Week je houtsnippers voor een elektrische roker?

Het weken van houten brokken voor barbecue is een populaire fase van elektrische rokersvoorbereiding voor veel buitenkoks. Is het gewoon een BBQ-mythe, of zit er enige logica in de aanpak? Hier is alles wat u moet weten over het weken van houtsnippers om te roken.

Week je houtsnippers voor een elektrische roker

Inhoudsopgave


  1. Waarom weken we houtsnippers?
  2. Moet je houtsnippers weken voor elektrische rokers?
  3. Zijn er redenen om geen houtsnippers te weken?
  4. Eindoordeel

Een van de beste dingen van het roken van hout is het kunnen matchen van uw gekozen vlees met het perfecte hout. Als je weet dat je een sterk hout als esdoorn hebt gecombineerd met een prachtig langzaam gegaard vlees zoals varkensvlees, dan weet je dat je een volleerd BBQ-rookmeester bent geworden.

Nieuw bij barbecue? Leer hoe u een elektrische roker gebruikt in onze gids

Maar het lijkt misschien vreemd dat veel rokers recepten instrueer je om je houtsnippers te weken voordat je ze in je roker gooit. Je zou immers niet verwachten dat natte brokken vlam vatten, toch?

Week je houtsnippers voor een elektrische roker

Desondanks is het conventionele wijsheid geworden dat geweekte houtsnippers helpen om gerookte vleessmaken te verbeteren. Maar er is veel discussie over nat hout versus droog.

Conventionele wijsheid kan echter onbetrouwbaar zijn, dus laten we eens kijken hoe het zich opstapelt.

houtsnippers weken om te roken

Het vooraf weken van houtsnippers is populair geworden omdat het wordt gezien als een manier om de hoge potentiƫle brandtemperaturen van hout te temperen, terwijl roken bedoeld is als een barbecuemethode die lage temperaturen vereist die gedurende een lange tijd worden gehandhaafd. Omdat elektrische rokers vaak ingebouwde temperatuurregelaars hebben, is het weken van houtsnippers niet echt nodig.

Het weken van houtsnippers kan echter veel meer doen dan helpen regel de temperatuur in uw roker. Laten we eens kijken waarom je je chips misschien niet wilt bereiden voor elektrisch roken.

houtsnippers weken in water

Waarom weken we houtsnippers?

Bij traditionele houtskoolrokers wordt aanbevolen dat u houtsnippers weekt om de kans dat ze opbranden (letterlijk) te dempen. Roken is een kookdiscipline die vereist dat vlees gedurende een lange periode aan lage temperaturen wordt blootgesteld. De gedachte is dat het dempen ervan hen zal helpen langer mee te gaan, bij een lagere hitte.

Maar zelfs voor houtskoolrokers is dit een discutabele praktijk. Sommige mensen zeggen misschien dat het de chips helpt meer rook te genereren, maar vaker wel dan niet verwarren ze stoom voor de rook. Het hogere watergehalte in de chips zal verdampen, wat leidt tot grote hoeveelheden stoom die uit uw roker komen.

Zelfs als het de roker meer rook zou helpen, brengt het ook het risico met zich mee dat het water op de hete kolen in de rokerskamer laat druppelen, waardoor ze mogelijk afkoelen of zelfs blussen.

Conventionele wijsheid dicteert vaak dat geweekt hout kan helpen om meer rook bij te dragen, maar persoonlijk denk ik dat dit neerkomt op de type van hout dat je gebruikt. Eiken en hickory staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze veel rook produceren.

Moet je houtsnippers weken voor elektrische rokers?

Hoewel elektrische rokers over het algemeen geen houtsnippers nodig hebben, zijn velen ontworpen om hen tegemoet te komen. Houtsnippers zijn niet alleen een brandstofbron, maar ze kunnen ook helpen de aroma’s van de rook te verbeteren, wat op zijn beurt de smaken van uw vlees kan verbeteren.

Als uw elektrische roker geen duidelijke recipiƫnt voor houtsnippers heeft, kunt u dit omzeilen door ze in een metalen blik of in een blikfolie te doen en deze vervolgens voorzichtig rond de bodem van de kamer van uw roker te plaatsen.

U kunt zelfs een rookbox gebruiken, die is ontworpen met het oog op goede rookventilatie en duurzaamheid.

rookkast in de kamer van elektrische roker
Rookdozen zijn een geweldige manier om houtsnippers te gebruiken in een elektrische roker. Foto: Your Best Digs

Als het gaat om het weken van de chips, is de waarheid dat het niet helemaal nodig is. Ik hou ervan om houtsnippers toe te voegen aan een elektrische roker, om meer smaak te genereren. Maar net als bij houtskool roken, geweekt of niet geweekt, moet je de chips om de twee of drie uur vervangen.ay, dus als de motivatie is om de levensduur van de chips te verbeteren, dan maakt het geen enorm verschil.

Als je de houtsnippers echter een grotere en rijkere smaak wilt geven, dan is het een geweldige manier om te gaan. Houtsnippers komen vaak sowieso op smaak, bijvoorbeeld in smaken als eiken, hickory en mesquite, maar we kunnen dit naar een nog sterker niveau tillen door ze te weken in vloeistoffen zoals bier, appelsap of zelfs wijn.

Het kan echter een evenwichtsoefening zijn. Als u een gearomatiseerd hout gebruikt, wilt u er zeker van zijn dat de vloeistof die u gebruikt het hout niet overweldigt. Je wilt er ook zeker van zijn dat het het goed aanvult.

geweekte houtsnippers

Zijn er redenen om geen houtsnippers te weken?

Ik heb het belang besproken van het rekening houden met de smaakprofielen die je mengt. Een andere belangrijke overweging is echter de kwaliteit van de rook die u in uw roker wilt genereren.

Er zijn verschillende soorten rook en niet alle zijn goed te gebruiken voor het roken van vlees. Witte rook is vaak in wezen stoom, wat niet effectief is voor de meeste vormen van koken, terwijl grijs en zwart vaak vies zijn en rijk aan kankerverwekkende stoffen.

Wat we echt willen bereiken is een heel dunne, lichtblauwe rook.

Om dit te bereiken hebben we veel zuurstof en droog hout nodig, wat we gewoon niet bereiken met geweekt hout.

Naast al het bovenstaande is een van de beste dingen over het roken van vlees dat het een ‘minder is meer‘ benadering van koken. Het gaat erom dat je wordt uitgekleed en genuanceerd. Als we te veel rook genereren, zal het het vlees overweldigen en oneetbaar maken. Alle toegevoegde smaken van wrijven, pekel of gearomatiseerde houtsnippers zullen volledig verloren gaan als je rook laat oproeren in je rokerskamer.

Eindoordeel

Of je houtsnippers moet weken voordat je je elektrische roker gebruikt, komt grotendeels neer op welke smaken je nastreeft. Als je je houtsnippers wilt aanpassen door ze te weken in een vloeistofachtig appelsap, bier of wijn, dan kan het een geweldige aanpak zijn om te nemen.

Als je echter overweegt om ze gewoon in water te weken, dan zou ik niet de moeite nemen. Elektrische rokers zijn gemakkelijk om de temperatuur te regelen, dus het is gewoon niet nodig om de hitte-impact van de houtsnippers te dempen.