggen dat de rook een unieke zware, olieachtige textuur heeft.

Tot slot is walnoothout ideaal voor lange rookbeurten omdat het lang hard kan branden. Het is een van de hardste houtsoorten die bij rokers worden gebruikt, waardoor het bestand is tegen verbranding.

Hoe walnoothout te gebruiken

Het meest voorkomende formaat dat u walnoothout kunt kopen, zijn brokken, waardoor het ideaal is voor propaan- of elektrische rokers. U kunt ook gesplitste logboeken vinden voor uw offsetroker.

Als je zelf walnoothout probeert te hakken voor je roker, probeer het dan eerst te laten rijpen. Veel pitmasters geven de voorkeur aan walnoothout dat minstens een jaar, zo niet twee, heeft gerijpt, omdat dat een deel van de bitterheid vermindert.

De meeste pitmasters raden niet aan om walnoothout alleen in je roker te gebruiken. Meng het in plaats daarvan met een milder hout zoals pecan of appel om de smaak in evenwicht te brengen.

Beste vlees om te roken met behulp van walnoothout

Vanwege de sterke bittere smaak van walnoothout, zijn de beste vleessoorten die zelf sterk genoeg zijn. Mild vlees zoals gevogelte zal worden overweldigd.

Walnoothout werkt goed met wild zoals hert omdat de bitterheid van het hout de rijke gaminess van het vlees doorsnijdt.

Walnoothout werkt ook goed met stukken rundvlees. Het roken van wat steaks over walnoot is een geweldige manier om je diner te verhogen.

Varkensvlees is een veelzijdige vleessoort die goed past bij bijna elke houtsoort, inclusief walnoot. De natuurlijke zoetheid van het vlees balanceert de bitterheid van het hout.

Hoewel veel pitmasters walnoothout vermijden dankzij de sterke bittere smaak, kun je het in je routine opnemen als je het mengt met andere houtsoorten en het combineert met het juiste vlees.