Wat is een Offset Smoker? [Barbecue Smoking Guide]

Offset rokers bieden perfect barbecue gerookt voedsel dankzij hun unieke vuurhaard setup en luchtstroomsysteem. Ontdek hoe fornuizen in de achtertuin werken en hoe je de jouwe kunt instellen met onze eenvoudige offset rookgrillgids.

barbecue houtskool offset roker

Inhoudsopgave


 1. Hoe te koken met een offset roker
 2. Waar te letten bij een offsetroker
 3. Voordelen van een Offset Smoker
 4. Nadelen van Offset Rokers

Zeer weinig stukjes kookgerei zullen uw reputatie als ontluikende pitmeester net zo goed verbeteren als een goede BBQ-offsetroker. Grills zijn misschien de go-to van veel mensen voor barbecue-apparatuur, maar de populariteit van rokers neemt zeker toe en is te vinden in achtertuinen in Noord-Amerika en Europa.

Offsetrokers werden oorspronkelijk ontwikkeld in Texas en Oklahoma, door olieveldarbeiders. Gestationeerd in afgelegen gebieden, en met enorme stalen vaten tot hun beschikking, begonnen ze hun eigen diy offset rokers te produceren,

Het ontwerp van de offsetroker was gebaseerd op traditionele bakstenen BBQ-putten, waarbij het vuur in de ene kamer wordt gestationeerd en de resulterende rook vervolgens naar de volgende kamer wordt getrokken en door het vlees wordt geleid.

Deze aanpak is te zien in moderne ontwerpen, waarbij de hoofdkamer zich in het midden van de roker bevindt en vervolgens een bijgevoegde vuurhaard heeft waar de warmtebron zich bevindt. Deze bijlage is waar de term ‘offset’ in het spel komt.

Het vuur opzij zetten in plaats van direct onder het vlees te zitten, heeft een aantal voordelen. Een daarvan is dat de warmtebron die verder weg wordt geplaatst, betekent dat het vlees langzaam kan koken.

Het andere voordeel is dat de rook effectief door het gemiddelde naar de uitlaatschoorsteen wordt getrokken, waardoor deze rond het vlees kan wervelen en het met smaak kan doordrenken.

Hoe te koken met een offset roker

houtskool offset roker op terras

Een van de meest iconische stukken vlees ter wereld is brisket, dus waar kun je beter beginnen met het illustreren van de kracht van offsets dan hier?

Voordat u aan de slag gaat, moet u uw roker op smaak brengen. Voor de onbekende is dit geen proces van ‘kruiden’ met zout, maar eerder een middel om een dunne laag bescherming over de roker te creëren om roest of algemene slijtage te helpen voorkomen.

Ik heb hier een hele gids over geschreven, dus zorg ervoor dat je mijn gids bekijkt over hoe je een offset-roker kunt kruiden.

Je begint met het aansteken van je kolen en hout in de vuurhaard, zodat de warmte wordt gecompenseerd door de hoofdkamer. Dit betekent dat de rook en warmte het vlees langzaam zullen koken en vervolgens de kamer verlaten via de schoorsteen of ventilatieopening aan de bovenkant.

Dit is waar offset roken echt tot zijn recht komt. Deze stroom van warmte en rook is wat veel gerookt voedsel zijn iconische schors en rookringen geeft.

Temperatuurniveaus worden gedaan door de luchtstroom door de roker te regelen, wat wordt gedaan door de ventilatieopeningen op de roker aan te passen. Deze worden meestal de dempers genoemd en bestaan uit een inlaatdemper die aan de onderkant van de roker is geplaatst en een uitlaatdemper aan de bovenkant.

Door deze dempers te openen, kan er meer zuurstof in en uit de roker stromen, waardoor de vlammen zullen oplaaien en de temperatuur in de kamer zal stijgen.

Het is belangrijk wanneer u uw roker aansteekt om te beginnen met uw dempers op breed, en als het vuur begint te branden, kunt u zich van daaruit aanpassen. Ik raad aan om een goede grillthermometer te kopen om de temperaturen te controleren en je te helpen naar de heilige grond van 225 ° F te gaan voor goed BBQ-roken.

Steek je roker aan met goede houtskool en een schoorsteenstarter, net zoals je zou doen bij het aansteken van een houtskoolgrill, en zorg ervoor dat je de sintels gelijkmatig in de vuurhaard verspreidt. Sluit het deksel en laat de roker opwarmen voordat je je vlees in de roker legt. Zorg ervoor dat het deksel gesloten is.

Als je de temperatuur overschrijdt, stel je de dempers eenvoudig in door ze iets te sluiten. Als dit de eerste keer is dat je ventilatieopeningen gebruikt, zal het een beetje oefening vergen als je leert hoe je roker op deze tweaks reageert.

Evenzo, als uw temperatuur te laag blijft ondanks dat de ventilatieopeningen wijd open staan, overweeg dan om meer houtskool toe te voegen.

Zodra je ervoor hebt gezorgd dat de temperatuur van de roker op 225 ° F is, raad ik aan om houtsnippers aan de kolen toe te voegen. Gearomatiseerde houtsnippers zijn een geweldige manier om de smaak van je vlees te verbeteren.

Waar te letten bij een offsetroker

Zoals met elk type product dat een golf van populariteit heeft ervaren, zijn er veel goedkopere versies beschikbaar en als u niet weet waar u op moet letten, kunt u worden betrapt. Dit is waar u op moet letten bij het kopen van een offsetroker.

De Build

Goed BBQ roken draait om het handhaven van consistente temperaturen voor een lange periode van tijd. Eventuele schommelingen in de luchtstroom of warmteverlies kunnen dit aanzienlijk verstoren. Als gevolg hiervan is het absoluut noodzakelijk dat de roker is gemaakt met de hoogste kwaliteit bouw, zonder luchtlekken.

Zorg ervoor dat je iets krijgt dat een goede isolatie garandeert. Besteed speciale aandacht aan hoe efficiënt het deksel sluit en hoe goed de vuurhaard afsluit. Let ook op de afdichting tussen de vuurhaard en de hoofdkamer.

De grootte

Sommige van de beste BBQ-vlees is ook het grootste. Of het nu gaat om brisket, een rek met ribben of zelfs een hele kip. Als je dit soort koken wilt repliceren, heb je iets nodig dat groot genoeg is om dit te accommoderen, evenals ruimte om een goede luchtstroom rond het vlees mogelijk te maken.

Voordelen van een Offset Smoker

Offset rokers zijn veruit mijn favoriete type roker. Dit is waarom …

 • De positionering van de vuurhaard zorgt voor een uitstekende lucht- en rookstroom door de kamer.
 • De positionering van de vuurhaard betekent ook dat u de kolen kunt stoken of meer houtsnippers of houtskool kunt toevoegen zonder de temperaturen in de hoofdkamer te verstoren.
 • De overgrote meerderheid van offsetrokers biedt grote kookruimte, waardoor u veel voedsel in één batch kunt koken.
 • Omdat het op houtskool wordt aangedreven, is er lang niet zoveel onderhoud nodig als voor gas- of elektrisch aangedreven eenheden. Terwijl gasgrills of rokers regelmatig moeten worden afgesteld, hebben offsetrokers alleen kruiden nodig voor gebruik en daarna elk jaar. Bovendien betekent hun analoge samenstelling dat er minder componenten zijn die kwetsbaar zijn voor falen of breken.
 • Ze kijken ook gewoon… cool, toch?

Nadelen van Offset Rokers

 • Temperaturen zijn zo afhankelijk van een goede warmte-isolatie dat goedkope of kwalitatief slechte constructies gegarandeerd bijna nutteloos zijn.
 • Het kan lang duren voordat ze opwarmen en soms tot een uur nodig hebben om de ideale kooktemperatuur te bereiken.
 • U moet de temperaturen consequent controleren. Veel moderne temperatuurvoelers kunnen echter op afstand worden gebruikt, wat betekent dat u niet altijd aan de rokerskant hoeft te zijn.
 • Er komt veel vaardigheid en geduld bij kijken. Hoewel dit is waar barbecue over gaat, kan het voor veel nieuwkomers ontmoedigend zijn.