Wat zijn riblets? (Gids &roken recept)

Gerookte varkensribbetjes zijn een verslavend BBQ-voorgerecht gemaakt van delen van het ribbenrek die vaak worden weggegooid. Maar geloof me, deze slechte jongens zijn knapperig, pittig en verslavend!

gerookte varkensribbetjes recept 1

Inhoudsopgave


 1. Wat zijn varkensribbetjes?
 2. Hoe smaken varkensribbetjes?
 3. Hoe varkensribbetjes te kopen
 4. Hoe varkensribbetjes te bewaren
 5. Recept voor varkensribtjes
 6. Gerookte varkensribbetjes
 7. FAQ

Hier is alles wat je moet weten over de prachtige vleessnack en hoe je ze kunt maken met ons onfeilbare BBQ-ribletrecept.

gerookte bbq varkensribbetjes geserveerd op bord

Wat zijn varkensribbetjes?

Dat klopt, deze zijn anders dan gewone varkens- of rundvleesribbetjes, hoewel je de verwarring zou vergeven.

Riblets worden gemaakt van gewone varkensribbetjes door het ribbenrek in de lengte door te snijden. De twee resulterende platen ribben worden vervolgens versneden om kleine ribstukjes te maken.

Ze kunnen ook worden gemaakt van de afgedankte ribdelen die slagers maken bij het trimmen van ribben.

Dit maakt ze meer snackachtig en beter geschikt voor het maken van party food snacks. Het geeft je ook een betere dekking voor je BBQ-saus of rub.

Riblets moeten niet worden verward met ‘ribtips’, die eigenlijk afkomstig zijn van de beenloze strook vlezige tips die zijn afgesneden van Ribben in St Louis-stijl.

Riblets zijn anders omdat ze afkomstig zijn van de ronde botuiteinden van het ribbenrek, die vaak door slagers worden weggegooid bij het trimmen van varkensribbetjes omwille van de presentatie.

Omdat riblets in wezen afkomstig zijn van weggegooide stukjes varkensribbetjes, zijn ze vaak vrij goedkoop om te kopen. Ze zijn ook extreem gemakkelijk te koken, maar zijn bijna gegarandeerd een BBQ-feesthit.

bbq gerookte ribjes geserveerd met bbq saus

Hoe smaken varkensribbetjes?

Omdat het in wezen varkensribbetjes zijn, smaken ze bijna precies zoals je zou verwachten. Elke variëteit hangt af van welke BBQ-saus of rub je gebruikt.

Omdat ze echter kleiner zijn en soms minder vlees bevatten, lenen ze zich heel goed voor het vormen van een knapperige textuur. In dit opzicht lijken ze behoorlijk op kippenvleugels, waarbij ze secties van mals en sappig vlees kunnen hebben en vervolgens verslavende crunchtips en -uiteinden hebben. Knapperig maar mals, en in kleine BBQ-voorgerechtvorm. Ze zijn de perfecte rommelige hapjes.

wat zijn varkensribbetjes

Hoe varkensribbetjes te kopen

Je kunt ze soms al bereid vinden, maar het is meer dan waarschijnlijk dat je gewone varkensribbetjes moet krijgen. Je kunt je slager vragen om varkenslenderugribben doormidden te snijden om twee plakken te maken, en je kunt de rest dan thuis doen.

Hoe varkensribbetjes te bewaren

Zoals veel vleesstukken, kunnen ribbetjes tot drie dagen in uw koelkast worden bewaard. Ze moeten strak verpakt zijn, maar moeten binnen die periode prima meegaan.

Als je ze moet invriezen, gaan ze tot drie maanden mee in een strakke plastic verpakking.

Als je ze al hebt gekookt, kunnen ze maximaal een paar dagen in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard.

omgekeerde gebakken varkensribbetjes

Recept voor varkensribtjes

Deze varkensribbetjes zijn bedekt met een dikke laag heerlijk zoete BBQ-saus en langzaam gerookt om je val-van-het-bot goedheid te geven.

Sommige mensen koken deze in de oven, maar ik rook ze liever en werk ze af met een snelle schroeibeurt.

Het proces voor dit recept verschilt niet veel van de stappen voor mijn 3-2-1 ribs recept, waar sommigen van jullie misschien bekend mee zijn.

Snelle tip: dit recept vereist enige kennis over indirect grillen en koken met 2 zones, dus als je dat nog niet eerder hebt geprobeerd, bekijk dan mijn gids over hoe je op indirecte warmte kunt grillen.

gerookte varkensribbetjes recept 1

Speld

4.41 Van 15 Stemmen

Gerookte varkensribbetjes

Gerookte varkensribbetjes laag en langzaam gekookt om je heerlijk malse, van het bot vallende ribuiteinden te geven. Perfect voor een verslavende BBQ party traktatie of voorgerecht!
Cursus Voorgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Dieet Glutenvrij
Voorbereidingstijd 20 notulen
Kooktijd 5 uren
Totale tijd 5 uren 20 notulen
Porties 8 volk

Ingrediënten

 • 2 Platen varkensribbetjes in kleine ribletgrootte gesneden
 • BBQ saus
 • BBQ wrijven

Aanwijzingen

 • Stel uw grill in voor indirect grillen of koken met 2 zones en streef naar een kooktemperatuur van 225 ° F (107 ° C).
 • Plaats de ribben op de indirecte zone, botgrootte naar beneden.
 • Kook laag en langzaam gedurende 3 uur ononderbroken
 • Verwijder ribbetjes van de grill en wikkel in folie. Doe dit door de riblets met de botzijde naar beneden in aluminiumfolie te plaatsen en een zakje te maken. Giet 1/2 kopje appelcider in de folie en over de ribbetjes. Sluit het zakje goed en plaats het terug op de grill uit de buurt van de vlammen. Kook nog een uur.
 • Verwijder na een uur de ingepakte ribben van de grill. Pak ribbetjes uit en haal uit het foliezakje. Gebruik een BBQ-borstel om BBQ-saus over de ribbetjes te wrijven. Royaal aanbrengen aan alle kanten van de ribbetjes.
 • Leg ribbetjes terug op de grill, dit keer niet in het foliezakje. Plaats nog steeds op de indirecte zone van de grill, uit de buurt van directe hitte. Kook nog 30 minuten. De saus had iets op de ribbetjes moeten gaan koekeloeren.
 • Breng na 30 minuten ribben over naar de directe zone. Schroei ongeveer 30 seconden. Hierdoor moeten de ribbetjes licht krokant worden.
 • Verwijder ribbetjes van de grill en breng over naar een vers aluminium etui. Laat 10 minuten rusten om de sappen zacht te laten blijven maken.

FAQ

Wat zijn riblets precies?

Riblets worden gemaakt van gewone varkensribbetjes door het ribbenrek in de lengte door te snijden en vervolgens in kleinere stukjes. Ze kunnen ook worden gemaakt van de afgedankte ribdelen die slagers maken bij het trimmen van ribben. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk te koken en zijn een geweldig barbecue-voorgerecht.

Zijn riblets zonder been?

Riblets zijn niet zonder been. Ze worden gevormd uit de afgedankte stroken bot die overblijven nadat een ribbenrek is bijgesneden. Ribjes worden vaak verward met ‘ribtips’, die vaak zonder been zijn. In veel recepten worden riblets en tips door elkaar gebruikt.

Zijn riblets rund- of varkensvlees?

Zowel rundvlees als varkensvlees kunnen worden gemaakt in ribben, hoewel varkensvlees veel vaker voorkomt. In de Amerikaanse BBQ-keuken verwijst ‘ribs’ meestal naar varkensvlees, maar kunnen ze ook worden gebruikt voor rundvlees.