Zwarte olieachtige coating op vlees [How to Prevent Creosote]

Creosoot is het bittere residu en de zwarte olieachtige coating op gegrild en gerookt vlees. Ontdek wat creosoot is en hoe u het kunt voorkomen in uw pellet- of houtskoolgrill en roker met onze eenvoudige barbecuegids.

Creosoot Zwart Olieachtig Coating Vlees 4

Inhoudsopgave


 1. Wat is Creosoot?
 2. Waarom maakt creosoot vlees bitter?
 3. Is creosoot giftig?
 4. Hoe u uw roker kunt testen op creosoot
 5. Hoe creosoot in uw roker of grill te voorkomen
 6. FAQ

Wanneer u uw roker gebruikt, is er niets erger dan vettig, zwartgeblakerd vlees uit te trekken dat u achterlaat met een bittere smaak in uw mond en pijn in uw maag.

Wat is dit kleverige teerachtige spul, waar komt het vandaan en wat deed het met je vlees? Het wordt creosoot genoemd. En het is niet goed voor de smaakpapillen of het spijsverteringsstelsel.

In een zuurstofarme omgeving van zware, dichte en donkere rook produceert smeulend hout creosoot. Helaas kan creosoot de binnenkant van je roker bedekken en zwart maken, inclusief je vlees.

Ontdek alles wat u moet weten om creosoot te voorkomen en te verwijderen, zodat u kunt roken en grillen zonder te eindigen met een zwarte olieachtige coating op uw vlees.

Wat is Creosoot?

Creosoot Zwart Olieachtig Coating Vlees

Creosoot is een olieachtig teerachtig koolstofresidu dat wordt geproduceerd wanneer hout opwarmt tot het punt dat rook ontstaat en de rook condenseert in plaats van te verbranden.

Hout verdampt bij hoge temperaturen (zoals bij je roker). Wanneer deze dampen verbranden, krijg je een vlam en de damp die niet verbrandt, vormt rook. Als de rook in contact komt met een koel oppervlak, condenseert het, wat resulteert in creosoot.

Hoewel deze definitie beter geschikt klinkt voor een wetenschappelijk rapport dan een artikel over het roken van vlees, kan een beetje begrip van de wetenschap helpen om uw roker en voedsel creosootvrij te houden. Het oppervlak van gerookt vlees wordt geruïneerd zodra de chemische reactie optreedt die de vorming van creosoot veroorzaakt.

Dus wat zit er in creosoot? Volgens de CDC is het een mengsel van honderden chemicaliën. De primaire chemicaliën in houtcreosoot zijn cresolen, fenol en guaiacol. Hoewel sommige van deze chemicaliën van nature voorkomen, zijn andere kunstmatig. En niets klinkt als iets wat je wilt eten.

Wat de smaak betreft, houden de meeste mensen niet van de sterke smaak van creosoot. Sommigen beschrijven het als het hebben van een bittere terpentijnsmaak (als je ooit terpentijn hebt geproefd). Het laat een vette nasmaak achter in je mond en soms een tintelend, verdovend gevoel op je tong.

Waarom maakt creosoot vlees bitter?

Als creosoot zich vormt tijdens het verbranden van hout of houtskool, als het de roker niet snel kan verlaten met de rook, begint die olieachtige substantie de binnenkant van uw roker te bedekken. Daar hoort alles bij, ook je vlees.

Je kookt in wezen koolstof en roet (chemicaliën en gifstoffen) rechtstreeks op het vlees. Is het een verrassing dat het resulteert in een bittere smaak?

Is creosoot giftig?

Volgens de EPA wordt creosoot onder andere gebruikt als houtconserveringsmiddel en pesticide. Hoewel het hout dat wordt gebruikt voor grillen en roken meestal veel schoner is (minder chemicaliën) dan hout dat wordt gebruikt voor bouwmaterialen en zelfs om uw huis te verwarmen, kunt u zien waarom u niet te veel creosoot zou willen consumeren.

In grote hoeveelheden is creosoot giftig. Hoewel de meeste blootstelling aan creosoot niet afkomstig is van het eten ervan, melden mensen die te veel creosoot consumeren maagpijn, een verbranding van de mond en keel en zelfs duizeligheid.

Hoe u uw roker kunt testen op creosoot

Je kunt eindigen met creosoot gecoat vlees op een van de volgende twee manieren:

 • Je hebt niet de juiste combinatie van warmte, brandstof en zuurstof als je rookt
 • U verzuimt creosootresten van de binnenkant van uw roker te reinigen voor gebruik

Dus hoe kun je zien of je roker je mooie brisket bedekt met creosoot?

Vergeet niet dat rook condenseert en creosoot vormt wanneer het in contact komt met een koel oppervlak. Laat de rook die uit de ventilatieopeningen van je roker komt een paar minuten een ijskoud glas water omringen. Zie je zwarte stippen aan het glas kleven? Dat is creosoot.

Een andere manier om te zien of uw roker mogelijk creosoot maakt, is door de kleur, snelheid en geur van uw rook te controleren. De volgende zijn veelbetekenende tekenen van creosoot:

 • Donkergrijze rook en zware witte rook
 • Rook die in de lucht hangt in plaats van opstijgt
 • Rook die bitter ruikt

Hoe creosoot in uw roker of grill te voorkomen

overtollige rook van offset sMoker

Hoewel u moet weten hoe u creosoot effectief van de binnenkant van uw roker kunt reinigen, zal het voorkomen van creosootopbouw de hoeveelheid reiniging die u na elk gebruik moet doen, minimaliseren.

Houd uw roker schoon

Je wilt altijd beginnen met een schone roker. Creosootopbouw lijkt misschien alsof het permanent aan de binnenkant van je roker brandt, maar zodra het opwarmt, begint het af te schilferen en je voedsel te bedekken.

De gemakkelijkste tijd om uw roker schoon te maken is direct nadat u het hebt gebruikt, voordat een creosootopbouw de kans krijgt om uit te harden.

Wikkel vlees in folie

Als je het nodig vindt om te roken in een met creosoot bedekte roker, of als je het creosootvrije roken nog niet helemaal onder de knie hebt, wikkel je vlees dan in folie. Als u creosootvorming detecteert tijdens het rookproces, kunt u het vlees in folie bedekken om het tijdens de resterende rooktijd te beschermen.

Volledig open ventilatieopeningen

Een zuurstofarme rookomgeving resulteert meestal in creosoot. U kunt in de verleiding komen om de ventilatie te verminderen om de temperatuur van de roker te behouden, maar u moet de ventilatieopeningen van uw houtskoolgrill openen om meer zuurstof binnen te laten als u creosootopbouw wilt voorkomen.

Beperk het gebruik van houtsnippers

grote houtbrokken in houtskoolroker

Een brand met voldoende ventilatie die schoon brandt, vermindert de hoeveelheid rook die leidt tot creosootopbouw. Het gebruik van te veel houtsnippers zal vaak smeulende rook produceren die je niet wilt.

Zoals eerder vermeld, wilt u donkergrijze rook en zware witte rook vermijden. Ga terug op de houtsnippers als je rook te dicht wordt.

FAQ

Produceert het verbranden van houtskool creosoot?

Houtskool wordt geproduceerd door hout te verbranden in een zuurstofarme omgeving om char te vormen. Het klinkt vergelijkbaar met hoe creosoot zich vormt in je roker, nietwaar?

Sommige houtskoolsoorten bevatten creosoot uit het productieproces. Goede houtskool resulteert in een zuivere koolstofkool met weinig creosootresten. Maar zelfs bij het gebruik van hoogwaardige houtskool, als u uw rookomgeving zuurstofarm en hoog verhit laat worden, krijgt u creosoot.

Creëert hardhout creosoot?

Net als houtskool kan het verbranden van hardhout op hoge temperatuur zonder voldoende ventilatie zware rook veroorzaken die leidt tot creosoot. Dat gezegd hebbende, hardhout heeft de voorkeur boven naaldhout om te roken, omdat ze minder sap bevatten, wat bijdraagt aan de vorming van creosoot. Maar het beheersen van de verbranding in uw rookomgeving is belangrijker bij het voorkomen van creosoot dan het type hout dat wordt gebruikt.

Als u de perfecte balans tussen warmte, brandstof en zuurstof in uw roker beheerst, hoeft u zich geen zorgen te maken over welke brandstofbron u gebruikt.

Hoe reinig je creosoot van een roker?

Je hebt een paar opties om de creosoot van je roker te reinigen.

Als het creosoot ‘gekookt’ is, kun je het afbranden met een propaanbrander. Het creosoot verandert in as en je kunt de oppervlakken schoonvegen met een vochtige doek.

Als je geen zaklamp hebt, kun je misschien gehard creosoot losmaken met een slang en vervolgens losschrapen.

Als het creosoot na gebruik van je roker nog niet is uitgehard, kun je het creosoot eraf schrapen met een draadborstel of schraper. Gebruik nogmaals een vochtige doek om eventuele resterende resten weg te vegen.

Tenzij u liever uit de buurt van chemicaliën blijft, zal ovenreiniger creosoot verwijderen.

Na het verwijderen van creosootopbouw, moet u uw roker opnieuw kruiden. Herkruiden zal alle resterende sporen van creosoot verwijderen.